Transformers 4.0

Transformers  4.0

Digitalizacija mijenja sve. I u industriji se postojeći poslovni modeli okreću naglavačke. Na koji način poduzeća mogu vlastitom digitalnom transformacijom u smjeru Industrije 4.0 proizvoditi brže, fleksibilnije i učinkovitije i na taj način osigurati vlastitu konkurentnost?

Godine 2015. John Chambers, chairman i CEO za Cisco Systems, objavio je  svoj moto: „Disrupt or be disrupted“. Ako netko ne može uvesti inovacije koje zamjenjuju postojeće tehnologije, proizvode ili usluge, sam će biti zamijenjen. Ključno je rješenje za zaštitu vlastitog poduzeća od nestanka digitalna transformacija.

Chambersova predviđanja već danas postaju stvarnost. „Digitalizacija je glavni razlog zbog kojeg je više od polovice Forbes 500 poduzeća za godinu 2000. u međuvremenu nestalo“, smatra Pierre Nanterme, CEO tvrtke za savjetovanje poduzeća Accenture. Pametne ideje i disruptivne tehnologije  u vrlo kratkom roku mogu uzrokovati velike nevolje za čitave poslovne modele.  Dobar su primjer za to Uber i taksi usluge te Airbnb  i hotelsko poslovanje.

I u industriji digitalizacija mijenja sve postojeće poslovne modele. Ona omogućuje oživljavanje ideja za proizvode na nov način te pritom koristi tehnološke trendove poput generativnog dizajna i inteligentne modele. Aditivnom proizvodnjom i naprednom robotikom proizvodnja se realizira na inovativan način i zahvaljujući korištenju cloud rješenja i automatizaciji znanja moguć je razvoj novih modela usluga.

Neophodan je cjelovit pristup

Kako biste bili ispred konkurencije, više nije dovoljno optimirati pojedinačne korake u lancu stvaranja vrijednosti. Neophodan je cjelovit pristup. Siemens je u tu svrhu razvio odgovarajući portfelj: Digital Enterprise Suit digitalno i dosljedno međusobno povezuje sve faze i korake procesa, ujedno i dobavljače. U svakoj fazi nastaje digitalni duplikat. Rezultati su simulacija i testova koji se provode s duplikatom nove spoznaje koje služe za kontinuiranu optimizaciju. Poduzeća mogu započeti na svakoj točki njihova lanca stvaranja vrijednosti, od dizajna proizvoda pa sve do usluge, te mogu sukcesivno izgrađivati digitalizaciju, ovisno o aktualnim potrebama poduzeća, ujedno i kada postoje sistemska rješenja. Zbog digitalizacije su proizvodna postrojenja ranjivija te su potrebne odgovarajuće sigurnosne mjere. Zaštita od kibernetskih napada osnovni je zahtjev koji Siemens pokriva cjelovitom sigurnosnom ponudom (vidi artikl na stranici 24/25).

Siemensov holistički pristup, koji se proteže čitavim lancem stvaranja vrijednosti, prilagođen je dvjema ciljnim skupinama koje imaju različite izazove: za proizvođače proizvoda koji dobivaju podršku za dizajn proizvoda, planiranje proizvodnje, inženjering, samu proizvodnju pa sve do usluga. I za inženjere strojarstva koji profitiraju od opsežnog Siemensova portfelja u vidu izrade koncepta stroja preko inženjeringa, puštanja u pogon i samog pogona sve do ponuda usluga koje nude strojevi.

Uz širok portfelj Siemens nudi i tri strategije za realizaciju digitalne transformacije poduzeća. Najsloženiji je i najintenzivniji pristup projekt digitalnog poduzetništva (digital enterprise). Ova se strategija bira kada poduzeća kreću u potpunosti novim putovima u obliku poslovnih modela ili metoda proizvodnje koje žele razviti. Jedan je primjer takvog pristupa adidas. Svjetska korporacija iz Njemačke u budućnosti želi tenisice proizvoditi digitalno. Cilj je postati znatno brži, individualniji i fleksibilniji. U budućnosti će kupac moći konfigurirati i naručiti tenisice prilagođene njemu u samom dućanu ili na prijenosnom računalu i one će vrlo brzo stići na njegovu adresu. Vremensko razdoblje od gotovog dizajna do prodaje u trgovinama bi se pomoću tzv. Speedfactory u prvim koracima trebalo smanjiti s nekoliko mjeseci na nekoliko tjedana, a u daljnjoj budućnosti čak i na nekoliko dana ili sati. U završnoj će fazi svi procesi u Speedfactoryju biti digitalizirani. Siemens kao adidasov partner ovdje ispunjava svoje obećanje da će pratiti adidas na njegovu putu do digitalnog poduzeća. Projekti digitalnog poduzeća višegodišnji su pothvati povezani s intenzivnim istraživanjima.

