Inspekcije provele 9 tisuća nadzora u tri godine i nije bilo niti jednog odstupanja od dopuštenih granica zračenja

Inspekcije provele 9 tisuća nadzora u tri godine i nije bilo niti jednog odstupanja od dopuštenih granica zračenja

Foto: Fotolia ilustracija

Dolazak 5G mreža obilježit će izgradnja novih baznih stanica i stalno se kod nas pokreće pitanje koliko je ono opasno. kako 5G zahtijeva nekoliko puta više baznih stanica, manje snage i manje pokrivanja od onih za 4G treba vidjeti kako se do sada nadziralo pa smo pitanja uputili novoosnovanom Državnom inspektoratu iz kojeg ističu kako nije bilo uočenih nepravilnosti u niti jednom od provedenih nadzora.

Sanitarna inspekcija je u razdoblju od 2016. do 2018. godine, kroz primjenu zakonskih odredbi Zakona o zaštiti od ionizirajućeg zračenja („Narodne novine“, broj 91/10) i Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja („Narodne novine“, broj 146/14, 31/19) , dakle, kroz postupke izdavanja suglasnosti i odobrenja za postavljanje i uporabu izvora elektromagnetskog polja i kontrolu izvršenih mjerenja (prvih i periodičkih), provela nadzore nad investitorima i korisnicima izvora visokofrekvencijskog elektromagnetskog polja. Broj izvršenih mjerenja zračenja kontroliranih baznih stanica od 2016. do 2019. godine je cca 9000, dakle 3000 cca godišnje. Rezultati  proračuna i mjerenja, prilikom podnošenja zahtjeva za postavljanje i uporabu izvora visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja, zadovoljavali su sve uvjete propisane predmetnim Pravilnikom.

Pritom napominju kako se inspekcijski nadzor nad provedbom odredbi Zakona o zaštiti od ionizirajućeg zračenja („Narodne novine“, broj 91/10) i Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja („Narodne novine“, broj 146/14, 31/19) obavlja sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, a koja je u razdoblju koje navodite u svom upitu, dakle od 2016. do 2018. godine, odnosno do 1. travnja 2019. godine, bila ustrojena u sastavu ministarstva nadležnog za zdravstvo.

Uvjeti koje moraju ispunjavati pravne ili fizičke osobe za projektiranje, postavljanje i stavljanje u pogon ili uporabu izvora elektromagnetskih polja propisani su odredbama naprijed navedenog Pravilnika.

Također su provedeni i inspekcijski nadzori temeljem članka 27. stavak 2. Zakona o zaštiti od ionizirajućeg zračenja, u kojem slučaju su obavljena mjerenja elektromagnetskih polja baznih stanica u suradnji s ovlaštenom pravnom osobom, a rezultati mjerenja na svim lokacijama, pokazali su, da su izmjerene i proračunate vrijednosti elektromagnetskih polja, ispod graničnih razina referentnih veličina propisanih predmetnim Pravilnikom te nije bilo podnesenih optužnih prijedloga.

Još iz kategorije

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

18.07.2019. komentiraj

Huawei je postigao smanjenje potrošnje energije po 5G lokaciji na 20 posto manje od industrijskog prosjeka i time potvrdio da je predvodnik u razvoju 5G tehnologije, predstavljeno je u Izvješću o održivosti za 2018., tvrde iz ovog kineskog proizvođača 5G rješenja od industrije do krajnjih korisnika.

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.