Snažan rast od 5G mreža namijenjenih fiksnom pristupu internetu

Snažan rast od 5G mreža namijenjenih fiksnom pristupu internetu
DepositPhotos

Nova studija koju je proveo Juniper Research otkrila je da će ukupni prihod od operatera generiran od 5G FWA (Fixed Wireless Access) usluga porasti sa 515 milijuna dolara u 2022. na 2,5 milijarde dolara sljedeće godine. Ovaj zapanjujući rast bit će potaknut naprednim mrežnim mogućnostima 5G, kao što su ultranisko kašnjenje i povećana obrada podataka za pružanje usluga povezivanja koje su prije bile nedostižne s 4G tehnologijom.

Istraživanje predviđa da će prihod operatera od 5G FWA dosegnuti 24 milijarde dolara na globalnoj razini do 2027. Identificiralo je potrošačko tržište kao sektor koji generira najveći prihod za operatere; predstavlja 96 posto globalnog 5G FWA prihoda. Međutim, upozorava se da operateri moraju ponuditi uvjerljive korisničke prijedloge za FWA rješenja putem povezivanja usluga kao što su video streaming, igranje i sigurnost pametnog doma kako bi obogatili korisničko iskustvo i stekli konkurentsku prednost u odnosu na postojeće tehnologije povezivanja velike brzine, kao što su kao FTTP (Fibre-to-the-Property).

„Prednosti FWA sada su usporedive s uslugama koje koriste mreže temeljene na vlaknima. Operateri imaju neposrednu priliku ostvariti prihod od širokopojasnih pretplata izravno krajnjim korisnicima pružanjem rješenja zadnje milje potpomognutih njihovom postojećom 5G infrastrukturom,“ primijetila je autorica istraživanja Elisha Sudlow-Poole.

Izvješće je također identificiralo privatne mreže kao ključnu priliku za unovčavanje; nudeći vrhunske mrežne mogućnosti u odnosu na 4G. Pametna proizvodnja, pomorske luke i zračne luke ključni su slučajevi upotrebe 5G FWA. Izvješće preporučuje da operateri koriste 5G FWA kako bi olakšali rješenje posljednje milje tretirajući odnos između FWA i optičkih mreža kao potpuno suradnički kako bi se maksimizirala izvedba mreže i povrat ulaganja.