Drugi pristup kojim Siemens pruža podršku poduzećima prilikom digitalne transformacije strategija je digitalnog poduzetništva koja je usredotočena na pojedinačni slučaj primjene (use case) ili modularna strategija digitalnog poduzetništva. Ovaj je postupak u industriji omiljen jer se fokus nalazi na razgraničeno postavljenim zadatcima s mjerljivim parametrima koji omogućuju jednostavan prikaz povrata ulaganja (return on investment). Upravo je u strojarstvu ovaj pristup, koji je usredotočen na rješenje, vrlo tražen. U Austriji te središnjoj i istočnoj Europi postoji nekoliko primjera poduzeća koja se bave proizvodnjom alatnih strojeva, koja su se odlučila zajedno sa Siemensom krenuti na taj put i koja koriste nove prilike za digitalizaciju za virtualno pokretanje ili energetsko upravljanje. Siemens za ovu strategiju realizacije nudi definirane pakete rješenja koji odgovaraju zahtjevima i trendovima različitih industrijskih sektora.

Digitalni duplikati pomažu

Nakon što je poduzeće definiralo strategiju za digitalnu transformaciju, sljedeći je važan korak odabir prave tehnološke platforme. Odgovarajući izbor platforme ovisi o zahtjevima potrebnih podatkovnih modela. Koncept digitalnih duplikata pomaže kod odabira odgovarajuće podatkovne strukture i odgovarajućih tehnologija. Digitalni duplikat virtualni je prikaz realnih strojeva ili postrojenja i sve češće pokazuje da se brine za optimirani dizajn strojeva, učinkovitije puštanje u promet, kraća vremena opremanja i rad bez greške. Prema predviđanjima saveza ITK-Branchenverband Bitkom 2025. će godine gospodarski potencijal svih digitalnih duplikata u proizvodnoj struci zajedno iznositi više od 78 milijardi eura. Doduše preduvjet je taj da sustavi u budućnosti neće biti samo međusobno umreženi već da dodatno mogu vidjeti, da su pripremljeni te da sami sebe poboljšavaju. U tu su svrhu neophodni integrirani informacijski sustavi koji omogućuju neprekidnu razmjenu informacija vezanih uz planiranje i proizvodnju, realizaciju narudžbe pa sve do razine stroja.

Digitalni duplikat posjeduje tri elementa: proizvod, proizvodnju i radne značajke proizvoda i proizvodnje. Siemens zahvaljujući opsežnom know-howu domene međusobno povezuje ta tri elementa na jedinstven način. Podatci se na bazi zajedničkog podatkovnog modela stavljaju na raspolaganje svim odjelima uključenim u proces preko Siemensove PLM programske podrške Teamcenter.

Digitalni duplikat proizvoda obuhvaća dizajn proizvoda te virtualni razvoj proizvoda usredotočen na sustav. To omogućuje dizajn koji nadilazi pojedinačne domene, simulaciju i potvrđivanje složenih proizvoda, a da pritom nije potrebna izrada fizičkih prototipova. U Austriji na ovom području postoje brojni kupci koji su profitirali koristeći Siemensova programska rješenja za upravljanje životnim ciklusom proizvoda. Primjeri su poduzeća ZKW Grupa, koja je jedan od vodećih ponuđača rasvjetnih sustava za prednja svjetla kod osobnih automobila, teretnih vozila i motocikla na svjetskom tržištu, i poduzeće Pöttinger, vodeći proizvođač poljoprivrednih strojeva, te Haidlmair s vodećom tehnologijom visokoučinkovitih alata za brizganje i lijevanje.

