Grad München definitivno odustaje od Linuxa i vraća se na Windows početkom 2016.

Grad München definitivno odustaje od Linuxa i vraća se na Windows početkom 2016.

Foto: Wikipedia

Gradska uprava njemačkog grada Münchena najavila je kako u potpunosti prelazi na Linux davne 2004. godine, ali se nakon „eksperimentiranja“ ipak vraća na Windows operativne sustave vjerojatno početkom 2016., ako je vjerovati izvorima iz Gradske uprave koji tvrde da su razmijenili poruke s gradonačelnikom Dieterom Reiterom na ovu temu.

Ponajviše je razlog želji za prelaskom slabija (ne)produktivnost zaposlenika, koji se nikako nisu mogli naviknuti na novi operativni sustav, bez obzira što je njih 15 tisuća prošlo sve potrebne edukacije i što se uštedjelo deset milijuna eura samo od neprelaska na novije inačice Microsoftova operativnog sustava, kao i za licenciranja. Konstantno se žale i to je došlo do vrha gradske vlasti.

Prvenstveno zato što Linux nije kompatibilan sa svime što u samom poslu treba, a to su Skype i Office, pa je bila smanjena mogućnost suradnje i razmjene dokumenata s ostalim poslovnim i državnim subjektima. Uz to, nije ostvarena ni ideja o uštedi na licencama jer München je za vlastite potrebe morao plaćati dodatni razvoj za nadomještanje funkcionalnosti koje su nedostajale. Nakon što bi razvili funkcionalnosti, morali bi plaćati i održavanje, a to je u konačnici koštalo više nego licence za Microsoftov paket proizvoda.

Stoga, pala je konačna odluka i bogati bavarski grad ipak će vratiti Windowse na 15 tisuća računala, koja 11 godina "vrte" Linux, a sve skupa nazvano je "Limux". Također, novi gradonačelnik Reiter uvidio je još prošle godine da ušteda više nema i kad je usporedio brojke otprije 2004. godine, shvatio je da nema smisla i dalje koristiti Linux jer dugoročno se ipak ne isplati.

Pomalo je to ipak čudno jer Linux je znatno napredovao od te 2004. godine i kompatibilnost je na razini, teško je više naći dokumente koje Linux ne prepoznaje, a da postoje na Windowsima. Zato neki u redovima "zelenih" misle da iza svega stoji nekakav interes i kritiziraju gradonačelnika. Kako bi te kritike odbacio, odgovorio im je konkretim brojkama.

- Prijelaz na Linux koštao je 14 milijuna eura i nije obavljen u potpunosti, troškovi samo rastu i kad bismo prešli skroz na Linux oni bi se možda i udvostručili u narednih deset godina. Prijelaz na Windows 7 će nas pak koštati oko 3,15 milijuna eura čime dolazimo na isto jer nam je Linux u ovih deset godina uštedio 11 milijuna eura po pitanju licenciranja - kazao je Reiter prije godinu dana te naišao na brojne kritike i prestao se oglašavati na ovu temu sve dok nisu procurile ove nove informacije.

Još iz kategorije

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

Canon u Nizozemskoj održao svoj godišnji događaj za korisnike

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Canon Europe u svom je centru za korisnička iskustva u nizozemskom gradu Venlo organizirala godišnji događaj za korisnike „Cutting Edge“. Na tom su događaju predstavljene inovacije u ponudi rješenja za tisak na pojedinačne listove i održane demonstracije rada i utjecaja na rast poslovanja.

Microsoft lansirao Visual Studio 2019 za Windows i Mac

Microsoft lansirao Visual Studio 2019 za Windows i Mac

15.04.2019. komentiraj

Microsoftov Visual Studio 2019 za Windows i Mac službeno je dostupan, a može ga se preuzeti s visualstudio.microsoft.com/downloads. Uključuje asistirano popunjavanje kod od strane umjetne inteligencije uvrštene kroz Visual Studio Intelli Core i to je ono čime se Microsoft najviše ponosi i samim time najviše ističe.

Schneider Electric proširuje Galaxy UPS seriju

Schneider Electric proširuje Galaxy UPS seriju

13.04.2019. komentiraj

Tvrtka Schneider Electric predstavila je Galaxy VS, visokoučinkovit, trofazni modularni uređaj za neprekidno napajanje (UPS). On je jednostavan za upotrebu, snage od 10 do 100 kW te je dizajniran da zadovolji ključne zahtjeve za energijom IT, komercijalnih i industrijskih postrojenja.