UMJETNA INTELIGENCIJA

AMD predstavlja sljedeće generacije AI čipova

AMD tvrdi da modeli Ryzen AI 300 pružaju visoke performanse za intenzivan multitasking, impresivno igranje i stvaranje sadržaja, dodajući da su njegovi partneri, uključujući Lenovo, Asus i HP, spremni najaviti računala s umjetnom inteligencijom koja pokreću čipseti.

AMD predstavlja sljedeće generacije AI čipova

AMD je najavio svoju novu generaciju AI procesora na događaju u Tajvanu. Izvršna direktorica tvrtke Lisa Su predstavila je plan za ubrzanje razvoja čipova koji uključuju tehnologiju u sljedeće dvije godine.

Tijekom uvodne riječi na sajmu Computex, Su je pokazao Ryzen AI 300 seriju dizajniranu za Copilot+ računala, ističući da skupovi čipova podržavaju značajno povećanje performansi računalne umjetne inteligencije. Serija Ryzen AI 300 cilja na ultratanka, vrhunska prijenosna računala, rekao je Su, ističući implementaciju čipseta kombinirane arhitekture svoje nove jezgre Zen 5 i XDNA 2, što omogućuje poboljšanu izvedbu AI-a za obavljanje više zadataka uz vrlo nisku potrošnju energije.

AMD tvrdi da modeli Ryzen AI 300 pružaju visoke performanse za intenzivan multitasking, impresivno igranje i stvaranje sadržaja, dodajući da su njegovi partneri, uključujući Lenovo, Asus i HP, spremni najaviti računala s umjetnom inteligencijom koja pokreću čipseti. Nadalje, Su je otkrio da je AMD na putu da do kraja ove godine ima popis od više od 150 programera za svoje AI platforme za kreiranje sadržaja, igranje i aplikacije za produktivnost. "Jasno je da je umjetna inteligencija naš prioritet broj jedan kao tvrtke i zaista smo iskoristili sve razvojne sposobnosti unutar tvrtke da to učinimo", rekao je Su.

AMD je također predstavio Ryzen 9000 seriju čipseta, opisanu kao najbrže potrošačke PC procesore na svijetu, ističući da su namijenjeni privlačenju igrača i kreatora sadržaja. Tvrtka je promovirala model Ryzen 9 950X kao najbrži čip u obitelji Ryzen 9000, iako serija, koja sadrži ukupno pet procesora, korisnicima omogućuje dizajn, renderiranje i iteraciju grafike brže nego ikad prije.

CEO Nvidije Jensen Huang i izvršni direktor Arma Rene Haas također su se pojavili na događaju. Nvidia je najavila udruživanje s računalnim divovima uključujući Asus, Pegatron i Supermicro kako bi ubrzala industriju podatkovnih centara s umjetnom inteligencijom, dok Arm tvrdi da će imati 100 milijardi uređaja spremnih za AI do kraja 2025. godine.