PORAZNI PODACI

Kibernetički kriminal: Hrvatska jedna od najnesigurnijih europskih zemalja

Kibernetički kriminal: Hrvatska jedna od najnesigurnijih europskih zemalja

Nedavno istraživanje pokazalo je da se 68 posto svjetskih kompanija s izraženim rastom prihoda odlučilo prigrliti hibridni model rada, što znači da im zaposleni dio vremena rade iz svojih domova, a dio iz ureda. No, tako nešto sa sobom nosi i rizike u smislu kibernetičke sigurnosti.

Tim povodom, Indusface je napravio istraživanje na razini Europe, koje pokazuje gdje je najsigurnije, odnosno, gdje je najnesigurnije. Nažalost, Hrvatska je na samom začelju. Ili, bolje rečeno, Hrvatska je najnesigurnija zemlja kad se radi o DDoS napadima, phishingu, malwareu i ostalim prijetnjama u kibernetičkom prostoru.

Ukupni broj bodova koji je Hrvatska dobila na ljestvici najmanje sigurnih europskih zemalja iznosi 56,57 i to je bilo dovoljno za peto mjesto. Nesigurnije su Rumunjska (56,01), Litva (55,77), Srbija (53,83), a najnesigurnija je Bugarska (51,82).

Ali, Hrvatska je najgora po broju DDoS napada na 100.000 korisnika interneta - njih 725. Što se tiče phishinga na isti taj broj korisnika - njih je 750. Po tome je Hrvatska ispred prije spomenute četiri zemlje. Daleko je sigurnija od njih i kad se radi o stranicama s malwareom - njih 340. Ali, zato je Hrvatska uverljivo najgora kad se radi o kompromitiranim računalima na 100.000 korisnika interneta - njih čak 2105. Primjerice, druga najgora je Srbija s 1467.

Iz tih razloga Hrvatska, kao i ostale četiri nesigurne zemlje, nisu baš najidealnije za rad na daljinu.

S druge strane, Finska je u tom smislu najbolja. Ostvarila je ukupno 82,45 bodova, na 100.000 korisnika interneta ima svega 79 DDoS napada, 320 phishing stranica i 47 kompromitiranih računala. Ipak, Finska je gora i od Hrvatske kad se radi o stranicama s malwareom jer ih broji 430 na 100.000 korisnika interneta.

Uz Finsku, među deset najsigurnijih zemalja Europe u kibernetičkom smislu, što je idealno za rad na daljinu, su Belgija, Austrija, Švicarska, Švedska, Grčka, Norveška, Francuska, Njemačka i Estonija.