POSEBNI UVJETI

Generacija Z ima visoke kriterije kod traženja novog posla

Generacija Z ima visoke kriterije kod traženja novog posla
Depositphotos

Generacija Z polako, ali sigurno preuzima glavnu riječ na tržištu rada pa treba pozorno slušati što imaju za reći. Prema istraživanju Handshakea, provedenom na 1853 osoba između kolovoza i rujna prošle godine, 85 posto onih koji će ove godine diplomirati, kod posla traže prvenstveno stabilnost.

Dakle, to se nije previše promijenilo u odnosu na ono čemu smo mogli svjedočiti kroz prethodne generacije. Nažalost, moglo bi se kazati. Jer, u 2023. se nadati stabilnosti na poslu ne pokazuje da smo se previše pomaknuli u odnosu na razdoblje otprije stotinu godina.

Nadalje, 81 posto njih tvrdi da im je jedan od glavnih motiva kod traženja posla politika benefita. To se odnosi na bonuse, povišice, godišnji odmor, razne dodatke, zdravstveno osiguranje... Ponovno, sve to su očekivale i generacije prije njih.

Kao što su očekivale i što veću početnu plaću. To kao bitan prioritet navodi 80 posto ispitanih pripadnika generacije Z koji će ove godine krenuti u "odrasli život". A kad se govori o željenoj plaći, ona je 82.000 američkih dolara godišnje. Otprilike dvostruko više od minimalne i oko 30.000 dolara više od prosječne američke.

Iako se možda ta očekivanja čine nerealna, posebnost mlađih generacija je u tome da znaju što žele i ne odstupaju od toga. Smatraju da im tako nešto pripada, bez obzira na kritike starijih im kolega, odnosno budućih kolega. Zapravo, nitko ne smije nekoga kritizirati jer teži boljem. Ili antipatizirati jer traži nešto što se stariji ne usude ili nisu usudili.

Kao što će se često reći - vrijediš koliko smatraš da vrijediš. Ako se letvica postavi prenisko, tad će i biti nisko, a ako se postavi visoko, možda neće očekivanja biti ispunjena, no svakako neće bit nesnosljivo nisko... Zvuči jednostavno jer i jest tako. Bitno je biti strpljiv i ustrajan, a mladi to znaju.