Inspekcije provele 9 tisuća nadzora u tri godine i nije bilo niti jednog odstupanja od dopuštenih granica zračenja

Inspekcije provele 9 tisuća nadzora u tri godine i nije bilo niti jednog odstupanja od dopuštenih granica zračenja

Foto: Fotolia ilustracija

Dolazak 5G mreža obilježit će izgradnja novih baznih stanica i stalno se kod nas pokreće pitanje koliko je ono opasno. kako 5G zahtijeva nekoliko puta više baznih stanica, manje snage i manje pokrivanja od onih za 4G treba vidjeti kako se do sada nadziralo pa smo pitanja uputili novoosnovanom Državnom inspektoratu iz kojeg ističu kako nije bilo uočenih nepravilnosti u niti jednom od provedenih nadzora.

Sanitarna inspekcija je u razdoblju od 2016. do 2018. godine, kroz primjenu zakonskih odredbi Zakona o zaštiti od ionizirajućeg zračenja („Narodne novine“, broj 91/10) i Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja („Narodne novine“, broj 146/14, 31/19) , dakle, kroz postupke izdavanja suglasnosti i odobrenja za postavljanje i uporabu izvora elektromagnetskog polja i kontrolu izvršenih mjerenja (prvih i periodičkih), provela nadzore nad investitorima i korisnicima izvora visokofrekvencijskog elektromagnetskog polja. Broj izvršenih mjerenja zračenja kontroliranih baznih stanica od 2016. do 2019. godine je cca 9000, dakle 3000 cca godišnje. Rezultati  proračuna i mjerenja, prilikom podnošenja zahtjeva za postavljanje i uporabu izvora visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja, zadovoljavali su sve uvjete propisane predmetnim Pravilnikom.

Pritom napominju kako se inspekcijski nadzor nad provedbom odredbi Zakona o zaštiti od ionizirajućeg zračenja („Narodne novine“, broj 91/10) i Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja („Narodne novine“, broj 146/14, 31/19) obavlja sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, a koja je u razdoblju koje navodite u svom upitu, dakle od 2016. do 2018. godine, odnosno do 1. travnja 2019. godine, bila ustrojena u sastavu ministarstva nadležnog za zdravstvo.

Uvjeti koje moraju ispunjavati pravne ili fizičke osobe za projektiranje, postavljanje i stavljanje u pogon ili uporabu izvora elektromagnetskih polja propisani su odredbama naprijed navedenog Pravilnika.

Također su provedeni i inspekcijski nadzori temeljem članka 27. stavak 2. Zakona o zaštiti od ionizirajućeg zračenja, u kojem slučaju su obavljena mjerenja elektromagnetskih polja baznih stanica u suradnji s ovlaštenom pravnom osobom, a rezultati mjerenja na svim lokacijama, pokazali su, da su izmjerene i proračunate vrijednosti elektromagnetskih polja, ispod graničnih razina referentnih veličina propisanih predmetnim Pravilnikom te nije bilo podnesenih optužnih prijedloga.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gdje je sve u svijetu dostupan 5G

INFOGRAFIKA: Gdje je sve u svijetu dostupan 5G

05.10.2022.

Mobilne mreže pete generacije ili popularnije 5G u velikom su naletu te ih je s krajem lipnja ove godine u svijetu implementiralo oko 70 zemalja, što je osjetan rast u odnosu na njih 38 sredinom 2020.

Rastu prihodi od TV usluga

Rastu prihodi od TV usluga

04.10.2022.

Domaći telekom regulator HAKOM prikupio je i obradio podatke o prihodima od TV usluga koji su u drugom kvartalu ove godine na godišnjoj razini porasli 4,51 posto na 220,86 milijuna kuna.

Europski telekomi trebaju 150 milijardi eura ulaganja kako bi ispunili očekivanja

Europski telekomi trebaju 150 milijardi eura ulaganja kako bi ispunili očekivanja

04.10.2022.

Nije novost reći da se EU suočava s manjkom ulaganja u mrežu od 150 milijardi eura kako bi dosegla svoje ciljeve povezivosti do 2025. godine, ističe se u novom istraživanju Strand Consultinga te dodaju da je zanimljivije pitanje zašto politike Europske komisije za poticanje ulaganja nisu uspjele.