BITAN DETALJ

Kad tražite posao, pripazite trajanje procesa jer on može značiti toksičnu atmosferu

Kad tražite posao, pripazite trajanje procesa jer on može značiti toksičnu atmosferu
Depositphotos

Ponekad vas toksično radno okruženje može iznenaditi, ali u većini slučajeva, ako pažljivo pratite tokom intervjua, možete primijetiti upozoravajuće znakove prije nego što prihvatite ponudu za posao.

Primjerice, 65 posto tražitelja posla smatra da su poslovi koji zahtijevaju više od tri kruga intervjua najčešći znak lošeg radnog okruženja, navodi u anketi Monster, a uzorak za taj zaključak bilo je više od 6000 ispitanika.

Zahtijevanje više od tri kruga intervjua može ukazivati da je tvrtka neodlučna ili nesređena, a budući da proces zapošljavanja tvrtke odražava njezinu kulturu, to možda nije dobar znak za to kako će voditi druge aspekte svog poslovanja. Ipak, važno je napomenuti da su razgovori za posao sve duži u svim industrijama.

Prosječni ciklus zapošljavanja za radnike na početku karijere iznosi otprilike šest tjedana, prema nedavnom istraživanju LinkedIna. Za više i seniorske pozicije, prosječni ciklus zapošljavanja je sedam tjedana.

Logično, s porastom rada na daljinu i većeg broja talenata dostupnih tvrtkama, one su sve opreznije i traže više načina kako bi temeljito procijenile kandidate.

Stoga, ne možete promijeniti postupak intervjua tvrtke, ali možete bolje razumjeti njihovu vremensku liniju zapošljavanja - i logiku iza toga - kako biste znali što možete očekivati.

Zato stručnjaci savjetuju da kraju inicijalnog razgovora pitate "Kakav je vremenski okvir za popunjavanje ove pozicije?" ili "Koje korake mogu očekivati u procesu zapošljavanja?"

Nakon prvog kruga intervjua, možete također pitati regrutera ili osobu koja vam je glavni kontakt koliko je dugo pozicija otvorena i mogu li podijeliti bilo kakav kontekst o tome zašto je sada traže.

Neki će možda oklijevati dijeliti detalje, ali idealno, njihov odgovor može pomoći da shvatite je li to rezultat otkaza, otpuštanja, promaknuća ili je to potpuno nova uloga. Ako nagovijeste otkaze ili česte odlaske, to može biti znak toksičnog radnog okruženja.

Na kraju, transparentni razgovori s upraviteljem zapošljavanja unaprijed mogu vam pomoći da odlučite je li to posao za koji vrijedi biti strpljiv - ili biste trebali razmotriti druge prilike.