Najduža MIMO veza na svijetu - na Ericssonovoj opremi u mreži A1 Hrvatska

Najduža MIMO veza na svijetu - na Ericssonovoj opremi u mreži A1 Hrvatska

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Najduža radio relejna veza na svijetu, realizirana na Ericssonovoj opremi, s implementiranom 2x2 MIMO funkcionalnošću na udaljenosti od 26,8 km, ostvarena je u A1 mreži između Klisa i Kamenskog u zaleđu Splita. Ovom prvom implementacijom MIMO tehnologije u mikrovalnoj prijenosnoj mreži A1 u Hrvatskoj udvostručene su prijenosne brzine za korisnike na područjima Dugopolja, Trilja, Dicma i Muća.

MIMO tehnologija koja se uobičajeno koristi u 4G i 5G mrežama temelji se na višestrukim odašiljačima i prijemnicima (Multiple Input – Multiple Output), a posebno je značajna njena upotreba u prijenosnim sustavima gdje omogućuje učinkovitije iskorištavanje frekvencijskog spektra i poboljšanja kvalitete usluge. Usporedbe radi, u Indiji je na opremi drugog proizvođača, postignuta MIMO veza između dviju antena na najvećoj udaljenost od oko 13 km.

„U konačnici to će za naše korisnike značiti da smo u mogućnosti pružiti veće pristupne brzine zahvaljujući razvoju naše transportne mreže i u područjima gdje je ograničena dostupnost kvalitetnog fiksnog broadbanda poput otoka i ruralnih područja“, objasnio je glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar dodajući kako će učinkovitim iskorištavanjem raspoloživog spektra znatno uvećati kapacitete.

„Preduvjet za implementaciju ove tehnologije bila je hardverska i softverska podrška od strane proizvođača opreme. Riječ je o najnovijoj tehnologiji u mikrovalnom svijetu, a kako je Ericsson razvio hardver i softver koji podržava MIMO, odlučili smo čim prije ići u implementaciju jer već duže vrijeme razmišljamo o uvođenju MIMO-a kao idućeg koraka u proširenju transportnih kapaciteta. Cilj je na pametan način kombinirati investicije u optičku i mikrovalnu mrežu kako bi se što prije omogućili potrebni veliki kapaciteti i ostvarila spremnost za 5G servise na što širem području, a pogotovo u ruralnim područjima“, rekao je Zoran Arambašić, direktor planiranja i razvoja radijske pristupne mreže u A1 Hrvatska te dodao kako im je „testiranje MIMO veze potvrdilo da imaju spremna rješenja koja će podržati brzi rollout 5G tehnologije u svim dijelovima Hrvatske.“ Istaknuo je da kod prve implementacije MIMO tehnologije u transportnoj mreži u Hrvatskoj, uz tehničku podršku stručnjaka Ericssona Nikole Tesle i tehničko znanje te iskustvo eksperata iz A1, ključ uspjeha leži u želji da se inovativnim pristupom iskoriste teoretska saznanja o MIMO vezama - što je rezultiralo jedinstvenom implementacijom u svijetu koja daje rekordnu udaljenost i maksimalan kapacitet.

„Ericsson Nikola Tesla od samog početka rada A1 mreže u Hrvatskoj podržava svog strateškog partnera i u području mikrovalnih radio relejnih veza. Brza implementacija i veliki kapaciteti glavne su prednosti povezivanja baznih stanica u područjima gdje je ili neisplativo ili nemoguće graditi fiksnu transportnu mrežu. S velikim smo zadovoljstvom podržali A1 Hrvatska u ovom tehnički zahtjevnom izazovu koristeći MIMO tehnologiju pred kojom je budućnost, kako u transportnoj domeni tako i u budućim 5G implementacijama. Ovom prilikom želio bih pohvaliti inovativnost A1 stručnjaka koji su, koristeći Ericssonova rješenja, bili ponovno prvi u pomicanju tehnoloških granica. Podsjećam, prije nekoliko godina A1 Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla su, također, tada prvi u Europi implementirali Ericssonov PSI sustav visokih performansi i male potrošnje energije koji je nagrađen nagradom Global Telecom Business Award, za najinovativnije zelene projekte“, pojasnio je direktor prodaje i marketinga za A1 Hrvatska iz Ericsson Nikola Tesle Miroslav Kantolić.

Još iz kategorije

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.