Inspekcije provele 9 tisuća nadzora u tri godine i nije bilo niti jednog odstupanja od dopuštenih granica zračenja

Inspekcije provele 9 tisuća nadzora u tri godine i nije bilo niti jednog odstupanja od dopuštenih granica zračenja

Foto: Fotolia ilustracija

Dolazak 5G mreža obilježit će izgradnja novih baznih stanica i stalno se kod nas pokreće pitanje koliko je ono opasno. kako 5G zahtijeva nekoliko puta više baznih stanica, manje snage i manje pokrivanja od onih za 4G treba vidjeti kako se do sada nadziralo pa smo pitanja uputili novoosnovanom Državnom inspektoratu iz kojeg ističu kako nije bilo uočenih nepravilnosti u niti jednom od provedenih nadzora.

Sanitarna inspekcija je u razdoblju od 2016. do 2018. godine, kroz primjenu zakonskih odredbi Zakona o zaštiti od ionizirajućeg zračenja („Narodne novine“, broj 91/10) i Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja („Narodne novine“, broj 146/14, 31/19) , dakle, kroz postupke izdavanja suglasnosti i odobrenja za postavljanje i uporabu izvora elektromagnetskog polja i kontrolu izvršenih mjerenja (prvih i periodičkih), provela nadzore nad investitorima i korisnicima izvora visokofrekvencijskog elektromagnetskog polja. Broj izvršenih mjerenja zračenja kontroliranih baznih stanica od 2016. do 2019. godine je cca 9000, dakle 3000 cca godišnje. Rezultati  proračuna i mjerenja, prilikom podnošenja zahtjeva za postavljanje i uporabu izvora visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja, zadovoljavali su sve uvjete propisane predmetnim Pravilnikom.

Pritom napominju kako se inspekcijski nadzor nad provedbom odredbi Zakona o zaštiti od ionizirajućeg zračenja („Narodne novine“, broj 91/10) i Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja („Narodne novine“, broj 146/14, 31/19) obavlja sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, a koja je u razdoblju koje navodite u svom upitu, dakle od 2016. do 2018. godine, odnosno do 1. travnja 2019. godine, bila ustrojena u sastavu ministarstva nadležnog za zdravstvo.

Uvjeti koje moraju ispunjavati pravne ili fizičke osobe za projektiranje, postavljanje i stavljanje u pogon ili uporabu izvora elektromagnetskih polja propisani su odredbama naprijed navedenog Pravilnika.

Također su provedeni i inspekcijski nadzori temeljem članka 27. stavak 2. Zakona o zaštiti od ionizirajućeg zračenja, u kojem slučaju su obavljena mjerenja elektromagnetskih polja baznih stanica u suradnji s ovlaštenom pravnom osobom, a rezultati mjerenja na svim lokacijama, pokazali su, da su izmjerene i proračunate vrijednosti elektromagnetskih polja, ispod graničnih razina referentnih veličina propisanih predmetnim Pravilnikom te nije bilo podnesenih optužnih prijedloga.

Još iz kategorije

Grad Sveti Ivan Zelina uveo javni besplatni Internet kroz projekt WiFi4EU

Grad Sveti Ivan Zelina uveo javni besplatni Internet kroz projekt WiFi4EU

16.09.2019. komentiraj

Građani Svetog Ivana Zeline, turisti i posjetitelji od sada se mogu služiti besplatnim bežičnim internetom na nekoliko frekventnih lokacija na području grada. Za tu namjenu Grad Sveti Ivan Zelina je u sklopu Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih inicijativi „WIFI4EU“ kojeg je raspisala Europska komisija, osigurao bespovratna sredstva u iznosu od 15.000,00 eura.

SES pruža uslugu emitiranja u cloudu za isporuku medijskog sadržaja na Microsoft Azure platformi

SES pruža uslugu emitiranja u cloudu za isporuku medijskog sadržaja na Microsoft Azure platformi

16.09.2019. komentiraj

SES je kao rezultat sveobuhvatne suradnje s tvrtkom Microsoft najavio razvijanje usluge emitiranja u cloudu na Microsoft Azure platformi. Koristeći široki raspon mogućnosti cloud tehnologije i umjetne inteligencije Azure platforme, te svoju stručnost pružanja usluga za vodeće svjetske radio i televizijske (RTV) kao i medijske kuće, SES transformira isporuku medijskih usluga putem clouda.

Agencija za elektroničke medije sudjeluje u odlučivanju oko prodaje Tele2 Hrvatska

Agencija za elektroničke medije sudjeluje u odlučivanju oko prodaje Tele2 Hrvatska

13.09.2019. komentiraj

Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja uputila je molbu Agenciji za elektroničke medije za očitovanje u postupku koji se vodi po prijavi namjere koncentracije poduzetnika koja nastaje stjecanjem izravne kontrole poduzetnika Slovenia Broadband S.a.r.l. nad poduzetnikom Tele2. AEM će u okviru svoje nadležnosti i informacija koje ima sudjelovati u postupku koji vodi i u kojem odluku donosi AZTN, ističu iz Agencija za elektorničke medija na upit ICTbusiness.info.