Google vs Facebook i budućnost razvoja mobilnih aplikacija

Google vs Facebook i budućnost razvoja mobilnih aplikacija
Fotolia

Googleovo nedavno predstavljanje Fluttera i Facebookovo React Nativea pomaže suziti “rupe“ između razvoja hibridnih i nativnih aplikacija, što znači da proizvod obje kompanije “mijenja igru“, no ujedno nude razlike koje treba razmotriti.

Bitno je shvatiti što oba frameworka donose kako bi se moglo zaključiti što je najbolja solucija u datom trenutku. Stoga, donosimo sedam glavnih načina na koji Google i Facebook nude novu razinu razvoja aplikacija sa svojim Flutterom i Reactom. Na korisniku je potom između svih prednosti izabrati najbolje za sebe.

1. IDE

Ukoliko želite široku lepezu alata i integriranih okoliša za razvoj (IDE), tad je Facebookov React pravi izbor. Naime, duže je "na tržištu" nego Flutter pa ima više mogućnosti. Primjerice, Flutter ima podršku samo tri IDE-a - Android Studio, VS Code i Intelli IJDEA. Ipak, Flutter nudi praktičniji i jednostavniji prostip za podešavanje konfiguracija.

2. Vrijeme potrebno za razvoj

Flutter je poznat po brzini koju nudi pri razvoju, kao i widgete koji dodatno ubrzavaju rad. Samo, React nudi komponente koje su unaprijed postavljene i spremne za korištenje, što pak donosi još veće brzine no one koje nudi Flutter.

3. Dokumentacija

Flutter je po ovom pitanju strukturiran, jasan i jednostavan zbog formata i stila kojim je izveden. Posebno imponira jednostavnost pri pretragama informacija koje su potrebne dok se koristi dokumentacija dobivena u samom Flutteru. Reactova dokumentacija se uvelike razlikuje jer je manje strukturirana i ovisna o vanjskim setovima za razvoj.

4. Korištenje

Ukoliko želite zaraditi novac razvojem aplikacija, morate razvijati one aplikacije u okruženjima i frameworku koji koriste vaši (potencijalni) klijenti. U tom smislu, React je prihvaćeniji kod developera jer više klijenata koristi taj framework. Primjerice, koristi se za razvoj popularnih aplikacija od strane velikana kao Skype, Uber, Wal-Mart, Pinterest i Tesla.

5. Jezik

Flutter koristi Dart programski jezik, dok React nudi popularniji JavaScript. Konkretnije, taj programski jezik koristi 82,6 posto developera, što znači da je debugging daleko lakši nego kod Darta.

6. Performanse

S obzirom da Flutter radi na 60 fps, nudi i bolje performanse no React, kojem je omanji uteg u tom smislu Javascript.

7. Korisničko sučelje

Ukoliko je prilagodba (eng., customization) krucijalna pri razvoju, tad Flutter nudi više mogućnosti. React je pak bolje rješenje ukoliko je implementacija animacija ono što developer treba.