UMJETNA INTELIGENCIJA

Entuzijazam poduzeća za Generative AI porastao je krajem 2023.

Entuzijazam poduzeća za Generative AI porastao je krajem 2023.
Depositphotos

AI ugovori koji specificiraju generativni AI skočili su sa 7 posto ugovora u prvoj polovici 2023. na 38 posto u drugoj polovici godine, otkriva Omdijina baza podataka Enterprise AI ugovora. Godišnje se broj ugovora specificiranih za GenAI povećao sa samo jednog u 2022. na 96 (23 posto ugovora) u 2023. Trend sugerira da poduzeća doista usvajaju GenAI i da GenAI brzo raste udio na tržištu umjetne inteligencije. Ali ugovori također sugeriraju da su neka poduzeća jednostavno u GenAI fazi istraživanja.

Iako ugovori mogu otkriti trendove u tržišnim aktivnostima, oni preciznije objavljuju ono što dobavljači i krajnji korisnici žele da njihovi investitori, kupci i konkurenti znaju. Prodavači jedva čekaju predstaviti prodaju novih GenAI proizvoda. Krajnji korisnici žele pokazati svoju digitalnu pamet u implementaciji najsuvremenijih tehnologija i pojaviti se kao predvodnici u GenAI revoluciji. Neke od najava, posebno one koje se odnose na ugovore pružatelja usluga u oblaku (npr. Google, AWS), ukazuju na niz područja u kojima bi se GenAI mogao primijeniti.

"Ovaj pristup može sugerirati da neka poduzeća ciljaju GenAI kako bi vidjela gdje tehnologija ima najviše koristi", rekao je Neil Dunay, glavni prognostičar Omdije. "Alternativno, to bi moglo signalizirati rasipanje investicijskih resursa ako poduzeća pravilno ne odrede slučajeve upotrebe GenAI-ja koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama."

Podaci o ugovorima identificiraju koji sektori imaju najveći interes za GenAI. Ne iznenađuje da je informacijska tehnologija najintenzivnija primjena GenAI-ja, s više od polovice najava ugovora u IT industriji koji spominju GenAI. Zdravstvo, poslovne usluge, mediji i zabava, maloprodaja i financijske usluge također imaju veći interes za GenAI.

Daleko najveći slučaj korištenja za GenAI među ovim ugovorima su virtualni pomoćnici, za olakšavanje korisničke usluge i angažmana. Drugi najveći slučaj upotrebe je inteligentna automatizacija procesa, za poboljšanje učinkovitosti i produktivnosti. Ostali slučajevi upotrebe GenAI-ja s višestrukim ugovorima uključuju analitiku sportskih videozapisa i statistike (angažman obožavatelja), automatizirano generiranje izvješća i marketing digitalnog iskustva (personalizirani marketing).