POSLOVNA RJEŠENJA

Ulaganje u alate za unapređenje procesa nije neka kratkoročna priča

Ulaganje u alate za unapređenje procesa nije neka kratkoročna priča
Goran Matošević / Tomich Productions

Danas bez podataka raditi ozbiljan posao skoro pa je i nemoguće, a u FMCG industriju potrebno je raditi na prikupljanju podataka interno kroz alate za rad putnika u B2B i B2C kanalima prodaje, analitičkim izvještajima internih podataka  i eksterni setup prikupljanja podataka, ističe Ivan Jurković, Voditelj poslovnog razvoja u Saponiji i dodaje da ulaganje u alate za unapređenje procesa nije neka kratkoročna priča.

Kada kao korisnik tražite nova IT rješenja - što je za vas ključno - brzina IMPLEMENTACIJE, povrat na poslovne potrebe?

Pri uvođenju novih alata za unapređenje poslovnih procesa prva faza je znati što tražimo i koja je uloga procesa i važnost u poslovanju. Detaljno raspisivanje potreba je ključ za kvalitetan odabir alata. Kada znate vaše potrebe i koju dodanu vrijednost alat donosi i kada znate mogućnosti organizacije radite brief i analizirate ponude alata na tržištu. Kada imate znanje kamo želite doći tada znate kako i raditi trade off za pojedini element u samoj ponudi. U pravilu sve se svodi na ljudski odnos. Osnovna stvar kod odabira dobavljača je da projekt nije moj problem, to je zajednička misija.

Ako toga nema bolje je i ne ulaziti u bilo kakav projekt. Tek kada znate da imate ekipu s kojom možete raditi i koji žele raditi dobre stvari znate da ste zadovoljili prvi korak. Uz odnos, mogućnosti alata i dodana vrijednost koju alat nosi kao neki know how u industriji i najbolje prakse bitan su element pri odabiru i tu su Salesforce rješenja odlična prilika. Naravno i cijena i brzina implementacije bitan su element odabira alata i implementatora ali iskustveno mogu reći da kada postoje prve dvije stvari lako se riješe i ti izazovi. Definitivno ulaganje u alate za unapređenje procesa nije neka kratkoročna priča. Ja sam prije za to da se ranije krene u projekt i na vrijeme završi jer vrijeme implementacije ne može nadoknaditi štetu loše odrađenog projekta.

Kako se Salesforce rješenja uklapaju u te potrebe i koje ste poslovne probleme riješili takvim implementacijama?

Do sada sam imao prilike raditi projekt marketinške automatizacije kroz Service i Marketing Cloud gdje smo u industriji široke potrošnje osigurali mogućnost direktne komunikacije s krajnjim potrošačem. Uz taj B2C projekt radio sam i na B2B Sales cloud rješenju. Mogu reći da se radi o odličnom alatu i definitivno svaka preporuka za one koji se bave ozbiljnim B2B poslom.

Kako iz podataka stvoriti poslovnu vrijednost za kompanije kao što su Saponia, Kandit i Koestlin?

Danas bez podataka raditi ozbiljan posao skoro pa je i nemoguće. Općenito za FMCG industriju potrebno je raditi na prikupljanju podataka interno kroz alate za rad putnika u B2B i B2C kanalima prodaje, analitičkim izvještajima internih podataka  i eksterni setup prikupljanja podataka. Bitno je imati strukturirane podatke i kvalitetne izvještaje koji osiguravaju kontinuiran pregled na efikasnost prodaje i ujedno dobivati podatke koji su nam bitni za upravljanje našim poslovanjem. To ja nazivam otpatkom jer na primjer ako smo zadali putniku da mora pratiti podatke na polici maloprodaje to će služiti za njegov osobni performans i ujedno ćemo te podatke koristiti za korporativno upravljanje našim poslovanjem u donošenju odluka.

Bitno je napraviti sustav prikupljanja, obrade i kvalitetnog izvještavanja. Podatak sam po sebi je trošak. Bilo da se radi o internim ili eksternim podacima koji se kupuju. Stvaranje dodane vrijednosti je od podatka stvoriti informaciju strukturiranu kroz izvještaje za donošenje odluka.