Aplikacija koja omogućuje slobodno kretanje roba

Aplikacija koja omogućuje slobodno kretanje roba

Foto: Pixabay

Europska agencija GNSS (GSA) u suradnji s Europskom komisijom razvila je mobilno rješenje, aplikaciju „Galileo Green Lane”, kako bi se olakšalo slobodno kretanje tereta, smanjilo vrijeme čekanja na granicama EU-a i prioritet postavila osnovna roba tijekom trenutnog COVID-a -19 pandemijski odgovor.

Aplikacija koristi usluge pozicioniranja tvrtke Galileo i dizajnirana je za potrebe organa za nadzor granice i vozača kamiona, s dva intuitivna korisnička sučelja. Za tijela državne kontrole aplikacija pruža vizualnu situaciju u stvarnom vremenu na graničnim prijelazima, zajedno s redovitim ažuriranjima stanja prometa. U isto vrijeme, aplikacija pruža državama članicama web stranicu na kojoj mogu automatski generirati izvješća, što olakšava usklađivanje s preporukama EU-a.

Nekoliko zemalja Europske unije pozdravilo je priliku korištenja „Zelene trake Galileo“, a aplikacija je već testirana na graničnim prijelazima u Mađarskoj i Češkoj. Ostale zemlje poput Francuske, Grčke, Italije, Rumunjske i Španjolske uskoro su započele s testiranjem.

"Pomoću aplikacije Galileo Green Lane GSA ispunjava svoju misiju za rješavanje ekonomskih i društvenih izazova povećanjem europskih GNSS mogućnosti", izjavio je Pascal Claudel, vršitelj dužnosti izvršnog direktora GSA-e.

Za vozače kamiona, aplikacija pruža vizualizaciju granica u stvarnom vremenu, kroz kartu EU koja pokazuje vrijeme prijelaza. To omogućava logističkim kompanijama i vozačima da bolje pripreme svoje rute, unaprijed znajući vrijeme čekanja na svakom graničnom prijelazu. Osim toga, države članice mogu putem aplikacije obavijestiti vozače o vrsti tereta koji može pristupiti prioritetnoj traci.

Kada vozači uđu u geo-ograđeno područje na određenoj udaljenosti od granice, dobivaju obavijest koju granični službenici dostave o trenutnoj situaciji na toj granici. Njihova se lokacija prikuplja anonimno samo kad se približavaju granici i isključivo se koristi za ažuriranje ukupne granične slike. Informacije o prenamjeni podataka sakupljaju se, uključujući podatke vodeće europske platforme za vidljivost u stvarnom vremenu Sixfold.

Međunarodna unija cestovnog prometa (IRU) pomaže u podizanju svijesti o novoj aplikaciji među logističkim i prometnim tvrtkama diljem Europe kako bi aplikacija postala izvor za sve krajnje korisnike.

„Učinkovita logistika ovisi o informacijama o granicama u stvarnom vremenu. Stoga nam je bilo drago što od samog početka blisko surađujemo s GSA-om i inicijativom za Galileo Green Lane i zahvalni smo na razumijevanju da će IRU biti najučinkovitije sredstvo za promociju implementacije aplikacije putem naših članova", rekao je Raluca Marian, predstavnik stalne delegacije IRU-a u EU.

Još iz kategorije

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

27.05.2020. komentiraj

Poslovanje u oblaku, osiguranje kontinuiteta poslovanja u krizi samo su neke od tema koje su se nametnule posljednjih tjedana i mjeseci kada je svijet pogodila jedna velika kriza, a pritom Zagreb još i potres i to su teme o kojima smo porazgovarali s voditeljem informacijske sigurnosti u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.

Novi Spanov webinar “How to ensure digital services availability with Dynatrace in the New Normal?“

Novi Spanov webinar “How to ensure digital services availability with Dynatrace in the New Normal?“

27.05.2020. komentiraj

Život i posao pomalo se prilagođavaju režimu new normal, no poslovni krajolici se istodobno nastavljaju intenzivno mijenjati. Tijekom izolacije došlo je do ubrzane digitalizacije i mnoge tvrtke su na tržište plasirale nova aplikativna rješenja, a kako bi smanjile vrijeme potrebno da svojim uslugama dođu do korisnika, okrenule su se upotrebi novih tehnologija.

Europska sveučilišta uglavnom se odlučuju za korištenje softvera otvorenog koda

Europska sveučilišta uglavnom se odlučuju za korištenje softvera otvorenog koda

27.05.2020. komentiraj

Akademska zajednica i općenito obrazovni sustav nije neupućen u prednosti koje nudi open source softver, zbog čega ne čudi što se europska sveučilišta u sve većoj mjeri odlučuju upravo na njega ispred onih zatvorenijih i skupljih sustava koje nude tehnološki giganti.