5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.

Razlog velikih očekivanja od 5G-a je potencijal mreža nove generacija u implementaciji i ubrzanju razvoja naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije i clouda. Implementacija tih tehnologija u kombinaciji s mogućnostima 5G-a otvara vrata razvoju sasvim novog ekosustava rješenja koje mogu najrazličitije sustave činiti dodatno energetski efikasnijim.

Do 2025. godine predviđa se da će 85 posto poslovnih aplikacija biti u cloudu, 86 posto globalnih tvrtki će usvojiti neke od tehnologija umjetne inteligencije, a stopa iskorištenosti podataka naglo će skočiti na 80 posto. Iako to pretpostavlja značajno više korištenje digitalnih resursa, nove tehnologije mogu smanjiti ukupnu potrošnju energije.

„U Huaweiju intenzivno radimo na poboljšanju energetske učinkovitosti 5G kako bismo podržali održivi razvoj telekomunikacijskih tehnologija. Fokusirani smo na iskorištavanje maksimalnog potencijala 5G tehnologije u poboljšanju energetske učinkovitosti u drugim industrijama poput zdravstva, proizvodnje i transporta. Kroz otvorenu suradnju nastavit ćemo blisko surađivati s partnerima i istraživačkim institutima kako bismo dodatno procijenili i istražili ulogu 5G u jačanju energetske učinkovitosti", Ritchie Peng, predsjednik Huaweijeve linije 5G proizvoda.

Što se tiče energetske efikasnosti same 5G tehnologije, ona je u velikoj prednosti u odnosu na prethodne generacije mobilne mreže. 5G tehnologija sa sobom donosi poboljšano upravljanje opremom u odnosu na 4G mobilne mreže, točnije, nova rješenja za lokacije na kojima će bazne stanice biti postavljene, tekuće hlađenje stanica kako bi se smanjila potreba za klimatizacijom te fleksibilno korištenje resursa. Sve to rezultira povećanjem energetske učinkovitosti 5G tehnologije, računajući po osnovnoj podatkovnoj jedinici, do 50 puta veća nego kod 4G tehnologije.

Najizazovniji element mobilnih mreža u pogledu potrošnje energije su bazne stanice koje trenutno čine oko 57 posto ukupne potrošnje energije čitave mobilne mreže.

Tradicionalne (4G i starije) mobilne mreže troše samo oko 15 do 20 posto ukupne potrošnje energije na stvarni prijenos podataka, ostatak se troši zbog gubitka topline u pojačivačima snage, opremi koja neprestano radi iako ne prenosi podatke, rashladnih sustava i baterijskih jedinica. 5G tu donosi značajne uštede, a najdalje u optimizaciji energije je otišao Huawei čija tehnologija smanjuje potrošnju energije u baznoj stanici do 40 posto, i to zahvaljujući isključivanju stanice u razdoblju u kojem ne prima nikakve signale. Na taj se način potrošnja energije svodi samo na aktivno prenošenje i obradu podataka, dok u ostalom razdoblju nema potrošnje energije.

Još iz kategorije

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

16.09.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom sa 19 milijuna kuna vrijednim ulaganjem započela je implementacijA najmodernije optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda u naseljima Slavonija 1, Slavonija 2, Kolonija i Mikrorajon te Osječkoj ulici. Implementacija bi trebala biti gotova do kraja listopada, a uključenje prvih korisnika očekuje se već početkom studenog ove godine.

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

15.09.2020. komentiraj

Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.  Radi se o općinama i gradovima kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Optima Telekom za izvođača koji će tehnološki realizirati javni WiFi internet te time olakšati i unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i turista.

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

14.09.2020. komentiraj


U drugom ovogodišnjem kvartalu prihodu od TV usluga porasli su 1,32 posto i dosegli 200,47 milijuna kuna, pokazuju najnoviji podaci domaćeg regulatora Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Kao i prohodi tako je i neznatno povećan ukupan broj korisnika koji je sada tako veći 1,16 posto i dosegao je ukupno 835,56 tisuća korisnika.