PROMJENA NAVIKA

Generaciji Z ne smeta što im roditelji u svakom trenutku znaju gdje su

Generaciji Z ne smeta što im roditelji u svakom trenutku znaju gdje su
Depositphotos

Popularnost aplikacija za praćenje lokacije poput Life360 sugerira da mladi sve više pristaju na to da njihovi roditelji znaju gdje se nalaze u svakom trenutku.

Preuzimanje spomenute aplikacije udvostručilo se kroz posljednje dvije godine i sad se koristi u 33 milijuna američkih obitelji. Ostale aplikacije, poput Googleovog Family Link i Appleovog Find My, također se koriste od strane generacije Z za dijeljenje lokacije s roditeljima i prijateljima dok putuju do škole, voze ili idu na spojeve. Također, ovi alati mogu slati upozorenja za događaje poput prometnih nesreća.

Moguće je isključiti i uključiti praćenje lokacije kako bi korisnik zadržao privatnost kad to želi, ali prema anketi provedenoj 2022. od strane The Harris Poll, 16 posto odraslih u SAD-u ima tu postavku aktiviranu apsolutno uvijek. Samim time, nekome tko bi možda želio učiniti nešto loše osobi s tom aplikacijom, otežava učiniti to bez da se to u konačnici sazna. Automatski na taj način pada motivacija za počiniti nešto loše kao što su napad, otmica, krađa uređaja...

Anketa provedena od strane Life360 među 1200 odraslih osoba otkrila je da 54 posto ispitanika smatra nužnim ili obično prikladnim da roditelji uvijek traže od svoje djece da dijele lokaciju. Prihvaćanje praćenja lokacije smatra se povezanim s porastom razine anksioznosti među mlađim generacijama.

Kroz anketu se otkrilo i da 94 posto pripadnika generacije Z vidi prednosti dijeljenja lokacije, pri čemu više od polovice smatra takve aplikacije sinonimom za sigurnost.

Za žene je posebno važno da netko drugi zna njihovu lokaciju. Pa tako 72 posto ženskih ispitanika iz generacije Z vjeruje da su sigurnije ako dijele lokaciju. Bez iznenađenja, odlazak na put, susreti s novim osobama ili odlazak na nova mjesta navedeni su kao najčešći razlozi korištenja aplikacije.