Radne značajke proizvoda i proizvodnje

Digitalni duplikat radnih značajki proizvoda i proizvodnje neprestano se opskrbljuje podatcima dobivenim iz analize proizvodnih postrojenja te proizvoda. Na razini proizvodnje, zahvaljujući dubokom prožimanju integriranim Siemensovim komponentama za automatizaciju, na raspolaganju su svi relevantni podatci. Digitalni duplikat proizvodnje virtualni je prikaz planiranja proizvodnje i automatizacije. Zajedničkom simulacijom mehatronike i automatizacije nastaje cjelovit model simulacije koji služi kao osnova za virtualno puštanje u promet te fleksibilnu i učinkovitu proizvodnju. Ova treća strategija digitalne transformacije, go to market postupak, naziva se načelom o suradnji digitalnih poduzeća (digital enterprise collaborative). Kod tog načela Siemens poduzećima pruža podršku radionicama i savjetovanjima kako bi identificirali potrebna polja djelovanja i detaljno ih prikazali. Put do razvoja rješenja vodi uz analizu aktualnog stanja, definiranje ciljeva i pronalaženje odgovarajuće tehnologije, pri čemu se provjerava na koji način postojeće Siemensove tehnologije mogu pokriti potrebe poduzeća. Ova posljednja točka s težištem na konkretnoj realizaciji digitalnih strategija znatno razlikuje ­­Siemensovo načelo od uobičajenih načela savjetovanja.  Magna Fahrzeugtechnik zajedno sa Siemensom Österreich prate strategiju suradnje digitalnih poduzeća. Na području središnje i istočne Europe Siemens na ovaj način pruža podršku poduzeću Compa, rumunjskom proizvođaču komponenti za automobile, i slovenskoj korporaciji za elektroniku Kolektor na putu do digitalnog poduzeća. Gorenje iz Slovenije i Tyrolit iz Tirola, poduzeće iz Swarovski grupacije koje djeluje diljem svijeta te proizvodi brusna sredstva i sustave za bušenje betona i pile, također su pokazali interes za ovu strategiju.

Već danas brojna poduzeća poboljšavaju svoju konkurentnost digitalizacijom, i to koristeći rješenja za digitalne duplikate čitavim lancem stvaranja vrijednosti, otvorenim operativnim sustavom interneta stvari na bazi clouda, MindSpherea i Siemensova portfelja automatizacije koji je vodeći u svijetu. Integracija i digitalizacija lanca stvaranja vrijednosti u gotovo svim strukama stvaraju održive prednosti pred konkurencijom povećanjem fleksibilnosti, učinkovitosti i kvalitete. Na taj su način moguće nove mogućnosti stvaranja vrijednosti, inovativni poslovni modeli i napredni oblici suradnje.
Siemens neprestano poboljšava čitav lanac stvaranja vrijednosti za svoje kupce koristeći spoznaje iz MindSpherea. To se ne odnosi samo na različite struke i tradicionalne postupke proizvodnje, već i na nove tehnologije kao što je additive manufacturing. Siemens jedini u svijetu nudi integrirana softverska i hardverska rješenja za svaku fazu stvaranja vrijednosti na području aditivne proizvodnje.

I procesne industrije također mogu intenzivno koristiti nove mogućnosti za optimiranje lanca stvaranja vrijednosti koje proizlaze iz digitalizacije. To se odnosi na nova postrojenja (Greenfield), kao i na postrojenja koja postoje već dugi niz godina (Brownfield). Prvi je važan korak dosljedno korištenje statičkih i dinamičkih podataka, koji postoje u poduzeću, i na taj način osiguravanje transparentnosti kompletnog životnog ciklusa kao osnove za optimiranje. Digitalni blizanac proizvodnih postrojenja ima značajnu ulogu i u procesnoj industriji. On nastaje u inženjerskoj fazi te se ažurira tijekom životnog ciklusa postrojenja i obogaćuje se dodatnim podatcima.

 

Brojke

78 milijardi eura iznosit će gospodarski potencijal svih digitalnih duplikata u proizvodnoj struci 2025.

 

Opsežna ponuda za digitalnu transformaciju

Siemensov Digital Enterprise Suite nudi integrirani portfelj programskih rješenja i automatizacijskih sustava za diskretnu industriju koja omogućuju kontinuiranu integraciju i digitalizaciju čitavog lanca stvaranja vrijednosti, uključujući i njihove dobavljače.

MindSphere

Ovaj otvoreni IoT operativni sustav na bazi clouda omogućuje povezivanje strojeva i fizičke infrastrukture u cloudu. Na taj je način moguće evidentirati, pohraniti i koristiti podatke koje proizvode operativna sredstva i proizvodi. Moguće su spoznaje o čitavom lancu stvaranja vrijednosti.

Product Lifecycle Management

Siemensov PLM softver omogućuje učinkovito i povoljno upravljanje svim informacijama o planiranju tijekom čitavog životnog ciklusa, od pronalaženja ideje, konstruiranja i izrade pa sve do održavanja i zbrinjavanja.

