Kako kreditne kartice utječu na naš mozak i potrošnju

Kako kreditne kartice utječu na naš mozak i potrošnju
Shutterstock

Poznata je posljednjih nekoliko desetljeća činjenica da kreditne kartice potiču potrošnju, ali još uvijek nije potpuno jasno zašto se to događa. Odgovor se pokušava naći kroz razna istraživanja, pa tako i ono iz veljače na kojem je, između ostalih, radio i Hrvat Dražen Prelec.

Uz njega, sudjelovali su stručnjaci kao Sachin Banker, Derek Dunfield i Alex Huang. Područje rada im je ljudski mozak pa upravo u njemu pokušavaju naći konkretne odgovore koji bi mogli pomoći u boljem razumijevanju navika potrošnje novca korištenjem kreditnih kartica.

Ono što se zamijetilo jest da kad osoba kupuje gotovinom, nije sklona trošenju više od onoga što ima kod sebe. Korištenje kreditne kartice ne samo da olakšava kupovinu već aktivno ohrabruje kupovinu. Osoba se osjeća bolje kad kupuje na taj način, kao da dobiva neku vrstu nagrade. I upravo takav osjećaj zavarava, nalazi se u podsvijesti i potiče daljnju potrošnju, koja često rezultira kupovinom stvari koje nisu potrebne.

Stručnjaci su odlučili napraviti istraživanje jer smatraju da su aktivnosti u mozgu koje dovode do iracionalne kupovine primjenjive i na neke druge stvari, zbog čega je iznimno važno prepoznati ih, shvatiti i naučiti kontrolirati.

- I dok je poznato da kreditne kartice otpuštaju kočnice, može se reći i da pomažu u pritiskanju gasa - stoji u istraživanju.

Zanimljivost je da se istraživanje provelo na način da su sudionici koristili svoj novac, što znači da su bili posebno vezani za njega i samim time je sve skupa ispalo osjetno relevantnije. Zaključak jest da će oni s novcem u rukama biti racionalniji, ali nije to bila poanta.

Naime, svi su proizvodi koštali maksimalno 50 američkih dolara i polovica onih koji su se nudili, mogli su se kupiti isključivo gotovinom, a polovica kreditnim karticama. Ono što isprva ljudi nisu trebali, a imali su novac u rukama, na kraju bi ipak kupili kreditnom karticom jer bi imali osjećaj kao da nisu uistinu potrošili novac.

Cijelo istraživanje pročitajte OVDJE.