CeBIT 2015 INTERVJU: Upravljanje znanjem postaje sve važnije

CeBIT 2015 INTERVJU: Upravljanje znanjem postaje sve važnije
Dražen Tomić

Koliko je danas važno obrazovanje nikome ne treba objašnjavati, a CeBIT 2015 u Hannoveru tvrtka Ofir iskoristila je za predstavljanje svoga rješenja KnEx namijenjenog obrazovnim ustanovama u provedbi bolonjskog procesa, ističe Davor Petrušić.

Prema njegovim riječima, implementacija KnEx sustava osigurava kreativnim pojedincima lakše istraživanje, produktivniji timski rad, što ima utjecaj na poboljšanje kontaktnosti na svim razinama te sinergijsko djelovanje navedenih elemenata kao glavni cilj ima stvaranje sustava izvrsnosti.

Imate različita rješenja u ponudi. Koja su ključna i što korisnici najviše traže?

Različita rješenja su osnova naše ponude kako bi se maksimalno prilagodili samim klijentima i pristupili različitim tržištima.

Ključna rješenja koja nudimo su primjerice KnEx - Web rješenje KnEx (KNowledgeEXchange) izgrađen je i testiran kao inačica Learning Management System (LMS) koji omogućava veću dinamiku, olakšava izvođenje te multiplicira razinu kvalitete nastavnog (bolonjskog) procesa na visokim obrazovnim ustanovama. Veliki broj upisanih studenata na određenim fakultetima povećava izazov u izvođenju komunikacije na relaciji profesor - student. Implementacija KnEx sustava osigurava kreativnim pojedincima lakše istraživanje, produktivniji timski rad, što ima utjecaj na poboljšanje kontaktnosti na svim razinama. Sinergijsko djelovanje navedenih elemenata kao glavni cilj ima stvaranje sustava izvrsnosti. KnEx, aplikacija za potporu u nastavi pruža kvalitetniju organizaciju, fleksibilniju strukturiranost edukacijskih procesa i stvara preglednije evidencije.

Od 2011. godine KnEx je prilagođen i za srednjoškolsko obrazovanje. Obuhvaća tjedni uvid u ostvarene rezultate, ali i razmjenu te analizu međusobnih informacija. Profesori daju prijedloge za daljnje korake, a učenici i roditelji prave plan za sljedeći tjedan. Uz osnovne funkcionalnosti standardnog školskog imenika i dnevnika, KnEx omogućava prijeko potrebnu komunikaciju između nastavnika - razrednika - učenika - roditelja.

Krajem 2013. godine za aplikacija Knex dobila je sigurnosni certifikat od strane Carneta. Isti omogućuje prvi korak ka povezivanju Knex aplikacije sa sustavom e-matice. Tijekom 2014. čekali smo odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta po kojem će LMS Knex moći omogućiti slanje i primanje podataka u sustav e-Matice - nažalost, još uvijek to očekujemo. Bez obzira na to, razvoj je nastavljen u smjeru mobilne aplikacije koju trenutno mogu koristiti roditelji i nastavnici. Uz usku suradnju s Gimnazijom Gaudeamus iz Osijeka konstantno unaprjeđujemo proizvod i pripremamo ga za inozemno tržište.

Tu je i Sofa upravitelj web sadržaja, nastao je kao zamisao manjeg CMS-a (Content Management System) koji je u više navrata doživljavao preinake. Ciljana skupina korisnika za ovaj sustav su osobe zainteresirane da na jednostavan i prilagođen način urede svoju web stranicu. Bez obzira jesu li u pitanju cijene proizvoda koje klijent nudi ili potrebne fotografije, ovaj sustav omogućuje to u samo nekoliko klikova.

Kao nadogradnju Sofa sustava razvijali smo specifične module prema zahtjevima klijenata. Možemo reći kako je to bio temelj za nastajanje naših custom web aplikacija (PHP, MySQL, jQuery) koje redovno obnavljamo. Možemo reći kako su zapravo ovakva potpuno personalizirana rješenja najčešća koja i nudimo odnosno razvijamo za klijente. Najveći broj upita svodi se na specifične potrebe koje poslovni ili poneki privatni korisnici imaju, a s prilagođenim rješenjima u mogućnosti smo im ne samo riješiti problem, već i dati dodatnu vrijednost njihovom poslovanju.

Zašto baš dolazak na CeBIT kao iskorak na svjetsko tržište. Isplati li se?

Pružila nam se nevjerojatno povoljna prilika za dolazak na CeBIT unutar projekta „Doribis network“ i smatrali smo da se to ne smije propustiti.

