Lenovo odličan u Hrvatskoj u 2020., velika očekivanja i ove godine

Lenovo odličan u Hrvatskoj u 2020., velika očekivanja i ove godine

Lenovo je u Hrvatskoj došao do prve pozicije na PC tržištu, a za ovu godinu očekuje nastavak pozitivnih trendova koje smo imali u 2020. godini, za ICTbusiness.info ističe regionalni direktor Lenova za ovu regiju Ivan Božev.

Prema njegovim riječima mnogo toga ovisi o nastavku pandemije, novim načina na koji tvrtke rade i to se prije svega odnosu na hibridni oblik rada.

Kakva je bila 2020. za Lenovo?

Možemo reći kako je 2020. godinu obilježio utjecaj više industrijskih čimbenika na opskrbu i proizvodnju, globalna pandemija i nedostatak opskrbe komponentama u čitavoj industriji potaknut snažnom potražnjom. Međutim, tvrtka Lenovo zadržala je pozitivnu perspektivu za drugu polovicu godine imajući u vidu nov način rada, učenja i igranja od kuće koji pokreće dugoročne trendove rasta potražnje za uređajima te potrebe za cloudom odnosno infrastrukturom. Ovo je rezultiralo rekordnim rezultatima koje smo uspjeli postići zahvaljujući našoj predanosti ispunjavanju potreba brzo rastuće ekonomije rada, učenja i igranja od kuće. Kako se svijet nastavlja prilagođavati „novom normalnom“ uvjereni smo u dugoročni potencijal rasta na području segmenata uređaja i cloud infrastrukture.

Što je za vas bilo ključno u prošloj godini?

Uz vrlo dinamičnu situaciju nastavili smo se prilagođavati izazovima pandemije. Od prvog trenutka zdravlje naših zaposlenika i dalje nam je prioritet te smo pružali podršku našim zajednicama diljem svijeta najbolje što znamo. Naši zaposlenici radili su na daljinu u sklopu nastojanja vezanih uz smanjenje širenja virusa. Kao globalna kompanija, Lenovo je također imao jedinstvenu priliku i odgovornost pružiti podršku našim zajednicama. Naši timovi diljem svijeta učinili su što su mogli. Većina naših napora (60%) kao odgovor na situaciju usmjerila se na omogućavanje hardvera studentima i učiteljima koji su im bili potrebno za povezivanje i nastavak školovanja u trenucima kada su škole bile zatvorene. Također, uz financijske donacije u regiji EMEA podijelili smo preko 100.000 maski, uključujući i Hrvatsku u kojoj smo kroz Lenovo servisni centar proizveli i podijelili perive zaštitne maske. Naši timovi kontinuirano su informirali naše partnere i kupce te su osigurali da se naše poslovanje provodi bez poteškoća. Kreativni smo kada govorimo o brzom pružanju podrške našim korisnicima diljem svijeta koji mijenjaju svoj način rada te dajemo prioritet onima koji su u prvim redovima suočavanja sa situacijom vezanom uz pandemiju.

Lenovo je 2020. iskoristio za inovacije na tržištu PC računala još od početka 2020. godine i CES-a u Las Vegasu posljednjeg velikog svjetskog tehnološkog sajma prije pandemije. Što je sve napravljeno?

Kada su u pitanju uređaji, vjerojatno ste upoznati s ThinkPad Fold, prvim preklopnim osobnim računalom na svijetu. U Lenovu, ThinkPad X1 Fold računalo stvorilo je potpuno novu kategoriju proizvoda koje ispunjava konstantno promjenjive potrebe kupaca te predstavljaju bezbroj izazova koji zahtijevaju inovativno i kreativno razmišljanje, predviđanje, iznimnu stručnost u dizajnu i inženjerstvu. Jedan aspekt inovacije predstavljaju fleksibilni i preklopni OLED ekrani koji su potaknuli koncept osobnog računala „nosi malo, koristi kao veliko“ što je pridonijelo predstavljanju prvog preklopnog osobnog računala na svijetu.

Kako je prošle 2020. u Hrvatskoj?

Prema izvještaju IDC-a za drugi kvartal financijske godine 2020/2021, Lenovo Hrvatska nalazi se na liderskoj poziciji unutar industrije osobnih računala s 32,7% udjela uz rast od 3,7% na kvartalnoj razini. Ponosni smo što smo brend broj 1 u Consumer segmentu prema IDC-u s 30,2% za drugi kvartal financijske godine 2020/2021. kao i u Commercial segmentu (Javni računi, privatni računi i male i srednje tvrtke) te smo ukupno gledano zauzeli lidersku poziciju s 34,8% udjela (prema IDC-u, drugi kvartal financijska godina 2020/2021.)

Što očekujete od 2021. godine?

Kako je cijela situacija vezana uz trenutnu pandemiju vrlo dinamična, promjene u poslovnom okruženju mogu se dogoditi. Što znači ako rad na daljinu postane izgledan scenarij, tehnologija može omogućiti tvrtkama nastavak poslovanja. Baš kao i na današnjem radnom mjestu, gdje možda više neće postojati tradicionalno uredsko okruženje, premještat ćemo se s prijenosnim računalima u ruci od radnog stola, do konferencijske sobe, kauča ili čak do trake za trčanje ako je tvrtka posjeduje. Kada radite od kuće, novi faktori oblika (form-factors) i lako prijenosna računala te mobilne radne stanice omogućuju zadržavanje istog tempa, tako da možete ostati aktivni. Ako ostanete aktivni, postat ćete angažiraniji i učinkovitiji dok ove tehnologije koristite za poticanje svog rada.

 

Još iz kategorije

Vaše poslovanje je sigurno, a rad od kuće nikad nije bio jednostavniji

Vaše poslovanje je sigurno, a rad od kuće nikad nije bio jednostavniji

13.01.2021. komentiraj

Promjene u uvjetima poslovanja, poput rada od kuće, postavljaju nove, dosad neviđene izazove za tvrtke i organizacije. Iako se u posljednje vrijeme poslovni svijet naizgled uvelike preselio na online platforme, istraživana pokazuju da čak 98% ispitanika nailazi na poteškoće prilikom korištenja usluga i alata za remote način rada (Global WorkForce Survey 2020). Jednako tako, pokazalo se da napredna, inteligentna user friendly rješenja za poslovanje mogu pospješiti poslovanje i unaprijediti suradnju s partnerima i klijentima.

Lenovo odličan u Hrvatskoj u 2020., velika očekivanja i ove godine

Lenovo odličan u Hrvatskoj u 2020., velika očekivanja i ove godine

11.01.2021. komentiraj

Lenovo je u Hrvatskoj došao do prve pozicije na PC tržištu, a za ovu godinu očekuje nastavak pozitivnih trendova koje smo imali u 2020. godini, za ICTbusiness.info ističe regionalni direktor Lenova za ovu regiju Ivan Božev.

Zoom će Microsoftu i Googleu konkurirati i e-mailom i kalendarom

Zoom će Microsoftu i Googleu konkurirati i e-mailom i kalendarom

10.01.2021. komentiraj

Zoom je imao iznimno uspješnu 2020. i to ne čudi jer još u prosincu prošle godine broj korisnika “vrtio” mu se oko deset milijuna, a sad je na otprilike 350 milijuna. Bilo bi šteta stati na tome i ne iskoristiti mogućnosti koje su se otvorile iznenadnom popularnosti pa su u kompaniji odlučili “pojačati” usluge kroz e-mail i kalendar.