Nova rješenja za 5G, IoT i robotiku

Qualcomm najavio prve integrirane 5G IoT procesore

Qualcomm najavio prve integrirane 5G IoT procesore
Dražen Tomić / Tomich Productions

Qualcomm je najavio prve integrirane 5G IoT procesore koji su dizajnirani za podršku četiri glavna operativna sustava, uz dvije nove platforme za robotiku, i akceleratorski program za partnere IoT ekosustava. Ove su inovacije namijenjene za korištenje u povezanim inteligentnim rubnim rješenjima (edge solution).

“Qualcomm Technologies predan je poticanju inovacija, stvaranju novih poslovnih prilika, omogućavanju sljedeće generacije 5G povezivosti i premium edge-AI — a to počinje osiguravanjem pristupačnosti i performansi u cijelom ekosustavu,” rekao je Dev Singh, potpredsjednik za poslovni razvoj i Voditelj odjela za automatizaciju zgrada, poduzeća i industrije u Qualcommu.

Tvrtka je nadogradila procesore visoke razine SOC QCS6490 i QCM6490, koji se koriste za širok raspon IoT aplikacija, kako bi podržali četiri glavna različita operativna sustava. Prvi u industriji, SOC-ovi sada mogu pokretati Linux, Ubuntu i Microsoft Windows IoT Enterprise, uz Android. Nude napredne značajke kao što je 5G podrška za globalno povezivanje i geolociranje za širok raspon rješenja, uključujući povezane uređaje s kamerama kao što su kamere s instrumentima, rubne kutije, oprema za industrijsku automatizaciju (IPC, PLC), autonomna mobilna robotika i više.

Novi QCM5430 i QCS5430 procesori su prva Qualcommova softverski definirana IoT rješenja. Kombinirajući performanse, vrhunsku povezivost i podršku za više opcija OS-a, platforme se mogu skalirati preko širokog otiska IoT uređaja i konfiguracija implementacije za vizualno okruženje. Procesori su dizajnirani za podršku do pet ulaza senzora vida i video kodiranje do 4K30p.

Inovatori u robotici mogu stvoriti sljedeću generaciju svakodnevne robotike i IoT proizvoda visokih performansi s novim Robotics RB1 i Qualcomm RB2 platformama, koje pokreću novi QRB2210 i QRB4210 procesori. Obje su platforme optimizirane za manje uređaje i manju potrošnju energije, što ih čini isplativijima i pristupačnijim za industriju. Platforme imaju opću izvedbu i komunikacijske tehnologije usmjerene na računalstvo i umjetnu inteligenciju, s ugrađenom podrškom za podršku strojnog vida za do tri kamere, pružajući onboard inteligenciju za spajanje ovih podataka sa senzorima iz TDK Corporation za aplikacije kao što je autonomna navigacija.