5G tehnologija se prihvaća brže od očekivanja, već ima više od 220 milijuna korisnika

5G tehnologija se prihvaća brže od očekivanja, već ima više od 220 milijuna korisnika

Foto: DepositPhotos

Prihvaćanje 5G tehnologije je brže od očekivanog, prošle je godine na tržištu bilo 380 5G uređaja što je 8 puta nego godinu ranije, baza mobilnih 5G korisnika dosegla je 220 milijuna, a bežične kućne širokopojasne veze 1,05 milijuna što je 17, odnosno 21 puta više u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je Huaweijev izvršni direktor i predsjednik Carrier Business Group Ryan Ding na forumu tvrtke „5G donosi novu vrijednost“ održanom na MWC Shanghai 2021.

Ding smatra da će se ti brojevi utrostručiti 2021. godine jer se i 5G industrija razvija brže od očekivanja, što čini tu tehnologiju sve dostupniju širokom broju korisnika. Cijene 5G telefona padaju pa na tržištu već postoji više uređaja po cijeni ispod 150 američkih dolara i oko 30 telefona srednje i niže klase po cijeni nižoj od 300 američkih dolara. Prema Dingu, 5G ekosustav mobitela postat će zreo kao i 4G tijekom godinu do maksimalno dvije godine.

Ding je potvrdio kako u Kini i Južnoj Koreji, zemljama koje su prve počele uvoditi 5G tehnologije, telekom operateri već vide komercijalni povrat na svoje investicije u 5G mrežu.

Huawei je na MWC Shanghai službeno predstavio i svoje rješenje 5GtoB koje omogućuje stvaranje nove vrijednosti kroz čitav lanac komercijalizacije 5G tehnologije, a pokriva prodaju, poslovanje i usluge. Ovo rješenje pojednostavit će transakcije za poslovne korisnike, pomoći će operatorima da komercijaliziraju svoja mrežna ulaganja i omogućiti svim partnerima telekoma nove inovacije. Huawei 5GtoB rješenje uključuje četiri dijela: 5GtoB Network koje služi za planiranje, izgradnju i optimiranje mreža, 5GtoB NaaS koja olakšava implementaciju nove tehnologije u njihove procese, 5GtoB App Engine koji predstavlja centar inovacija za nova aplikativna rješenja i 5GtoB Marketplace u kojem poslovni korisnici mogu jednostavno doći do aplikacije koja im treba.

Ding je naglasio da će digitalizacija industrije biti veliko tržište, ali da se razvoj digitalne infrastrukture razlikuje u različitim industrijama, što je rezultat nepostojanja digitalnih standarda. Zbog toga je pozvao sve igrače u industriji da rade zajedno na uspostavljanju 5GtoB standarda i ekosustava kako bi se ubrzala digitalizacija gospodarstva.

Još iz kategorije

Ericsson predstavio rješenje za “sjeckanje” RAN-a unutar 5G mreža

Ericsson predstavio rješenje za “sjeckanje” RAN-a unutar 5G mreža

02.03.2021.

Ericsson je predstavio rješenje za “sjeckanje” Radio pristupnih mreža (RAN) unutar 5G mreža, koje omogućava poslužiteljima komunikacijskih usluga dostavu prilagođenih 5G usluga s garantiranim performansama.

World Teleport Association dodijelila najvišu razinu izvrsnosti A1 Aflenz satelitskoj zemaljskoj postaji

World Teleport Association dodijelila najvišu razinu izvrsnosti A1 Aflenz satelitskoj zemaljskoj postaji

02.03.2021.

A1 Telekom Austra Grupa dobila je najviši mogući, Tier 4  certifikat kao potvrdu izvrsnosti za satelitsku zemaljsku postaju Aflenz u Austriji. Certifikacija je provedena prema strogim kriterijima World Teleport Association (WTA), udruženja pružatelja satelitskih komunikacijskih usluga i vrijedi tri godine.

Hrvatski Telekom započeo testiranja 5G mreže na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu

Hrvatski Telekom započeo testiranja 5G mreže na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu

01.03.2021.

Najjači domaći telekom operator HT danas je prvi započeo s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu koji će omogućiti nove mogućnosti 5G mobilne mreže s dva do tri puta većim brzinama i veće mogućnosti upotrebe u brojnim sektorima, brojne inovacije te razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.