Moj e-račun ponovno dostupan, otvorena hajka na medije

Moj e-račun ponovno dostupan, otvorena hajka na medije

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Sustav Moj e-račun tvrtke Eltkronički računi ponovno je dostupan i funkcionalan, za ICTbusiness.info potvrdili su iz ove tvrtke. Kako ističu, tvrtka Elektronički računi 5.12. oko 12:30 sati zaprimila obavijest o problemima u isporuci računa s navodom da 21500 računa čeka isporuku na Centralnoj platformi. Prema informacijama iz MINGO-a,  mail koji se citira u članku bio je distribuiran informacijskim posrednicima kao podloga da mogu neposlane račune – uslijed nedostupnosti posrednika, a sukladno Pravilniku – poslati u papirnatom obliku. Ujedno je mail, zaprimljen 5.12. oko 12:30, sati bila i prva prijava problema prema nama zbog čega smo naravno bili iznenađeni jer smo u navedenom periodu zaprimali eRačune s Centralne platforme.

„Nakon promptne analize i reakcije s naše strane, ustanovljeno je da je problem bio u povratu statusa i u prijemu određenih vrsta računa, a ne generalno u zaprimanju računa. Primatelji računa iste su dobili, no povratni status nije ispravno vraćen na Centralnu platformu. S obzirom da nadležna tijela nisu imala uvid zbog statusa, Ministarstvo je po svojoj dužnosti obavijestilo ostale posrednike mailom koji niže prilažete. Naravno, kada je ustanovljeno da je problem u povratu statusa, isto smo ispravili i poslali ispravne statuse. S obzirom na navedeno, vijest koju ste objavili je u potpunosti netočna i neistinita“, ističu iz tvrtke.

Nadalje napominju, Elektronički računi poduzeli su potrebne mjere da bi bili usklađeni s Pravilnikom. „Prva prijava poteškoće prema nama dostavljena je 5.12. oko 12:30. Unutar 30 minuta, dijagnosticirali smo jedan problem koji je uzrokovao odbijanje manjeg broja računa i isti otklonili u 2 sata od zaprimanja prijave. Poteškoću sa povratom statusa definirali smo kasnije u popodnevnim satima, a od 20 sati 5.12.2019. FINA je potvrdila primitak ispravnih statusa s našeg Servisa“, pojašnjavaju iz tvrtke Elektronički računi.

Iz FINA-e pak poručuju kako je sustav informacijskog posrednika Elektronički računi d.o.o. (Moj eRačun) sada dostupan. Svi elektronički računi iz prethodnog perioda (od 01.12.) koji nisu mogli biti poslani zbog nedostupnosti servisa Moj e-Račun, su u postupku ponovnog slanja od strane Centralne platforme prema korisnicima informacijskog posrednika Elektronički računi d.o.o. (Moj eRačun).

Zanimljiv odgovor stigao je iz tvrtke Elektronički računi, a odnosu se na korespondenciju Ministarstva gospodarstva prema njima. Nažalost donosimo je u cijelosti gdje otvoreno napadaju mediji, a ICTbusiness.info je prije objave teksta uputio zamolbu za odgovorima svima uključenim u ovaj slučaj, ali kako smo napisali u trenutku objave nismo dobili nikakvog odgovora.

"Nastavno na jučerašnju obavijest koju smo vam uputili temeljem članka 8., te članka 22. Pravilnik o tehničkim elementima, izdavanju i razmjeni elektroničkog računa i pratećih isprava u javnoj nabavi, navodi se kako slijedi.

Predmatna obavijest bila je namijenjena isključivo vama informacijskim posrednicima, kako biste svoje korisnike dobavljače/izdavatelje eRačuna koji su nam prijavljili nemogućnost slanja eRačuna korisnicima servisa Moj eRačun, obavijestili o mogućnosti također propisanoj gore cit. Pravilnikom, a to je da izdavatelj eRačuna može račun i prateće isprave poslati naručitelju u papirnatom obliku kao poštansku pošiljku ili na drugi međusobno dogovoreni način, ukoliko zbog tehničkih poteškoća ne može poslati eRačun.

Stoga, namjera obavijesti, a što smo sukladno zakonu i podzakonskim aktima koji uređuju područje razmjene eRačuna dužni činiti i obavještavati informacijske posrednike o svim bitnim situacijama na tržištu eRačuna, bila je - zaštita dobavljača – izdavatelja eRačuna, koji nisu mogli izdati tj., isporučiti eRačune te s tim u vezi nisu mogli naplaćivati svoje usluge/robu/radove, kao i zaštita svih ostalih korisnika centralne platforme.

Navedeno je upravo zato i propisano te se čini jedino i isključivo zbog zaštite korisnika centralne platforme te javnih naručitelja i njihovih dobavljača (koji se moraju naplatiti nakon izvršene usluge/isporučene robe ili radova) i same tržišne utakmice.

Popis informacijskih posrednika je indikativan popis te svaki posrednik može potencijalno iskusiti tehničke poteškoće, no ukoliko su većih razmjera te ukoliko utječu na tržište te imaju i fiskalne učinke (sve sukladno zakonu i pravilniku), razumije se da posrednik može biti privremeno brisan.

Dakle radi se o eventualnom privremenom brisanju, a nikako ne zabrani rada ili trajnom uklanjanju s popisa, kao što mediji pogrešno i netočno adresiraju.

Jedan informacijski posrednik je našu obavijest namijenjenu isključivo informacisjkim posrednicima, proslijedio novinaru koji je tendenciozno i netočno istu pretvorio u članak.

Ovakvo postupanje na žalost nije korektno postupanje i doprinosi atmosferi nepovjerenja, što ovo ministarstvo i ova služba nikada nisu podupirali. Upravo suprotno.

Od samih početaka razmjene eRačuna u Republici Hrvatskoj, namjera ministarstva je bila i prije Direktive i Zakona, urediti ovo područje i tržište, radili smo na aktivnostima umrežavanja informacijskih posrednika, stvaranja registra informacijskih posrednika, kodeksa i dobrih praksi te uvijek imali odličnu suradnju sa svim informacijskim posrednicima.

U svim svojim postupanjima uvijek smo kao što i dolikuje držali se isljučivo odredbi zakona i podzakonskih akata te postupali sa svima u dobroj vjeri.

Molimo vas da se takva suradnja nastavi. Obavijesti za vas i vaše korisnike, obavijesti su sukladno zakonodavnom okviru i nisu namijenjene za medijske i druge hajke".

Još iz kategorije

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

17.06.2021.

Canon Europe predstavlja dvije nove napredne mogućnosti automatizacije - jedinicu za praćenje i jedinicu za provjeru za digitalne tiskarske strojeve u boji iz serije imagePRESS C10010VP. Ti noviteti predstavljaju dodatnu podršku korisnicima u tiskarskim produkcijskim okruženjima za postizanje otisaka najviše kvalitete za manje vremena i bez ručnih intervencija rukovatelja.

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

17.06.2021.

Nakon što je Comping preuzeo dio poslovanja Megatrenda razgovarali smo s predsjednikom Uprave Alojzijem Jukićem koji ističe kako je to s jedne strane to je širenje portfelja naših usluga i proizvoda, ali i direktno ubrzavanje poslovanja.