NASTAVAK RASTA

Globalno tržište električnih vozila dosegnulo je 11 milijuna jedinica 2022

Globalno tržište električnih vozila dosegnulo je 11 milijuna jedinica 2022
Depositphotos

U 2022. svjetsko tržište električnih vozila (EV) dosegnulo je gotovo 11 milijuna jedinica, sa stopom prodora od 14 posto, prema IDC-u. Potaknuto poboljšanom opskrbom, visokim cijenama nafte, državnim subvencijama i promocijama automobilskih tvrtki zajamčenih cijena, kinesko tržište električnih  vozila doseglo je gotovo 7 milijuna jedinica sa stopom prodora od 31,3 posto u 2022.

Tri najbolja igrača u svijetu, BYD, Tesla i SAIC-GM Wuling, zauzimaju 36,11 posto tržišta 2022. Dok u Kini prva 3 igrača, BYD, SAIC i Tesla zauzimaju 53 posto tržišta 2022. Na kineskom tržištu električnih vozila, među 10 najboljih igrača dominiraju lokalni brendovi, osim Tesle na trećem mjestu s tržišnim udjelom od 10,3 posto u 2022.

“Najbolji izvođači imaju veći tržišni udio,” kaže Adela Guo, direktorica istraživanja za istraživanje automobilskih poluvodiča pri IDC Asia Pacific. “Tranzicija industrije bit će brza, postoje i prilike i izazovi. Samo utvrđivanjem prednosti unaprijed, igrači mogu doći ispred svojih suparnika i izboriti konačnu pobjedu“, pojašnjava Adela Guo.

IDC savjetuje proizvođačima originalne opreme da nastave s ulaganjima u najvrjednija tržišta, Kinu, Europu i Sjevernu Ameriku koja su konkurentna i vrijedna. Neke zemlje u razvoju također imaju potencijal kao što su Tajland, Filipini, Indonezija itd. Automobilska poduzeća trebaju početi sa svojim ciljevima i pozicioniranjem, a zatim odabrati pravi razvojni put. Vodeće tvrtke pozicionirane su kao energetske ili tehnološke tvrtke, koje su veće od automobilske, a istovremeno maksimiziraju sinergiju između različitih poslovnih portfelja. Proizvođači originalne opreme trebaju odabrati najprikladniji tehnološki put, kao što su niska cijena, vrijeme izlaska na tržište i vrhunski proizvod. Povećati ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi poboljšali svoje istraživačke i razvojne sposobnosti, posebno za softver.

Kako bi stvorile opskrbni lanac visoke izdržljivosti, automobilske tvrtke moraju razmotriti promjenu svoje izvorne strategije čistog outsourcinga i aktivnije organizirati uzvodne ključne komponente iz strateške perspektive, kao što su ulaganje, suradnja i samorazvoj kako bi se poboljšala kontrola i moć diskursa industrijski lanac. U isto vrijeme izgradite digitalniji i inteligentniji sustav upravljanja opskrbnim lancem kako biste povećali otpornost i agilnost. IDC zaključuje da bi proizvođači originalne opreme trebali započeti što je ranije moguće s otkrivanjem nedostatka talenata, posebno za internetske i komunikacijske funkcije, povećati svoju bazu talenata, pokušati privući globalne talente i izgraditi zdrave i atraktivne sustave za privlačenje vrhunskih talenata i održavanje zadovoljstva zaposlenika.