Prijetnje na Komiži zbog A1 bazne stanice

Prijetnje na Komiži zbog A1 bazne stanice

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Organizator prosvjeda zbog izgradnje antenskog stupa i bazne postaje A1 Hrvatska za ICTbusiness.info potvrdio je da nisu protiv razvoja tehnologije nego da traže od A1 Hrvatska da se odašiljač izmjesti na neku drugu lokaciju kako bi se smanjilo narušavanje vizure grada odnosno otoka. Želja je Komižana da se odašiljač A1 Hrvatska pomakne, jer posebno ističu kako nisu i ne mogu biti protiv napretka i to bi bilo suludo, ali niti oni ne mogu na račun napretka stavljati 30 metarski visoki repetitor u gradu koje je proglašen geoparkom.

Prijetnje hakerskim napadom na telekomunikacijsku infrastrukturu u vrijeme izvanrednog stanja nikako nisu praksa koja treba biti korištena, a iz A1 Hrvatska potvrdili su da su o svemu obavijestili policiju.

Ističu kako je lokaciju za postavljanje antenskog stupa u Komiži A1 Hrvatska je zaista dugo tražila. Iako postoji antenski stup na brdu Hum koji osigurava pokrivanje signalom mobilne mreže prometnicu Vis-Komiža, zbog konfiguracije terena on nažalost nije dostatan za kvalitetno pokrivanje šireg područja Komiže, tvrde u A1 i dodaju da su zato odabrali ovu alternativnu lokaciju na kojoj se antenski stup i dalje ne nalazi na naseljenom području te je dovoljno udaljen od centra samoga mjesta.

Screenshot Facebook stranice

 

„Iako smo kao i uvijek pri postavljanju antenskog stupa u obzir uzeli i vizuru grada, na žalost nismo uspjeli pronaći bolju alternativnu lokaciju na kojoj bi antenski stup bio dovoljno daleko da se ne vidi pri pogledu s mora, a istovremeno dovoljno blizu da i dalje pruža dobru pokrivenost mobilnim signalom. Stoga je u ovome trenutku antenski stup nažalost nemoguće izmjestiti na lokaciju koja bi ispunila svrhu pokrivenosti mobilnim signalom, a ujedno i zadovoljila zahtjeve pojedinih građana Komiže. Osim toga, važno je za spomenuti da 24 metra visine stupa je daleko niža od standardnih antenskih stupova“, objašnjavaju iz A1 Hrvatska.

Ističu kako bez elektroničke komunikacijske infrastrukture ne bi bila moguća mobilna komunikacija, razgovori i pristup internetu, što bitno utječe na kvalitetu života stanovnika te ostavlja posljedice i na turizam. Važnost telekomunikacija vidljiva je u trenutnoj situaciji kojoj upravo svjedočimo zbog epidemije koronavirusa, kada većina građana radi od kuće, nastava se održava na daljinu, održavamo socijalne kontakte, pogotovo s osobama u samoizolaciji, neprestano komuniciramo s liječnicima, objašnjavaju iz A1 Hrvatska.

„Kvalitetna komunikacijska infrastruktura važna je i za državu, jer na našoj Vladi je odgovornost javne sigurnosti i zdravlja građana, a tu odgovornost ne mogu ostvariti bez kvalitetne mrežne infrastrukture. Dobra pokrivenost mobilnim signalom izuzetno je važna i za dostupnost hitnim službama poput policije, vatrogasaca, hitne pomoći, HGSS-a i spašavanja na moru“, dodaju iz A1.

Osim toga, Komiža bilježi sve veći broj posjetitelja radi čega su i komunikacijske potrebe, osobito za podatkovnim prometom, sve veće. Samo za primjer iz A1 Hrvatska navode da se u razdoblju od 2014. do 2018. godine broj noćenja, prema izvješću o stanju u prostoru grada Komiže, koje izdaje grad Komiža, kao i Državnog zavoda za statistiku, povećao za 27,74 posto noćenja, dok je u istom periodu broj baznih stanica ostao isti.

