Velike promjene na tržištu poslovnih aplikacija

Velike promjene na tržištu poslovnih aplikacija

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Kriza koja još uvijek traje, iz koje ipak polako izlazimo pokazala je da se danas od poslovnih aplikacija očekuje da su po “default” pripremljene za upotrebe kroz različite mobilne platforme, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave b4b Sanjin Katinić. Prema njegovim riječima to znači samo jedno integriranost poslovnog sustava, cloud i mobilnost.

To je značilo i da su tržištu potrebna sasvim nova rješenja. Kako ističe Katinić, u veljači ove godine su predstavili SAP Business ByDesign poslovno informacijski sustav za srednje velike i male tvrtke s potpunom hrvatskom lokalizacijom.

„U svakodnevnoj komunikaciji ga često zovemo “mali” SAP ERP premda je on više od onog što najčešće podrazumijevamo pod pojmom ERP. Pored klasičnih ERPovskih funkcija (financije, nabava, proizvodnja, skladište) on u sebi sadrži i prilično moćan CRM (marketing, prodaja, upravljanje suvišnom službom), zatim upravljanje projektima i BI tj. analitičko izvještajni modul“, ističe Katinić.

Kriza je pokazala koliko je bitna digitalizacija i digitalna transformacija. Što vidite da tvrtke danas očekuju od rješenja u IT segmentu?

Svi elementi digitalne transformacije i ono što općenito donosi digitalizacija poslovanja su ostali no kriza je ubrzala taj proces i naglasila neke njegove značajke. Tvrtke koje su proces odgađale promijenile su planove jer ih okolnosti tjeraju da njihovo poslovanje bude efikasnije već danas. Budućnost koju smo spominjali kao vrijeme u kojem tvrtke moraju biti digitalno transformirane ili ih neće biti je došla puno ranije. Neki od ključnih parametara su integriranost elemenata poslovnih sustava što znači brže, točnije i efikasnije obavljanje poslovnih zadatka i jednostavniji i brži način za dolazak informacija o kretanju poslovanja kako bi donosili dobre i pravovremene odluke. S druge strane ekstenzivan rad od kuće ili s neke druge lokacije izvan ureda je naglasio potrebu za infrastrukturom koja podržava takav rad što je dodatno otvorilo vrata cloudu uz što je povezana I potreba za višom razinom sigurnosti i pouzdanosti. Od poslovnih aplikacija sada očekuje da su po “default” pripremljene za upotrebe kroz različite mobilne platforme. Dakle integriranost poslovnog sustava, cloud i mobilnost.

IT je ipak samo alat u poslovanju, dodatni benefit koji može podići produktivnost i proaktivnost. Kakvim vidite danas njegovu ulogu?

Ako govorimo o ulozi internog ITa u tvrtkama ona se mijenja. IT se iz primarnog bavljenja IT infrastrukturom transformira ili bi se trebao transformirati u aktivnog partnera poslovanju koji će razumjeti potrebe poslovanja i koji će biti u stanju povezati ih odgovarajućim rješenjima. Poslovanju treba pomoć u tome jer broj i vrsta rješenja je toliko velika I kompleksna da se poslovanje u tome bez snažene uloge ITa ne može snaći.

Nedavno je predstavljeno novo SAP rješenje za male korisnike jer se SAP-ova rješenja uvijek percipiraju kao ona rezervirana za velike korisnike... O kakvom je rješenju riječ?

Točno. U veljači ove godine smo predstavili SAP Business ByDesign poslovno informacijski sustav za srednje velike i male tvrtke s potpunom hrvatskom lokalizacijom. U svakodnevnoj komunikaciji ga često zovemo “mali” SAP ERP premda je on više od onog što najčešće podrazumijevamo pod pojmom ERP. Pored klasičnih ERPovskih funkcija (financije, nabava, proizvodnja, skladište) on u sebi sadrži i prilično moćan CRM (marketing, prodaja, upravljanje suvišnom službom), zatim upravljanje projektima i BI tj. analitičko izvještajni modul. Po sadržaju vidite da je to jedan zaokružen poslovno informacijski sustav koji za najveći dio tvrtki u segmentu srednje veliki i malih pokriva sve potrebe, a prilagođen je njihovim potrebama i budžetima. Vrlo je skalabilan, najmanji broj korisnika je 5 i dalje se može povećavati po 1 licencu sve do tisuću.

Koje su njegove ključne prednosti u odnosu na slična rješenja na tržištu?

Ovo rješenje je proizašlo iz bogatog znanja i iskustva SAP-a vodećeg svjetskog proizvođača poslovnog softvera. SAP Business ByDesing je zaokružen integrirani sustav koji pokriva sve bitne segmente poslovanja srednje velikih i malih tvrtki. To je gotov proizvod koji dolazi s brojnim predefinirani procesnim scenarijima proizašlim iz najboljih poslovnih praksi na koje se korisnici mogu nasloniti i na taj način unaprijediti svoje  poslovanje. Rješenje je u oblaku i koristi se po modelu Saas, a kao što sam već naveo vrlo je skalabilno. Jednostavno je za korištenje, svim modulima se pristupa kroz jedno jedinstveno sučelje i defaultno je prilagođeno korištenju na svim mobilnim platformama. Ugrađeni procesni scenariji i Saas cloud model omogućavaju brzu implementaciju koja u prosjeku traje 3 do 4 mjeseca. Veliku vrijednost sustava čini integrirani analitičko-izvještajni sustav koji je također realiziran tako da je vrlo jednostavan za korištenje s 800 predefinirani izvještaja. Kroz njega korisnici mogu dobiti izvještaje o svim aspektima poslovanja u realnom vremenu što držimo ključnim za donošenje pravovremenih i ispravnih poslovnih odluka.

