Smart city

New York rangiran kao pametni grad broj 1 u Sjevernoj Americi 2023

New York rangiran kao pametni grad broj 1 u Sjevernoj Americi 2023
Depositphotos / Ilustracija

Nova studija Juniper Researcha odabrala je New York kao vodeći pametni grad u Sjevernoj Americi 2023. Iza New Yorka u top 5 su Toronto, Montréal, Chicago i Los Angeles. Poredak 50 svjetskih gradova Juniper Researcha temelji se na procjeni mnogih različitih aspekata pametnog grada, uključujući prijevoz i infrastrukturu, energiju i rasvjetu, upravljanje gradom i tehnologiju te urbanu povezanost.

Analiza je identificirala New York kao vodeći grad zbog svoje usredotočenosti na sve veću implementaciju senzora, modernizaciju svoje tranzitne infrastrukture i napredak u implementaciji pametne mreže. Kao takav, New York je prepoznat kao da ima jasnu viziju svoje budućnosti kao pametnog grada, što je ključno za razvoj drugih gradova ako žele oponašati njegov uspjeh.

“Ameriku predvode gradovi u Sjevernoj Americi u pogledu pametnih gradova, dok Latinskoj Americi nedostaje sveobuhvatna podatkovna infrastruktura koja se gradi u Sjevernoj Americi. Kao takvi, gradovi u Latinskoj Americi moraju izgraditi dugoročne vizije koje su usredotočene na to kako sveobuhvatno iskoristiti podatke za poboljšanje urbanih sredina ili će nastaviti zaostajati,” objasnio je koautor istraživanja Nick Maynard.

Predviđa se da će potrošnja hardvera i softvera za implementaciju pametnih gradova u Americi dosegnuti 23 milijarde dolara do 2028., s 9,5 milijardi dolara u 2023.; što predstavlja rast od 144%. Potrošnja raste mnogo brže u Latinskoj Americi, na 285% u sljedećih 5 godina, u usporedbi sa Sjevernom Amerikom na 115% u istom razdoblju. Ovaj brži rast u Latinskoj Americi odražava veliki naglasak koji se stavlja na poboljšanja grada na ovom tržištu i predstavlja ključnu priliku za ciljane pružatelje usluga pametnog grada, platforme i pružatelje povezivanja.