„Svjesni smo bojazni lokalnog stanovništva od utjecaja baznih stanica na zdravlje, radi čega želimo dodatno pojasniti vrlo strogu proceduru i mjere koje se poduzimaju prije puštanja bazne stanice u rad“, objašnjavaju iz A1.

Na upit oko postavljanja novog antenskog stupa iz A1 Hrvatska ističu kako je isto određeno Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima te Uredbom Vlade o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme. Bazne stanice postavljaju se temeljem glavnog projekta potvrđenog od javnopravnog tijela, a koji podliježe nizu provjera i prije i nakon izrade. Dopuštene razine elektromagnetskih polja određene su Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Kontrolu rada obavlja HAKOM.

Prije postavljanja bazne stanice potrebno je zatražiti suglasnost Ministarstva zdravstva za postavljanje izvora elektromagnetskih polja. Uvjet za dobivanje suglasnosti je izrada elaborata o očekivanim razinama elektromagnetskog polja u okolini izvora koje moraju biti unutar propisnih granica.

Antenski stup u Komiži postavljen je temeljem glavnog projekta te sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama i primjenjivoj Uredbi Vlade Republike Hrvatske. Glavni projekt potvrdila su sva potrebna javnopravna tijela, ističu iz A1 Hrvatska i dodaju da je i Ministarstvo zdravstvo dalo nam je svoju suglasnost za postavljanje bazne stanice na navedenu lokaciju.

Treba nadalje istaknuti kako po strogo propisanoj zakonskoj proceduri, nakon puštanja bazne stanice u rad provodi se kontrola i prvo se rade neovisna mjerenja kojima se mora dokazati da su stvarne razine elektromagnetskog polja unutar dozvoljenih ograničenja. Na temelju valjanog prvog mjerenja Ministarstvo zdravstva izdaje odobrenje za uporabu izvora elektromagnetskog polja.

„Naglašavamo još jednom da je zaštita ljudskog zdravlja osigurana u potpunosti propisima Republike Hrvatska, koji su stroži od preporuke Vijeća Europske unije. Provjerljiva je i činjenica da su dopuštene vrijednosti elektromagnetskih polja u Hrvatskoj čak do 6,25 puta strože od onih koje su preporučene i prihvaćene u nekim od zemalja Europske unije“, zaključuju iz A1 Hrvatska.

 

Facebook grupa    -    "Virtualni prosvjed ”

 

Još iz kategorije

HT povećao doseg 5G mreže u Samoboru na postojećim 4G frekvencijama

HT povećao doseg 5G mreže u Samoboru na postojećim 4G frekvencijama

06.06.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj demonstrirao revolucionarnu 5G tehnologiju u postojećem 4G frekvencijskom spektru, pohvalili su se iz najvećeg domaćeg telekom operatora. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra u praksi može omogućiti brzo pokrivanje većeg područja 5G uslugama, a primjena 5G tehnologije bit će ključna za povezivanje velikog broja senzora, industrijskih uređaja, dronova i autonomnih vozila, ističu u HT-u.

Ministri telekomunikacija o digitalnim prioritetima EU-a

Ministri telekomunikacija o digitalnim prioritetima EU-a

05.06.2020. komentiraj

Ministri telekomunikacija, na svojoj drugoj neformalnoj videokonferenciji održali su raspravu o digitalnim prioritetima EU-a u vremenu nakon koronavirusa. Sastankom je predsjedao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, dok je Komisiju zastupao povjerenik Thierry Breton.

Kanadski telekom operateri posao izgradnje 5G mreže dali Ericssonu i Nokiji

Kanadski telekom operateri posao izgradnje 5G mreže dali Ericssonu i Nokiji

05.06.2020. komentiraj

Huawei je doživio novi poraz jer kanadski teleoperateri Bell Canada i Telus Corp. odlučili su se za usluge koje nudi Ericsson, najveći rival za kineskog tehnološkog giganta.