Kvalitetnije upravljanje samoborskom gradskom imovinom uz IT tehnologiju

Kvalitetnije upravljanje samoborskom gradskom imovinom uz IT tehnologiju

Foto: DepositPhotos

Grad Samobor uvodi nova pametna rješenja koja će omogućiti efikasniji rad Gradske uprave te veću interakciju s investitorima i građanima. Tako je nakon dugotrajnih priprema i procesa prikupljanja informacija predstavljen projekt implementacije PRLS metodologije Upravljanja imovinom i aplikacije Registar nekretnina Grada Samobora. Proces implementacije Registra nekretnina Grada Samobora provodi se u suradnji s tvrtkom Libusoft Cicom.

Rezultat projekta je jedinstveni Registar gradske imovine, što uključuje stanove, poslovne prostore, zemljišta, sportske objekte, kulturne objekte i spomenike, javne površine, uključujući parkove i dječja igrališta, komunalnu infrastrukturu (promet, energetski sustav, vodno gospodarski sustav, rasvjeta, DTK infrastruktura i odvodnja otpadnih voda) i popis koncesija.

Kroz portfelje je omogućen pregled osnovnih i dodatnih karakteristika te pregled financijske uspješnosti (prihodi i rashodi, zakup i najam) za jedinice imovine i potencijalne imovine. Aplikacija prikazuje i procjenu vrijednosti nekretnina kao i izračun stope kapitalizacije te uvid u razna izvješća.

Kroz geografski informacijski sustav (GIS) su na karti vidljivi podaci uneseni u Registar, što uključuje uvid u jedinice imovine, pregled obilježenih jedinica imovine prema određenim parametrima te uvid u podatke iz KOMIS-a, konkretno, objekte, obveznike i zaduženja.

Sustav će omogućiti inventuru cjelokupne nepokretne imovine kojom Grad upravlja, analizu uspješnosti upravljanja te učinkovito izvještavanje kako za svakodnevne potrebe, potrebe državne revizije, usklađivanja dugotrajne imovine s registrom nekretnina tako i za pripremu izrade strategije upravljanja imovinom.

Sustav pruža podršku lokalnom ekonomskom razvoju u smislu centralnog mjesta na kojem će budući investitori moći dobiti potpune informacije o imovini i planovima za razvoj, kao i podršku pri odlučivanju o povećanju učinkovitosti upravljanja imovinom u cilju stavljanja u funkciju neiskorištene imovine te planiranje i učinkovitije korištenje postojeće imovine.

Glavni su ciljevi potpora razvoju lokalnog gospodarstva, zadovoljavanje javnih, socijalnih i drugih potreba te pribavljanje prihoda iz alternativnih izvora.

Nadogradnja će ubuduće uključiti i mogućnost interakcije s građanima koji će na ovaj način imati pristup samom sustavu i puno lakše pratiti tijek ostvarivanja svog zahtjeva.

Još iz kategorije

VIDEO: MWC je mjesto gdje vidite gdje ste u odnosu na konkurenciju i što tržište u budućnosti želi

VIDEO: MWC je mjesto gdje vidite gdje ste u odnosu na konkurenciju i što tržište u budućnosti želi

24.03.2019. komentiraj

Mnogi se pitaju zašto ići po sajmovima, da li se s modernim tehnologijama nešto može postići, smanjiti troškove, no sajmovi poput MWC u Barceloni pokazuju da tome zaista nije tako. Jer Barcelona i MWC19 definitivno su bili mjesto gdje ste morali biti i pokazati što znate.

VIDEO: Podaci i umjetna inteligencija grade nove modele

VIDEO: Podaci i umjetna inteligencija grade nove modele

24.03.2019. komentiraj

Kako omogućiti veliku tehnološku transformaciju u kojoj je 5G nešto što dolazi potrebno je omogućiti monetizaciju mreže i stvaranje takvog okruženja gdje će se iz velikih serija podataka, prikupljenih kroz duže vrijeme omogućiti stvaranje predikcija što će se događati. Tako nešto moguće je gledati u optimizaciji već postojećih 4G mobilnog mreža, ali svakako u 5G svijetu koji tek dolazi.

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

Digitalizacija i robotizacija povećavaju vrijednost proizvoda

22.03.2019. komentiraj

Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. Navedena situacija može se primijeniti i na KING ICT, tvrtku koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenih djelatnika. Poruka je to Plamenka Barišića, predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu.