Ubrzanje gospodarstva na petu brzinu

Ubrzanje gospodarstva na petu brzinu

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Mnogi su godinama koristili uzrečicu „ubaci u petu brzinu“ kada su željeli istaknuti kako je potrebno snažnije krenuti prema naprijed. Upravo to donijet će nova generacija mobilne telefonije odnosno 5G mreža koja se očekuje da bi ove godine usprkos korona krizi trebala početi ubrzano se razvijati.

Iako od 5G mnogi očekuju mnogo na početku to se neće tako dogoditi bez obzira na petu brzinu jer 5G će donijeti najviše i specijalnim primjenama poput telemedicine, upravljanja strojevima na daljinu, transport, omogućavanje privatnih 5G mreža u industrijskim kompleksima, fiksnim bežičnim pristupom odnosno zamjenom uvođenja optike u dijelove gdje je premali broj korisnika da bi se to telekom operaterima isplatilo.

U ovom trenutku 4G mreža je nekih 20 puta sporija od 5G ako se uzmu stvarne prosječne korisničke brzine. Uz to, 5G će omogućiti spajanje i do 10 puta više uređaja u pojedinom području što će omogućiti razvoj vrlo složenih i podatkovno zahtjevnih IoT sustava. Danas 4G može dosegnuti 1 Gbps dok se za 5G očekuju brzine i 10 Gbps. Prosječno 4G mreže imaju brzinu odziva odnosno latenciju koja je mnogo veća od očekivanih 2 ms, dok je kod 5G mreže riječ o bržem odzivu mreže čak 20 do 25 puta.

Procjene analitičara govore kako će 5G generirati u narednih pet punih godina do kraja 2026. čak 668 milijardi dolara vrijednosti tržište uz CAGR (prosječni godišnji rast) od čak 122 posto. Kada je riječ o primjeni u medicini očekuje se da će robotska kirurgija koju bi trebao omogućiti 5G donijeti uz mnoštvo uređaja za nadzor zdravlja pacijenata koji neće morati biti u bolnici donijeti od 250-450 milijardi dolara dodatnog u BDP.

Još iz kategorije

Ericsson procjenjuje da će tržište 5G-a do 2030. godine iznositi 31 bilijuna dolara

Ericsson procjenjuje da će tržište 5G-a do 2030. godine iznositi 31 bilijuna dolara

20.11.2020. komentiraj

Potrošačko tržište 5G-a moglo bi do 2030. godine na globalnoj razini vrijediti 31 bilijuna dolara, navodi se u novom izvješću Iskorištavanje 5G potrošačkog potencijala Ericsson ConsumerLab. Izvještaj procjenjuje da bi davatelji komunikacijskih usluga (CSP) mogli zaraditi 3,7 bilijuna dolara od ukupne vrijednosti tržišta. Procjene analitičara govore da bi se ta brojka mogla dodatno povećati kako se pojave nove susjedne mogućnosti digitalnih usluga.

Ponovno uspostavljen podatkovni promet na HT-ovoj mobilnoj mreži

Ponovno uspostavljen podatkovni promet na HT-ovoj mobilnoj mreži

19.11.2020. komentiraj

Na upit ICTbusiness.info iz najjačeg domaćeg telekom operatora Hrvatskog Telekoma potvrđeno je kako su poteškoće s podatkovnim prometom na mobilnoj mreži otklonjene.

HT ima problema s podatkovnim prometom u mobilnoj mreži

HT ima problema s podatkovnim prometom u mobilnoj mreži

19.11.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom HT ima problema s podatkovnim promet u mobilnoj mreži. Trenutno su u mobilnoj mreži Hrvatskog Telekoma prisutne poteškoće u korištenju podatkovnih usluga te činimo sve kako bi se promet normalizirao u najkraćem mogućem roku