Manufacturing Operations Management

Cjelovito rješenje koje dopušta uvid u proizvodne procese s ciljem neprestanog poboljšanja postupaka proizvodnje.

Totally Integrated Automation

TIA pokriva čitav proizvodni proces i kontinuirano se usredotočuje na zajedničke odlike: dosljedno održavanje podataka, svjetske standarde i jedinstvena sučelja za računalnu opremu i programsku podršku.

 

„Digitalizacija je strateška i organizacijska tema“

U kojem smjeru ide digitalna transformacija, kako ju uspješno provesti govori Leo Muigg, koordinator za Digital Enterprise kod Siemensa AG ­Österreich.

Je li tema digitalizacije već došla do austrijskih poduzeća?
Tema digitalizacije proteklih se godina etablirala kao jedna od najvažnijih strateških tema u svijesti industrije. Rasprave se više ne vrte oko toga je li digitalna transformacija neophodna već o tome koje su strategije ili primjeri primjene najuspješniji.

Što je iz Vaše perspektive posebnost Siemensove ponude za digitalnu transformaciju?
Siemensov je cjelovit pristup rješenju čitavim procesom stvaranja vrijednosti kao cjelina jedinstven. Nitko na tržištu ne može ponuditi nešto takvo od jednog proizvođača. Siemensov je holistički pristup vjerodostojan jer i Siemens sam upravo proživljava proces digitalne transformacije koji je potreban u čitavoj industriji.

Zašto je to potrebno?

Način na koji se proizvodi razvijaju i izrađuju mijenja se pod utjecajem mogućnosti i trendova digitalizacije. Ako kao industrijsko poduzeće ne želite prihvatiti tu činjenicu, postoji opasnost da ćete se pretvoriti u dobavljača komponenti i da ćete brzo izgubiti ključnu kompetenciju stečenu položajem na tržištu. U Siemensovu je slučaju ključna kompetencija desetljećima bilo područje elektrifikacije i automatizacije. Porastom kompjuterizacije i umrežavanja podataka ukazala se potreba za jačanjem postojećih ključnih kompetencija širenjem u smjeru digitalizacije. Još uvijek prevladava mišljenje da je Siemens i dalje jak „samo“ na područjima elektrifikacije i automatizacije. A u stvarnosti je Siemens postao jedno od najvećih IT poduzeća u industrijskom okružju. Upravo ovdje možemo vidjeti da digitalna transformacija nije samo čista tehnološka tema. Ona je to u samo malom postotku. Štoviše, ova se tema treba promatrati kao strateška i organizacijska tema.

Koji je Vaš savjet poduzećima koja žele profitirati digitalizacijom?

Brojna se poduzeća na početku nalaze pred jednim velikim bijelim zidom kada je u pitanju digitalna transformacija. Jasno su prepoznalo da je potrebno djelovati, ali se ne zna kako i na koji način započeti provođenje. Siemens nudi tri moguća pristupa kod provođenja. Najvažnije je da poduzeća izrade strategiju digitalne transformacije koja im odgovara, a ona u velikoj mjeri ovisi o postavljenim ciljevima. Važno je da se digitalizacija ne provodi radi same digitalizacije. Strategije se moraju birati na način koji omogućuje jačanje postojećih ključnih kompetencija digitalizacijom.

Još iz kategorije

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

Nema više laktarenja za šankom, umjetna inteligencija prati red

19.08.2019. komentiraj

Izlasci u noćne klubove i kafiće u kojima je velika gužva znaju biti poprilično stresni u trenucima kad pokušavate naručiti piće, ali konobari vas ne primjećuju ili se netko bezobrazan gura preko reda. Srećom, moderno doba staje na kraj i takvoj situaciji, a sve zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

Dell predstavlja novi portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije

10.08.2019. komentiraj

Dell Technologies ponudit će cjelovit portfelj Dell EMC PowerEdge servera s AMD EPYC procesorima druge generacije. Kroz optimizirani dizajn, novi Dell EMC PowerEdge poslužitelji u potpunosti će utjecati na AMD-ovu tehnologiju nove generacije procesora.

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

Canon i McAfee zajednički za sigurnost

06.08.2019. komentiraj

Svjestan da je sigurnost glavni prioritet za svaku tvrtku, Canon se udružio sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost - tvrtkom McAfee - kako bi korisnicima pružio zaštitu ne samo od postojećih, nego i od budućih sigurnosnih prijetnji.