Cyber napadi uzrokuju golemu štetu kompanijama

Cyber napadi uzrokuju golemu štetu kompanijama
Fotolia

Prema studiji koja dolazi iz Instituta Ponemon, tvrtke koje su bile meta malicioznih napada platile su visoku cijenu i pretrpjele veliku štetu.

Uzimajući u obzir više od 234 tvrtki iz 6 zemalja koje su doživjele cyber napade, prosječna šteta na godišnjoj razini koju su tvrtke platile zbog napada iznosi 7,2 milijuna dolara. Gledajući pojedinačne slučajeve štete su iznosile od 375,387 pa do vrtoglavih 58 milijuna dolara. Ovogodišnje štete od cyber napada zabilježile su rast od 30 posto u odnosu na prošlogodišnju Ponemon studiju.

Velika Britanija se s prosječnom štetom od 4,72 milijuna dolara našla ispod prosjeka, u odnosu na 11,56 milijuna dolara štete u SAD-u i 7,56 milijuna dolara štete u Njemačkoj.

Maliciozni softver uzrokuje najviše problema, a svaki slučaj vezan za napad malicioznim softverom u prosjeku tvrtku košta oko 154 000 dolara. Ovaj trošak se računa uzimajući u obzir niz čimbenika, od otkrivanja napada, istrage pa do gubitka podataka, poremećaja poslovanja i oštećenja opreme.

Sve ispitane tvrtke tjedno su u prosjeku pretrpjele 1,4 uspješna cyber napada, no manje tvrtke su pretrpjele veće štete nego veće kompanije.

Prema mišljenju dr. Larrya Ponemona , predsjednika i osnivača istoimenog instituta, jedan velik problem u svemu tome je što IT odjeli troše sredstva na pogrešne tehnologije.

Istraživanje je otkrilo da IT odjeli naviše sredstava troše ne mrežu i mrežnu tehnologiju, iako sigurnosni sustavi osiguravaju bolju zaštitu od napada i time štede novac. Prema studiji na aplikacijski sloj koji je najviše napadan, mjesečno se iz proračuna odvaja samo 16 posto sredstava, dok je za mrežu i mrežne tehnologije rezervirano 35 posto proračuna.

Kompanije koje koriste i ulažu više u sigurnosne sustave ostvarile su uštede od oko 2 milijuna dolara u odnosu na one kompanije koje ne ulažu toliko u sigurnost sustava.