OGROMAN ISKORAK

Apple je na putu omogućiti tisuće Windows igara na Macu

Apple je na putu omogućiti tisuće Windows igara na Macu

Apple stvarno želi da programeri prebace igre na Mac pa je otišao toliko tako daleko da je angažirao Hidea Kojimu za epizodnu ulogu tijekom WWDC konferencije, a sve iz razloga predstavljanja Game Porting Toolkita.

Prikazujući Game Porting Toolkit, Apple je detaljno opisao proces za programere koji žele portirati svoje igre. Rastavlja se u tri faze - procjena, pretvaranje "shadera" i koda.

Za procjenu je bitno provjeriti kako igra radi na Appleovom eosustavu, kod shadera je bitno "kompajlirati" ih za Mac i isto je s kodom, treba ga "prevesti" za Mac i optimizirati performanse.

Značajan dio toga zapravo je faza evaluacije. Apple je demonstrirao The Medium, prikazujući igru koja radi na Appleu kroz Rosettu. Medium koristi DirectX 12, što je bila glavna prepreka za rad Windows igara na Mac računalima u prošlosti.

DirectX 12 je Microsoftovo sučelje za programiranje aplikacija (API) za grafiku. U osnovi, prevodi sve upute igre i šalje ih na grafičku karticu. Macovi u prošlosti nisu mogli razumjeti ove upute, zbog čega ne možete pokretati DirectX 12 igre putem alata kao što je Parallels.

Ali, nekoliko dana prije WWDC-a, CrossOver, sloj kompatibilnosti (eng. compatibility layer) za Windows aplikacije kao što su Linux, macOS i ChromeOS, pokrenuo je prvu DirectX 12 igru - Diablo 2 Resurrected.

To zvuči kao da je Apple u biti kreirao emulacijski sloj koji može preuzeti gotovo svaku Windows igru i pokrenuti je na Mac računalima u roku od nekoliko minuta.

"Prvo, možete procijeniti koliko dobro vaša postojeća Windows igra može raditi na Macu korištenjem ponuđenog okruženja za emulaciju. To vam omogućava da odmah analizirate potencijalnu izvedbu svoje igre, eliminirajući mjesece rada unaprijed", pojasnili su iz Applea.

A kako bi pokazao ovu sposobnost, Apple je pokazao The Medium, igru koja koristi DirectX 12, izgrađena je na Unreal Engine 4 i podržava praćenje zraka. Između DX12 i Unreal Enginea, to već predstavlja tisuće Windows igara koje inače ne rade na Mac računalima!

Ali, iz Applea navode da Game Porting Toolkit može automatski prevesti ulaze kontrolera, audio i grafičke API-je, CPU upute i druge API-je. Demonstrirano je i kako to funkcionira u praksi, gdje jednostavno uvezete Windows igru i pokrenete je kroz naredbeni redak, a prijevod se automatski događa unutar Appleovog emulacijskog okruženja.

To ne znači da će igra raditi besprijekorno, kao što Apple ističe, no, dojam je da se napravio Windows emulator koji može pokrenuti DirectX 12 igre. Što je samo po sebi veliki korak naprijed.