Očekivan trend

Europska potrošnja za sigurnost porast će 10,6 posto 2023

Europska potrošnja za sigurnost porast će 10,6 posto 2023
Depositphotos / Ilustracija

Rastuće sigurnosne potrebe, novi propisi i sve veći rizik od napada ransomwarea zbog trenutne geopolitičke situacije i dalje pokreću europsku potrošnju na sigurnost, navodi IDC. Predviđa se da će ukupna europska potrošnja porasti za 10,6% u 2023.

Potrošnja u regiji nastavit će bilježiti gotovo dvoznamenkasti rast tijekom predviđenog razdoblja, s ukupnom potrošnjom koja će dosegnuti 71 milijardu dolara u 2026. Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Francuska najviše troše na sigurnost, zajedno čineći više od polovice europske sigurnosti tržište. U srednjoj i istočnoj Europi, Češka će imati najbrži rast u 2023., od preko 12% na godišnjoj razini.

"Istraživanje IDC-a pokazuje da su tekući poremećaji i dinamičan krajolik prijetnji naveli europske organizacije da preispitaju svoju kibernetičku otpornost i proaktivno osiguraju da njihova organizacija održava dobru kibernetičku higijenu", rekao je Romani Fouchereau, voditelj istraživanja, IDC European Security. "Usvajanje načela nultog povjerenja za jačanje sigurnosnih mjera i implementaciju sigurnih kontrola pristupa preko mreža, aplikacija i uređaja postalo je glavni prioritet, uz definiranu strategiju i podršku višeg menadžmenta za nova ulaganja i inicijative“, pojašnjava Fouchereau.

Europska potrošnja na softver predvodit će rast na godišnjoj razini u 2023., s rastom od približno 11%. Međutim, sigurnosne službe će imati najveću potrošnju u 2023., odražavajući njihovu ključnu ulogu za europske organizacije u različitim industrijama. "Vidimo da osim softvera i hardvera, europske tvrtke također imaju vrlo stvarnu potrebu za sigurnosnim uslugama koje bi jamčile njihov kontinuirani rad i pridržavanje propisa", rekao je Vladimir Živadinović, viši istraživački analitičar, IDC European Data and Analytics. "Ovo se posebno odnosi na organizacije s ograničenim kompetencijama u sigurnosti, posebno mala i srednja poduzeća u manje digitalno zrelim vertikalama kao što su mediji, proizvodnja i zdravstvo“, tvrdi Živadinović.

Godine 2023. financijski će sektor imati najveću potrošnju u Europi, vođen potrebom za zaštitom podataka i usklađenošću s propisima. Istodobno, dinamika tržišta tjera financijske institucije da povećaju svoju osjetljivost i agilnost. Sigurnosne usluge bit će ključne za otključavanje punog potencijala njihovih internih IT timova kako bi se usredotočili na nove usluge i poboljšano korisničko iskustvo.

Nakon financija slijedi proizvodnja, pri čemu će državni sektor imati treću najveću potrošnju u 2023. Proizvodnja će se i dalje usredotočiti na zaštitu svoje industrijske imovine, koja će biti sve više povezana s IT mrežom poduzeća. Državni sektor nastavit će ulagati u zaštitu podataka i provođenje svojih inicijativa digitalne transformacije, koje su meta sve sofisticiranijih napada ransomwarea.