Budući da se radi o jednom od najvećih izlaganja ICT-a u svijetu, već sama prisutnost nas kao malog poduzeća zapravo je uspjeh. Dizanje svijesti o našim uslugama i proizvodima izvan granica Hrvatske nešto je na čemu radimo gotovo dvije godine, a sudjelovanje na ovakvom događaju može biti samo ozbiljan vjetar u leđa. Poslovanje s klijentima širom Europe (Njemačka, Švicarska, Nizozemska), ali i svijeta (Australija i Novi Zeland) postala je naša svakodnevica, a CeBIT je u tom segmentu upravo dodatni poticaj za rast i razvoj.

Osim toga, naš novi proizvod Sofa Stroj treba predstaviti, a gdje to bolje učiniti nego na sajmu informatičkih rješenja svjetske klase? Nemamo straha, odlučni smo pokazati što znamo, konkurirati gdje god je to moguće, ali jasno - nastaviti konstantno raditi na vlastitom razvoju i napretku uspoređujući se s najboljima!

S obzirom da je ovo prvi put da izlažemo na sajmu još ne možemo sa sigurnošću reći koliko će se isplatiti, no smatramo da nam samo iskustvo izlaganja ovdje može pomoći pri novim idejama i networkingu. U prvih par dana pokazalo se kako je osobni kontakt ono što ljudi ipak iznimno cijene. Bez obzira na tehnologiju i virtualnu prisutnost u bilo kojem kutku svijeta, dobri stari small talk i osobno upoznavanje čini se da ima utjecaja i na vrlo ozbiljne poslovne sfere. Posjetitelji ispituju svašta - od toga što i kako radimo pa do konkretnih upita za rješenja ili ponude usluga. Nekima je zanimljiva i sama Hrvatska kao nova članica EU pa su spremni slušati i o našoj radnoj okolini, ljepotama zemlje ili specifično gradu Osijeku iz kojeg dolazimo.

Kolege u Osijeku su već dobile i neke upite od poznanstava sa sajma. Posjećenost web stranica iz inozemstva je porasla - sve su to pozitivni pokazatelji našeg nastupa ovdje. Točne rezultate moći ćemo analizirati po završetku sajma i pregledu sklopljenih poslova J

Nudite različita rješenja - kako to sve približiti i objasniti kupcu?

Ispostavlja se kako je slušanje potencijalnog klijenta neobično važno za započinjanje bilo kakve suradnje. Često se događa da klijent nije niti svjestan izazova s kojim se susreće i za koji nas zove upomoć. Poprilično vremena ulažemo u raščlambu problema na jednostavnije elemente iz kojih pokušavamo naći optimalno konačno rješenje.

Umjesto agresivne ponude i „dosađivanja“ kupcu, pokušavamo izraditi / prilagoditi aplikaciju koja će riješiti njegov konkretan problem. U konačnici upravo to rješenje dovest će do povećanja poslovne produktivnosti, profita i konačno, zajedničke suradnje i obostranog povjerenja koje klijenti itekako znaju cijeniti. Svaki klijent i pripadajući projekt su nove i nikad iste priče, a upravo to je čar našeg posla kojeg cijela ekipa Ofira uživa raditi iz dana u dan. Razgovor i komunikacija sa klijentima traži puno pažnje i resursa pa je i to jedan od razloga našeg brojčanog rasta za koji ne možemo trenutno niti procijeniti do koje mjere će ići.

Koristeći standardne tehnike promocije putem web stranica ili pak živim prezentacijama pokušavamo kupcima pokazati koje su im potencijalne mogućnosti eksploatacije informacijsko komunikacijske tehnologije. U današnje vrijeme za razliku od recimo desetak godina prije, nije smisao prodati IT opremu i na taj način zaključiti kako je kupac sretan. Svakome je dostupne računalo, tablet, mobilni uređaj ili bilo koji treći oblik tehnologije, no dosta često pojedinci nisu niti svjesni kako ju upotrijebiti s ciljem optimalnog učinka za poslovni ili pak privatni život. Ovdje smo ponosni na našu konzultantsku odnosno savjetodavnu ulogu.

Ako Ofir i ne može ponuditi rješenje koje je potrebno klijentu, surađujemo s brojnim partnerima koji to vjerojatno mogu. Odličan primjer za to je i Osijek Software City gdje smo okruženi tvrtkama koje nude komplementarna rješenja (ili dopune, drugačije ili specifičnije pristupe...). Uvjereni smo kako je na takvu ekipu vrlo važno računati u uvjetima globalne konkurencije kada je povjerenje svakog klijenta ključ uspjeha.

Ponekada nam se čini da smo s većinom klijenata, kako domaćih tako i inozemnih, stvorili odnos gdje nije čudno povesti razgovor i o privatnim temama, komentiranju utakmice ili pak mogućnostima dolaska u našu zemlju. Zadržati ljudski pristup u uvjetima današnje isključivo profitne ekonomije je umjetnost, no prema našim iskustvima povrat takvog ulaganja višestruko je isplativ kroz dugoročni odnos s klijentom koji vas gleda kao partnera i suradnika, a ne samo kao „prodavača“.