9 od 10 radnika koji mijenjaju karijeru u IT to rade zbog novca

9 od 10 radnika koji mijenjaju karijeru u IT to rade zbog novca
DepositPhotos

Zaposleni u svemu vezanom za informatičke tehnologije (IT) mogu jako dobro zaraditi i to nije nikakva tajna u današnje vrijeme, ali vještih zaposlenika konstantno nedostaje pa se kompanije međusobno natječu na tržištu i one koji im najbolje odgovaraju za određeni posao konstantno “vrbuju“ boljim financijskim uvjetima no što ih imaju na aktualnom im radnom mjestu.

Upravo zato je 89 posto zaposlenih, ili gotovo devet od deset zaposlenih, u IT sektoru barem jednom u karijeri promijenilo posao, što kroz svoje istraživanje potvrđuje Indeed. No, zanimljivost je da unatoč činjenici da su plaće u prosjeku bolje za IT zaposlenike, treba im dva mjeseca duže u prosjeku da se odluče promijeniti radno mjesto no što treba zaposlenima u drugim industrijama.

"Razlog za tako nešto nije strah, neodlučnost ili nedostatak samopouzdanja već su ljudi u IT sektoru skloniji naučiti nove stvari na aktualnom radnom mjestu. Kad osjete da su naučili dovoljno, prihvate ponudu koju imaju "na stolu" ili jednostavno krenu tražiti sami nešto izazovnije i(li) bolje plaćeno", objasnio je Indeed kroz izvještaj.

Koliko je izazovan i financijski "potkovaniji" IT sektor no ostale industrije potvrđuje podatak da godišnje u prosjeku zaposlenici potroše 38507 američkih dolara na edukaciju vezanu uz ono što rade ili što bi radili. Zaposleni u drugim industrijama prosječno potroše na godišnjoj razini 15715 dolara. Dakle, više no dvostruko manje!

Naravno, uloženo se isplati i to za 81 posto ispitanih, što je više od četiri petine tako da i statistički ima smisla ulagati u sebe kad si IT djelatnik. Nije ni to sve, s tim se ne staje, osim edukacija i raznih treninga, 36 posto ispitanih vraća se na fakultete kako bi upisali posebna predavanja, vezana uz posao koji će obavljati ili već obavljaju, no žele se što je više moguće usavršiti.

Samim time, iako IT zaposlenje jest financijski iznimno isplativo, ništa ne dolazi samo od sebe. Svi ti zaposleni rade na sebi u privatno vrijeme, uče na poslu, konstantno su u pogonu. Svjesni su da to moraju u ovo vrijeme kad se svijet tehnologije mijenja tolikom brzinom...