UMJETNA INTELIGENCIJA

GenAI najčešće primjenjivano AI rješenje u organizacijama

Anketa je također otkrila da je korištenje GenAI-ja ugrađenog u postojeće aplikacije najbolji način da se ispune slučajevi korištenja GenAI-ja, a 34 posto ispitanika reklo je da je to njihova primarna metoda korištenja GenAI-ja.

GenAI najčešće primjenjivano AI rješenje u organizacijama
Depositphotos

Generativna umjetna inteligencija (GenAI) je br. 1 vrsta AI rješenja koja se koriste u organizacijama, prema novom istraživanju Gartnera. Prema anketi provedenoj u četvrtom kvartalu 2023., 29 posto od 644 ispitanika iz organizacija u SAD-u, Njemačkoj i U.K. rekli su da su implementirali i koriste GenAI, čineći GenAI najčešće implementiranim AI rješenjem.

Utvrđeno je da je GenAI češći od drugih rješenja kao što su tehnike grafikona, algoritmi optimizacije, sustavi temeljeni na pravilima, obrada prirodnog jezika i druge vrste strojnog učenja. Anketa je također otkrila da je korištenje GenAI-ja ugrađenog u postojeće aplikacije najbolji način da se ispune slučajevi korištenja GenAI-ja, a 34 posto ispitanika reklo je da je to njihova primarna metoda korištenja GenAI-ja. Utvrđeno je da je ovo češće od drugih opcija kao što je prilagođavanje GenAI modela s brzim inženjeringom (25 posto), obukom ili finim podešavanjem prilagođenih GenAI modela (21 posto) ili korištenjem samostalnih GenAI alata, kao što su ChatGPT ili Gemini (19 posto) .

"GenAI djeluje kao katalizator za širenje AI u poduzeću", rekao je Leinar Ramos, viši direktor analitičara u Gartneru. "Ovo stvara prozor mogućnosti za čelnike AI-ja, ali i test hoće li moći iskoristiti ovaj trenutak i isporučiti vrijednost u velikom broju." Primarna prepreka usvajanju umjetne inteligencije, prema navodima 49 posto sudionika ankete, je poteškoća u procjeni i dokazivanju vrijednosti projekata umjetne inteligencije. Ovaj problem nadilazi druge prepreke kao što su nedostatak talenata, tehničke poteškoće, problemi povezani s podacima, nedostatak poslovne usklađenosti i povjerenja u AI.

“Poslovna vrijednost i dalje je izazov za organizacije kada je riječ o umjetnoj inteligenciji”, rekao je Ramos. “Kako organizacije skaliraju AI, moraju uzeti u obzir ukupne troškove vlasništva nad svojim projektima, kao i široki spektar prednosti izvan poboljšanja produktivnosti. GenAI je povećao stupanj usvajanja umjetne inteligencije u cijelom poslovanju i učinio teme poput usavršavanja AI i upravljanja umjetnom inteligencijom puno važnijima. GenAI tjera organizacije da sazriju svoje AI sposobnosti. Organizacije koje se bore izvući poslovnu vrijednost iz umjetne inteligencije mogu učiti od zrelih organizacija umjetne inteligencije. To su organizacije koje šire primjenjuju umjetnu inteligenciju u različitim poslovnim jedinicama i procesima, implementirajući mnogo više slučajeva upotrebe koji dulje ostaju u proizvodnji.”

Istraživanje je pokazalo da je 9 posto organizacija trenutno zrelo za umjetnu inteligenciju i otkrilo je da je ono što te organizacije čini različitima to što su usredotočene na četiri temeljne sposobnosti:

Skalabilni operativni model umjetne inteligencije, koji uravnotežuje centralizirane i distribuirane mogućnosti.

Fokus na AI inženjerstvo, dizajniranje sustavnog načina izgradnje i implementacije AI projekata u proizvodnju.

Ulaganje u usavršavanje i upravljanje promjenama u široj organizaciji.

Fokus na mogućnostima upravljanja povjerenjem, rizikom i sigurnošću (TRiSM) kako bi se ublažili rizici koji proizlaze iz implementacija umjetne inteligencije i potaknuli bolji poslovni rezultati.

“Organizacije koje su zrele za umjetnu inteligenciju ulažu u temeljne sposobnosti koje će ostati relevantne bez obzira na to što će se dogoditi sutra u svijetu umjetne inteligencije, a to im omogućuje da učinkovito i sigurno skaliraju svoje implementacije umjetne inteligencije”, rekao je Ramos. Fokusiranje na ove temeljne sposobnosti može pomoći organizacijama da sazriju i ublaže trenutni izazov dovođenja projekata umjetne inteligencije u proizvodnju. Istraživanje je pokazalo da u prosjeku samo 48 posto AI projekata dospije u proizvodnju, a potrebno je 8 mjeseci da se prijeđe od AI prototipa do proizvodnje.