Broj mobilnih pretplata se udvostručio u zadnjih 5 godina

Broj mobilnih pretplata se udvostručio u zadnjih 5 godina

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Pametni telefoni postali su sveprisutni u današnjem društvu jer nude mogućnost kontrole mnogih dijelova ljudskih života uz tek dodir prsta. Zato smo toliko vezani za njih i objeručke prihvaćamo sve što nam nude.

Zahvaljujući toj situaciji, cijelo tržište konstantno raste, a većih turbulencija nije bilo ni u prošloj godini. Izazovnoj zbog pandemije koronavirusa.

Konkretnije, prema podacima kojima barata Buyshares, pretplate na pametne telefone više su se no udvostručile u razdoblju od 2015. do 2020. S prošlom ih je godinom bilo 6,05 milijardi na globalnoj razini, a prije šest godina bilo ih je tri milijarde.

I dok će na spomen prvog pametnog telefona mnogi pomisliti na originalni iPhone iz 2007., prvi je uistinu IBM-ova kreacija. Riječ je o Simon Personal Communicatoru (SPC) iz 1994. Iako malo toga iz njega danas postoji u pametnim telefonim i uopće ne djeluje kao pametni telefoni danas, ehnički mu pripada ta titula.

Ali, ako bismo govorili o tome kakvi su pametni telefoni danas, onda bismo svakako titulu onoga koji je donio prekretnicu pridali Appleu. Jer, ekran na dodir, surfanje internetom i aplikacije postali su ono što se nastavilo razvijati, temelji su ostali.

Te 2007. prodano je 122,32 milijuna pametnih telefona, prošle godine njih 1,38 milijardi, a za ovu se prognozira da će ih biti prodano 1,53 milijarde. Kina pritom ima 912 milijuna korisnika pametnih telefona i vodeća je, ali što se tiče stope njihova rasta, prve su Sjedinjene Američke Države s 81,6 posto, što znači da "plafon" na tom području još ni blizu nije dosegnut.

Na svjetskoj razini postoji 3,6 milijardi korisnika pametnih telefona i proizvođači već po tome znaju da imaju prostora za napredak jer svjetska populacija približava se osam milijardi i postojeću prazninu potrebno je "popuniti" novim korisnicima, odnosno, potrošačima.

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

10.05.2021.

Telemach Hrvatska spreman je korisnicima ponuditi pristup prvoj hrvatskoj 10 Giga optičkoj mreži, uz tri paketa koja kombiniraju superbrzi internet i fiksnu telefoniju na najbržoj mreži u zemlji, tvrde u trećem po veličini domaćem telekom operatoru.

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

08.05.2021.

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom implementirao je besplatan WiFi Internet u Gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj, čime je građanima i posjetiteljima tih mjesta omogućen pristup internetu na javnim lokacijama. Samoboru, Pučišćima,Tounju i Trpnju su u sklopu inicijative Europske komisije WiFi4EU dodijeljeni vaučeri u iznosu od 15.000 eura, a zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, za realizaciju ovog projekta odabrali su upravo HT kao pouzdanog tehnološkog partnera i najboljeg izvođača radova.

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

06.05.2021.

U ovom trenutku A1 Hrvatska ima ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže, ističe za ICTbusiness.info Vladimir Skender, direktor planiranja i razvoja mreže A1 Hrvatska i dodaje da danas u fiksnoj infrastrukturi imaju s optičkom mrežom u više od 55 gradova diljem Hrvatske pokriveno 560.000 kućanstava.