Ubrzanje gospodarstva na petu brzinu

Ubrzanje gospodarstva na petu brzinu

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Mnogi su godinama koristili uzrečicu „ubaci u petu brzinu“ kada su željeli istaknuti kako je potrebno snažnije krenuti prema naprijed. Upravo to donijet će nova generacija mobilne telefonije odnosno 5G mreža koja se očekuje da bi ove godine usprkos korona krizi trebala početi ubrzano se razvijati.

Iako od 5G mnogi očekuju mnogo na početku to se neće tako dogoditi bez obzira na petu brzinu jer 5G će donijeti najviše i specijalnim primjenama poput telemedicine, upravljanja strojevima na daljinu, transport, omogućavanje privatnih 5G mreža u industrijskim kompleksima, fiksnim bežičnim pristupom odnosno zamjenom uvođenja optike u dijelove gdje je premali broj korisnika da bi se to telekom operaterima isplatilo.

U ovom trenutku 4G mreža je nekih 20 puta sporija od 5G ako se uzmu stvarne prosječne korisničke brzine. Uz to, 5G će omogućiti spajanje i do 10 puta više uređaja u pojedinom području što će omogućiti razvoj vrlo složenih i podatkovno zahtjevnih IoT sustava. Danas 4G može dosegnuti 1 Gbps dok se za 5G očekuju brzine i 10 Gbps. Prosječno 4G mreže imaju brzinu odziva odnosno latenciju koja je mnogo veća od očekivanih 2 ms, dok je kod 5G mreže riječ o bržem odzivu mreže čak 20 do 25 puta.

Procjene analitičara govore kako će 5G generirati u narednih pet punih godina do kraja 2026. čak 668 milijardi dolara vrijednosti tržište uz CAGR (prosječni godišnji rast) od čak 122 posto. Kada je riječ o primjeni u medicini očekuje se da će robotska kirurgija koju bi trebao omogućiti 5G donijeti uz mnoštvo uređaja za nadzor zdravlja pacijenata koji neće morati biti u bolnici donijeti od 250-450 milijardi dolara dodatnog u BDP.

Još iz kategorije

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

02.07.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom najavio je promjene svoje upravljačke strukture i to od 1. kolovoza ove godine. Tako od tada prestaje postojati funkcija člana uprave za poslovni segment, a tu je funkciju zadnji obnašao Saša Kramar koji je sada u Spanu. Prema odluci HT-a od 1. kolovoza Marijana Bačić i Jerko Dumanić preuzeti će nove, potpredsjedničke dužnosti u Hrvatskom Telekomu.

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

01.07.2020. komentiraj

Samsung Electronics izabran je za partnera od strane kanadskog teleoperatera Telusa, kako bi mu pomogao implementirati infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje mobilnih mreža pete generacije (5G) u Kanadi.