5G već mijenja ponašanje korisnika pametnih telefona

5G već mijenja ponašanje korisnika pametnih telefona

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Novi Ericssonov ConsumerLab izvještaj naglašava utjecaj koji 5G već ima na korisnike pametnih telefona širom svijeta i što očekuju da će ova tehnologija donijeti u budućnosti. Pokrivenost u zatvorenom prostoru jedno je od važnih područja koja proizlaze iz istraživanja korisnika jer jedna petina 5G korisnika već smanjuje upotrebu Wi-Fi-ja na svojim telefonima u zatvorenom prostoru zbog prednosti 5G mobilne povezanosti.

Izvještaj - Pet načina za bolji 5G - rezultat je dosad najveće globalne studije o  korisnicima 5G. Otkrivajući osjećaje i percepciju korisnika na 26 tržišta - uključujući SAD, Kinu, Južnu Koreju i Ujedinjeno Kraljevstvo - metodologija studije reprezentira 1,3 milijarde korisnika pametnih telefona širom svijeta, uključujući 220 milijuna 5G korisnika.

Izvještaj istražuje ključne trendove usvajanja, upotrebe i percepcije korisnika uz 5G i na putu prema 5G. Ključno otkriće je da je čak i do kraja 2020. godine povećana svijest o uslugama i vrijednim prednostima 5G mogla dovesti do toga da 22 posto više korisnika s mobilnim telefonima spremnim za 5G prijeđe na ovu tehnologiju.

Izvještaj također naglašava kako 5G već počinje pokretati novo ponašanje korisnika. Uz smanjenje upotrebe Wi-Fi-ja, rani 5G usvojitelji također troše u prosjeku dva sata više na igre u oblaku i jedan sat više na aplikacije proširene stvarnosti tjedno u usporedbi s 4G korisnicima.

Međutim, iako su 5G korisnici zadovoljni brzinom, oko 70 posto nezadovoljno je dostupnošću inovativnih usluga i novih aplikacija. Korisnici kažu da su spremni platiti 20 do 30 posto više za 5G pakete povezane sa slučajevima korištenja digitalnih usluga.

Lockdowni i ograničenja kretanja povezana s Covid-19 znače da je velika većina redovitih iskustava 5G korisnika s tom tehnologijom u zatvorenom. Kao rezultat toga, rani korisnici pokazuju da je pokrivanje u zatvorenom dvostruko važnije od brzine ili trajanja baterije u pružanju zadovoljavajućih iskustava vezanih uz 5G.

Izvještaj također navodi pet načina kako pružatelji komunikacijskih usluga mogu ispuniti očekivanja korisnika odmah i dugoročno, uključujući rješavanje jaza u znanju educiranjem i boljim marketingom vrijednosti 5G-a za korisnike, osiguravanje dosljedne kvalitete unutarnje i vanjske 5G pokrivenosti, prilagođavanje mrežnim zahtjevima za nove 5G usluge, fokusiranje na namjeru potrošača da zamisli nove slučajeve upotrebe 5G-a, ubrzavanje dostupnosti postojećih i novih slučajeva korištenja putem partnerstava u ekosustavu.

„Do sada su se analize iskustava 5G mreže uglavnom fokusirale na brzine i dostupnost 5G-a na temelju neovisnih mrežnih mjerenja. No, jednako je važno razumjeti kako rani 5G korisnici doživljavaju to iskustvo. S pet preporuka i uvida Ericsson ConsumerLaba, pružatelji komunikacijskih usluga mogu potaknuti usvajanje 5G-a i ispuniti očekivanja korisnika“, pojašnjava Jasmeet Singh Sethi, voditelj ConsumerLaba, Ericsson Research.

Još iz kategorije

EK proširila dostupan RF spektar za bolji i brži bežični internet

EK proširila dostupan RF spektar za bolji i brži bežični internet

20.06.2021.

Europska komisija je danas donijela Odluku o usklađivanju uporabe pojasa 6 GHz za bežične mreže diljem EU-a čime će se podržati rastući broj uređaja, internetskih aplikacija i inovativnih usluga koje zahtijevaju veću pojasnu širinu i brzinu. Zahvaljujući tome građani i poduzeća moći će uživati u boljim, bržim i stabilnijim Wi-Fi vezama diljem EU-a, među ostalim za videokonferencije, prijenos i dijeljenje sadržaja, telemedicinu ili upotrebu tehnologija proširene stvarnosti.

Njemačka dovodi mobilni signal u ruralna područja uz pomoć novca EU

Njemačka dovodi mobilni signal u ruralna područja uz pomoć novca EU

18.06.2021.

Njemačka je ubrzala planove o postavljanju 5000 odašiljača na područjima s limitiranom pokrivenosti mobilnim signalom nakon što je Europska komisija odobrila financiranje s 1,1 milijardi eura.

Nokia i Proximus demonstrirali najbržu optičku mrežu od 20 Gbps

Nokia i Proximus demonstrirali najbržu optičku mrežu od 20 Gbps

18.06.2021.

Nokia i Proximus u belgijskom Antwerpu predstavili su najbržu mrežu čija se internetska infrastruktura temelji na optici. Riječ je o 20 Gbps i ništa slično još uvijek nije zabilježeno u svijetu.