HT i DT pokrenuli 100 Gbps mrežu

HT i DT pokrenuli 100 Gbps mrežu
Dražen Tomić

HT i Deutsche Telekom potvrđuju vodeću poziciju u internetskoj infrastrukturi sljedeće generacije objedinjavanjem sustava više proizvođača na 100Gbit /s long haul DWDM linku u svojoj TeraStream pilot mreži u Hrvatskoj.

Veza se implementira s pomoću zajedničkog standarda na strani optičke linije za direktno povezivanje  koju su zajednički razvili Deutsche Telekom, Cisco Systems i Alcatel-Lucent (Alu) te Cortina Systems.

U prosincu 2012., Hrvatski Telekom s Deutsche Telekomom pokrenuo je TeraStream pilot mrežu u Hrvatskoj. TeraStream je vodeći mrežni koncept u industriji, temeljen na Internet protokolu (IP) arhitekture u oblaku, a uključuje 100 Gbit/s optičkih linkova  putem DWDM sustava bez filtera. Sada, po prvi put u povijesti, ostvarena je interoperabilnost više proizvođača na 100-gigabitnim Ethernet (GbE) long-haul DWDM vezama, između IP routera Cisco Systemsa i Alcatel-Lucenta.

DT i HT uspješno sy završili specijalizirani test nad TeraStream infrastrukturom između Splita i Varaždina, s vlaknima duljine oko 600 km, s pomoću 100GbE IP router sučelja i transpondera Cisco Systemsa i Alcatel-Lucenta.

To pokazuje da je moguće koristiti IP routere različitih proizvođača te razmjenu podataka bez posredne opreme, kao što su tradicionalni DWDM sustavi.

"Potreba za propusnošću podatkovnih mreža stalno raste. Ova prekretnica je još jedan važan korak prema budućnosti općenito dostupnog 100GbE umrežavanja. Korištenjem prednosti TeraStream pasivne mreže i zajednički razvijenog standarda, možemo postići drastične uštede troškova u području optičkog transporta. Predviđamo da će to također biti najviše cjenovno učinkovita optička povezanost za aplikacije podatkovnih centara. Zadovoljni smo najnovijim napredovanjima proizvođača opreme", ističe Bruno Jacobfeuerborn, CTO Deutsche Telekom Grupe.

"Kako bismo kao društvo ostvarili uspjeh u budućnosti, moramo imati mreže koje mogu podržati najnapredniju komunikaciju i usluge", rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma. "Posebno sam ponosan na dvije stvari: da je upravo Hrvatska s Hrvatskim Telekomom prva zemlja u svijetu koja instalira ovu inovativnu tehnologiju čije će prednosti postati ključne za uspjeh u budućnosti. Ponosan sam i na naše hrvatske stručnjake koji zajedno s kolegama iz Deutsche Telekoma implementiraju ovaj visokozahtjevni, inovativni mrežni koncept", zaključio je Mudrinić.

Ispitivanja su zajedno proveli Alcatel-Lucent, Cisco Systems, Hrvatski Telekom i Deutsche Telekom kao dio aktualnog rada na razvoju infrastrukture za buduće elektroničke telekom infrastrukture.

"Globalne privatne mreže i Internet temelje se na otvorenim standardima i interoperabilnosti. U tu svrhu u Alcatel-Lucentu sa zadovoljstvom podržavamo DT Terastream projekt svojim na terenu dokazanim OP i optičkim rješenjima", kaže Basil Alwan, predsjednik IP Routing and Transport, Alcatel-Lucent.

"To pokazuje Ciscovu opredijeljenost da ima otvorenu mrežu čija su osnova standardi kojima je fokus na usluzi. Ova prekretnica je jedna od mnogih koje se nadamo ostvariti partnerstvom s DT-om i industrijom kako bismo unaprijedili tehnologiju i stimulirali kontinuirane inovacije", kaže Bill Gartner, VP/GM High End Routing and Optical, Cisco.

Ova veza, prva takve vrste u industriji, sastoji se od šestokilometarskog Standard Single Mode Fibera (SMF) koji koristi prednost bezbojne, pasivne mreže otvorenog spektra TeraStreama. Stogigabitni signal, koji nosi živi produkcijski promet, koristi prednosti ITU standarda 50GHz razmaka putem specijalnog algoritma koji može dosegnuti udaljenosti standardnih 10 Gb/s sustava. Implementacija u ovom testu koristi predstandardne implementacije, usklađene s ITU SG15.