Obzirom da je b4b veliki SAP partner, kakva je bila poslovna 2020. godina za vas?

Mi djelujemo primarno na tržištu Hrvatske i zemalja u okruženju (BiH, Slo, S. Mak.) i dijelimo sudbinu gospodarstva. 2020. je bila lošija od plana i lošija od 2019. U prošloj godini smo imali pad prihoda od 13% i pad operativne dobiti od 49% u odnosu na 2019 . Na to su primarno utjecali poremećaji koji su se dogodili u 2 i 3 kvartalu prošle godine. Zbog straha I neizvjesnosti otkazani su ili je pomaknuta realizacija već ugovorenih poslova. Unatoč tome uspjeli smo realizirati nekoliko ključnih projekata koji će u bitnome utjecati na naše poslovanje u narednim godinama jer nam daju izuzetno vrijedna iskustva i reference.

Na prvom mjestu je tu veliki projekt konverzije, prelaska sa starog na novi SAP ERP, S/4 HANA koji smo u prošloj godini realizirali za Alkaloid. To je do sada najveći I najkompleksniji projekt konverzije na S/4 HANA u regiji. Konverzija na S/4 HANA je inače vruća tema u SAP zajednici već godinama jer to čeka sve SAP korisnike budući je SAP 2027. Odredio kao godinu do kada bi svi korisnici trebali preći na novi sustav. Mi smo sada među malobrojnim tvrtkama koje imaju praktično znanje i iskustvo u konverziji.

Nadalje realizirali smo prvi projekt jedno novog SAPovog analitičkog-izvještajno-planerskog rješenja SAC (SAP Analaytics Cloud) što nam uz implementaciju novo business-warehouse rješenja BW/4 HANA otvara odličnu perspektivu u tom segment tržišta.

I kao što smo već naveli odradili smo značajan dio lokalizacije SAP Business ByDesign koju smo završili početkom godine. Pred sami kraj godine ugovorili smo i prvi projekt implementacije SAP Business ByDEsigna u tvrtki MPG što smo već uspješno realizirali.

Što očekujete u 2021. godini?

Generalno nadamo se da će neće biti dodatnih potresa i da će se gospodarske aktivnosti nastaviti. Postoji oprez, ali nema straha kao prošle godine početkom pandemije. Puno je više optimizma uz određenu dozu opreza.  Nekako smo naučili živjeti s ovim stanje i  tvrtke su svjesne da moraju ulagati u razvoj i digitalizaciju jer drugog izbora nema. To je jedan od efekata ove krize o kojoj smo pričali. Tvrtke u ITu više nego ranije vide partnera. Nama perspektiva izgleda bolje nego gledano s početka 2020. Stoga očekujemo da nam 2021. bude na razini plana za 2020. sto znači bolja od 2019., I da se naši planovi poglavito vezani uz nova rješenja i kompetencije (SAP Business ByDesign) realiziraju.

Još iz kategorije

Velika Britanija i Microsoft planiraju napraviti najmoćnije superračunalo za prognozu vremena

Velika Britanija i Microsoft planiraju napraviti najmoćnije superračunalo za prognozu vremena

11.05.2021.

Velika Britanija podiže stupanj opsesije vremenom na višu razinu i uz suradnji s Microsoftom načinit će najmoćnije svjetsko superračunalo za analizu klime i vremenske prognoze. Konkretnije državni Met Office sklopio je multimilijunski sporazum s Microsoftom i ulaze u projek koji vrijedi oko 1,6 milijardi američkih dolara, a financira ga britanska vlada.

Huawei predstavio tehnologiju koja stvara temelje pametnih industrija i gradova

Huawei predstavio tehnologiju koja stvara temelje pametnih industrija i gradova

10.05.2021.

Huawei uz razvoj 5G tehnologije naporno radi i na kreiranju ekosustava industrijskih rješenja koja će zajedno s 5G tehnologijom transformirati način na koji danas radimo i živimo. U sklopu virtualnog posjeta Digital Transformation Hall-u, organiziranog za medije i partnere u regiji središnje i istočne Europe i nordijskih zemalja (CEE&Nordics), Huawei je predstavio nekoliko impresivnih tehnoloških rješenja za složene logističke sustave.

Vertiv predstavio UPS sustav nove generacije srednje veličine za primjenu u kritičnim aplikacijama

Vertiv predstavio UPS sustav nove generacije srednje veličine za primjenu u kritičnim aplikacijama

07.05.2021.

Vertiv  predstavio je Vertiv Liebert EXM2, monolitni trofazni neprekidni sustav napajanja (UPS) koji pruža dvostruku konverziju efikasnosti do 97%, s dodatnim povećanjem do 98.8% u dinamičkom online načinu rada.