Bugarska donijela zakon koji obvezuje sva državna tijela na korištenje softvera otvorenog koda

Bugarska donijela zakon koji obvezuje sva državna tijela na korištenje softvera otvorenog koda

Foto: Shutterstock

Bugarski parlament izglasao je amandmane za Zakon o elektronskoj upravi, kojim se sva državna tijela obvezuju koristiti softver otvorenog koda, napisan od strane javnog sektora. Time se izbjegavaju utjecaji „treće strane“ i omogućavaju viša razina neovisnosti i neutralnosti javnog sektora, ali i državnih tijela.

- Svaki softver koji će Vlada koristiti mora biti dostupan i vidljiv apsolutno svima. Uostalom, financiran je od strane poreznih obveznika i oni bi morali imati koristiti od njega - kazao je Božidar Božanov, savjetnik zamjenika bugarskog premijera.

Pametan je to pristup i trebao bi biti smjernica svim vladama svijeta, ne samo da bi porezni obveznici imali pristup softveru, već i zato što se na taj način povećava sigurnost. Jer, stručnjaci sad mogu bez ikakvih problema pratiti rad i uočiti eventualne nepravilnosti te reagirati na njih.

Trenutno Sjedinjene Američke Države, Brazil i Norveška koriste softver otvorenog koda za djelić svog rada, ali ne i za sve. No, Bugarska bi mogla biti primjer svima njima da naprave pokoji korak prema naprijed i promjene situaciju na bolje te uklone monopole koji mogu vladati na tržištu. Kao, primjerice, hrvatskom, gdje vlada monopol jedne kompanije i toliko je pustio korijenje da će trebati godine i godine da se situacija promijeni na bolje. Zato je fascinantno da Bugari, koje se uvijek kroz stereotipe i predrasude prikazuje korumpiranima, čine nešto ovako značajno.

To čak nije uspjelo ni Nijemcima na nižim razinama. Primjerice, gradska uprava njemačkog grada Münchena najavila je u rujnu 2014. godine da u potpunosti prelazi na Linux, ali se nakon eksperimentiranja ipak vratila na Windows operativne sustave već mjesec dana kasnije. Ponajviše je razlog tome slabija produktivnost zaposlenika, koji se nikako nisu mogli naviknuti na novi operativni sustav.

Bugari su mislili na sve, osigurali edukacije, laku tranziciju i groz nekoliko mjeseci vidjet ćemo kako im sve skupa polazi za rukom.

Još iz kategorije

Combis izabran za Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator partnera

Combis izabran za Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator partnera

15.01.2020. komentiraj

Jedna od najvećih domaćih ICT tvrtki Combis, u vlasništvu HT-a, postala je Palo Alto Networks NextWave Platinum Innovator. Tako se Combis priključio izabranoj grupi Channel Partner kompanija koje zadovoljavaju Platinum Innovator performanse, sposobnosti i poslovne zahtjeve Palo Alto Networks NextWave Channel Partner programa.

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

Raste potreba za IT uslugama i rješenjima

10.01.2020. komentiraj

Prošlu 2019. godinu možemo smatrati godinom kontinuiteta rasta ključnih parametara ICT industrije. Rasla je zaposlenost, rasli su ukupni prihodi, izvoz, a vjerujem i profitabilnost, što je iznimno bitno za ojačavanje bilanci, osiguravanje financijskih sredstava za istraživanje i razvoj, ali i rezervi za premošćivanje najavljenih kriznih perioda u budućnosti, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.

Izazovi širenja Spana

Izazovi širenja Spana

09.01.2020. komentiraj

Završavamo naš pregled očekivanja ITevaca u 2020. godini s osvrtom na prošlu 2019. i to s tvrtkom koja je krajem prošle godine postala d.d. i time iskoračila dodatno prema burzi. Naravno, za one koji prate stanje na domaćoj IT sceni odmah je jasno da je riječ o jednoj od najvećih domaćih IT tvrtki Spanu čiji predsjednik Uprave Nikola Dujmović kaže kako je 2019. je bila naporna i izazovna jer su se širili i geografski i tehnološki.