Digitalna transformacija i sigurnost u bankarstvu

Digitalna transformacija i sigurnost u bankarstvu

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Luminor Bank i IBM objavili su petogodišnji dogovor, potpisan u prosincu prošle godine, pod kojim će IBM Services davati podršku Luminoru te mu na taj način pomoći ubrzati digitalnu transformaciju, a istovremeno osigurati neprekidno jačanje sigurnosti.

Također, IBM se obvezao postupati u skladu sa svim važećim propisima pri migraciji IT infrastrukture u dio svog clouda namijenjenog financijskim uslugama (IBM Cloud for Financial Services).

Luminor s IBM-om, uz ubrzavanje digitalne transformacije, želi ubrzati i prilagodbu na tehnologiju novije generacije, a koja se tiče hibridnog cloud okruženja. Sve s ciljem boljeg izvođenja poslovnih procesa, kao i boljeg iskustva za korisnike. Ako sve prođe prema planu, omogućit će se brže raspoređivanje aplikacija i ponuditi agilnost s poboljšanim te fleksibilnijim sigurnosnim rješenjima.

"Ovo partnerstvo kritično je za Luminor jer ušli smo u novu fazu rasta i transformacije. Rad s IBM-om poboljšat će naše tehnološke mogućnosti i ubrzati digitalizaciju našeg poslovanja. Vjerujemo da ćemo korisnicima donijeti inovativna i bolja rješenja no što su bila dosadašnja", izjavio je Luminorov izvršni direktor (CEO) Peter Bosek, a zadovoljstvo su izrazili u IBM-u te naglasili da su uvijek na usluzi onima koji žele napredovati.

Inače, Luminor je osnovan prije nešto više od tri godine spajanjem Nordee i DNB-a te je u samom startu postao treća najveća banka na Baltiku i u Estoniji. Sad kad je prvi dio posla nakon spajanja završen, na redu je potrebna transformacija praćena potrebnom migracijom korisnika na novu platformu, neovisnu o bivšoj matičnoj banci. Cilj je učiniti korisnike zadovoljnima, a pritom podići digitalni aspekt poslovanja na višu razinu i zabilježiti rast u svakom smislu.

Za tako nešto IBM je idealan jer ima iskustvo, moć i znanje za izvesti sve na odgovarajuć način, a da istovremeno ojača sigurnosni segment platforme. Obzirom da će nova platforma raditi na IBM Cloud for Financial Services, to uključuje i IBM Cloud Framework for Financial Services. Riječ je o sigurnosnom alatu potrebnom za rad s ključnim aplikacijama i opterećenjima pri izvođenju ključnih procesa u poslovanju.

Veliki plus je što uz sve, Luminor dobiva i računalne mogućnosti kakve su viđene u IBM Z, kao i "Keep Your Own Key" mogućnost kriptiranja kroz IBM Hyper Protect Services. To znači da će sigurnost biti na najvišoj razini koju IBM može pružiti. Naravno, Luminor će dobiti i druge IBM-ove značajke, od umjetne inteligencije, saznanja nastalih bogatim iskustvom te kompanije, kao i pristup tehnološkim inovacijama u samom cloudu.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kockicu po kockicu, Lego je izgradio golemo carstvo igračaka

INFOGRAFIKA: Kockicu po kockicu, Lego je izgradio golemo carstvo igračaka

25.02.2021.

Danski LEGO imao je loš ulazak u 21. stoljeće i činilo se da ne može održavati korak s novim vremenima, ali promjene u načinu poslovanja, filozofiji i pristupu tržištu učinili su tu kompaniju jačom nego ikad, što se može vidjeti i kroz rezultate u 2019.

Razvoj novih vještina ključ je povećanja produktivnosti i stjecanja konkurentske prednosti u sektoru financijskih usluga

Razvoj novih vještina ključ je povećanja produktivnosti i stjecanja konkurentske prednosti u sektoru financijskih usluga

25.02.2021.

Prema istraživanju The Productivity Agenda 2021, koje je naručio PwC, financijske institucije troše značajne količine vremena i truda kako bi povećale produktivnost svoje radne snage. Ovo je drugo takvo PwC-ovo istraživanje produktivnosti, a provedeno je tijekom lipnja 2020. Rezultati odražavaju dinamiku ovog razdoblja i prioritet koji tvrtke za financijske usluge stavljaju na poboljšanje produktivnosti svojih ljudi kako bi se svoje poslovne modele pripremili za budućnost.

Infinum i Porsche ulaze u svoj novi zajednički ured Porsche Digital Croatia

Infinum i Porsche ulaze u svoj novi zajednički ured Porsche Digital Croatia

25.02.2021.

Razvojni centar za digitalne tehnologije Porsche Digital Croatia predstavio je novouređeni radni prostor za svoje djelatnike na 9. katu VMD-ova nebodera u zagrebačkoj Strojarskoj ulici. Na prvom je mjestu funkcionalnost, dok se u dizajnu očituje spoj istraživačke razigranosti Infinuma i tradicije Porschea.