Budućnost nam donosi nadzor pacijenata putem mobilnih aplikacija

Budućnost nam donosi nadzor pacijenata putem mobilnih aplikacija
Fotolia

mHealth ili udaljeni nadzor pacijenata termin je koji se koristi za praksu u medicini i javnome zdravstvu, ali uz pomoć mobilnih uređaja. Korisnici se sve više opredjeljuju za ovakav trend, odnosno 52 posto smartphone korisnika ovakvim putem dolazi do informacija o zdravstvu putem svojih mobilnih uređaja.

Trenutno postoji više od 970,000 mobilnih aplikacija orijentiranih ka zdravstvu i fitnessu, dok se u njih top 10 radi se o 4 milijuna besplatnih i 300,000 plaćenih preuzimanja svakoga dana. Predviđa se kako će do 2017. godine ukupni prihod ovakvog nadzora pacijenata na daljinu dosegnuti na tržištu prihode i do 26 milijardi dolara.

Aplikacije za gubitak težine trenutno su vodeće po dnevnim prihodima sa svojih 50 milijuna preuzimanja. Odmah iza njih su na redu aplikacije za vježbanje (26,5 milijuna), slijede ih one posvećene zdravlju žena (10,5 milijuna), za spavanje i meditaciju (8 milijuna), trudnoću (7,5 milijuna), te aplikacije posvećene alatima i instrumentima (6 milijuna).

Prosječna dob korisnika aplikacije mHealth jest 35 godina starosti, a od toga se radi o 54 posto muških korisnika, 87 posto njih posjeduje smartphone (33 posto ima iPhone), 85 posto ih koristi društvene mreže za pitanje zdravlja, 76 posto ih uzima recept, a 30 posto korisnika su skrbnici.

No, nisu samo korisnici ti koji ne skrivaju simpatije za ovakve aplikacije - i doktori su ti koji vrlo podržavaju ovakvu inicijativu, te čak 80 posto liječnika koristi smartphone uređaje i medicinske aplikacije. 40 posto doktora vjeruje da mHealth tehnologija može smanjiti broj posjeta doktorovoj ordinaciji, a 93 posto vjeruje da ovakve aplikacije mogu poboljšati zdravstveno stanje pacijenata.