KREĆE INDEKSACIJA I RAST CIJENA

Nakon A1 Hrvatska i HT kreće s indeksacijom i to uz povećanje od 6,5 posto, čeka se još Telemach

Uvećanje cijena od 6,5 posto primjenjivat će se isključivo na mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenicima HT-a, ali ne i na cijena minuta, poruka ili prometa, jednokratne naknade te rate za uređaj

Nakon A1 Hrvatska i HT kreće s indeksacijom i to uz povećanje od 6,5 posto, čeka se još Telemach
Dražen Tomić / Tomich Productions

Domaći telekomi nastavljaju s indeksacijom I nakon A1 Hrvatska sada I najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom kreće s indeksacijom koja će iznositi 6,5 posto.

Podsjetimo, nakon što je HAKOM krajem 2022. godine potvrdio da telekomi smiju podići cijene zbog rasta inflacije te nakon što su to telekomi napravili sredinom prošle godine indeksacija se nastavlja I ove godine.

Na upit ICTbusiness.info iz HT-a ističu da će od 1. srpnja uskladiti cijene mjesečnih naknada fiksnih i mobilnih usluga sa godišnjom stopom inflacije za 2023. godinu. 

Pojašnjavaju da prema podacima Državnog zavoda za statistiku stopa inflacije za 2023. godinu iznosila je 8,0 posto, dok će HT djelomično uskladiti cijene sa stopom inflacije povećavajući cijene za 6,5 posto.

“Usklađenje s inflacijom je nužni odgovor na negativne inflatorne učinke i kako bi HT zadržao visoke razine ulaganja u ključnu mobilnu i fiksnu infrastrukturu te usluge, a koja su prošle godine iznosila 361,4 milijuna eura”, pojašnjavaju iz HT-a.

Uvećanje cijena od 6,5 posto primjenjivat će se isključivo na mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim Cjenicima HT-a. Na ostale stavke računa kao što su: cijena minuta, poruka ili prometa, jednokratne naknade, rate za uređaje – navedeno usklađivanje cijena neće se primjenjivati i te cijene ostaju neizmijenjene, pojašnjavaju iz HT-a.

Dodajmo tome kako je HT je početkom 2023. godine u Opće uvjete poslovanja uveo indeksnu klauzulu koja je standard u telekomunikacijskoj, ali i u drugim industrijama te se primjenjuju od strane telekoma u velikom broju europskih država. Indeksna klauzula omogućuje usklađivanje mjesečnih naknada jednom godišnje u odnosu na stopu inflacije u prethodnoj godini. Prvi račun s usklađenim cijenama korisnici će dobiti u kolovozu, a za mjesec srpanj, zaključuju iz HT-a.

Uz to treba dodati kako je HT-ov postotak povećanja niži je nego od ostalih operatera- A1 je povećao za 8,5 posto u srpnju 2023. i za 6,9 posto u  lipnju 2024., Telemach je u kolovozu 2023. povećao cijene za 8,3 posto, a HT u listopadu 2023. za 5 posto.

Iz domaćeg telekom regulatora nedavno su na upit ICTbusiness.info istaknuli da presuda Suda Europske unije broj C-326/14, kao izvor prava, dala je operatorima pravo uvesti indeksnu klauzulu, a HAKOM kao regulator nema ovlasti niti može operatorima dati suglasnost na uvođenje indeksacije i moguće povećanje cijena, već je to isključivo predmet njihove poslovne politike.

Pritom ističu da međutim, HAKOM je radi visoke razine zaštite korisnika izdao stručno mišljenje o postupku uvođenja indeksacije.

„To smo napravili zato da bi uvođenje indeksacije bilo u skladu s tumačenjem Suda i Europske komisije te kako bi korisnici na vrijeme imali transparentne informacije. Nemogućnost raskida ugovora u slučaju primjene odredbe o indeksaciji proizlazi iz tumačenja Suda EU. Korisnici su imali pravo na raskid samo u trenutku uvođenja odredba u opće uvjete. Naime, u trenutku uvođenja odredbe o indeksaciji, svim korisnicima bio je omogućen rok u kome su bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid mogli izaći iz ugovorne obveze. Kako smo i naveli, u HAKOM-ovom stručnom mišljenju jasno je napisano da mora postojati maksimalna gornja granica mogućeg poskupljenja i svi operatori su to implementirali“, zaključuju iz HAKOM-a.

 

Indeksacija 2024.:

Ponovno kreće indeksacije cijena telekom usluga, A1 Hrvatska prvi digao cijene slijedit će ga vjerojatno i drugi

 

 

Prošlogodišnja indeksacija (2023. podizanje cijena):

HAKOM dao stručno mišljenje o usklađenju cijena javnih komunikacijskih usluga s godišnjom stopom inflacije

Telekomi proučavaju mišljenje HAKOM-a

Primjenu indeksacije prvi iskoristio A1 Hrvatska, dok Hrvatski Telekom i Telemach poručuju da prate situaciju

Telemach diže cijene telekom usluga 8,3 posto

I HT povećava cijene svojih usluga uz indeksaciju, ali manje od drugih telekoma