Zbog koronavirusa rad na daljinu postaje iznimno poželjan i tražen

Zbog koronavirusa rad na daljinu postaje iznimno poželjan i tražen

Foto: DepositPhotos

Gallup je kroz istraživanje pokazao da 43 posto Amerikanaca radi na daljinu puno radno vrijeme ili barem dio radnog vreemena te da bi 34 posto od preostalih 67 posto pristalo na do pet posto nižu plaću ako bi mogli raditi na daljinu. I sad se svima njima koji su to željeli, ali i koji nisu, želja ispunjava zbog prijetnje koronavirusa.

Pod "rad na daljinu" podrazumijeva se svaka osoba koja radi od kuće barem honorarno neki posao. A kako se čini, to je sve češći izbor jer mlađe generacije žele fleksibilnost, određenu slobodu i pomicanje granica koje su stvorene u situaciji kad se podrazumijeva fizičko prisustvo. Radom na daljinu štedi se vrijeme putovanja na posao, samim time i novac koji bi se pritom trošio. Ne samo to, pomaže onima koji žive predaleko da rade ono što možda fizički nikako ne bi mogli baš zbog činjenice da žive predaleko.

Kompanije su svjesne da se već osjećaju posljedice u poslovanju zbog virusa te da epidemija, pa i pandemija, zahtijevaju zaokret u razmišljanju. Nažalost, pokazuje Gallup, svega 30 posto organizacija bilo je spremno za situaciju u kojoj bi većina, ili svi zaposleni, mogli raditi na daljinu.

Oni koji nisu spremni, a riječ je o njih 70 posto, imat će problema u tranziciji. Problema koji nisu minorni, ako se uzme u obzir da kompletno poslovanje na globalnoj razini pati zbog koronavirusa.

Nije da se nije imalo vremena, rad na daljinu nije nešto novo ili neuobičajeno no zastarjeli sklop razmišljanja i dalje je nit vodilja brojnih organizacija. Primjerice, u razdoblju od 2005. do 2017. rad na daljinu kod Amerikanaca bilježi 159 posto rasta. Dapače, u posljednjih deset godina riječ je o rastu od 91 posto. Odnosno, 4,7 milijuna Amerikanca bira raditi na ovaj način. Ako to može. Ukratko, 15 godina se zna za taj termin i očito je vremena bilo dovoljno.

U konačnici, prijetnja koronavirusa možda promijeni sklop razmišljanja u smjeru kojim se ionako sklop "milenijalaca" i generacije Z kreće, kad se radi o poslu te njegovom obavljanju.

Još iz kategorije

Devōt na prestižnoj Deloitte CE Technology Fast 50 ljestvici

Devōt na prestižnoj Deloitte CE Technology Fast 50 ljestvici

27.11.2022.

Deloitte objavio svoju prestižnu ljestvicu CE Technology Fast 50 kojom rangiraju najbrže rastuće srednjoeuropske tehnološke tvrtke i povezuju ih u mrežu uspješnih igrača na hrvatskom tech tržištu. U top 50 tvrtki ušlo ih je čak osam iz Hrvatske, od kojih je health tech boutique IT tvrtka Devōt daleko najbolje rangirana u software kategoriji.

Async Labs  rastom prihoda od gotovo 750 posto među najbrže rastućim IT tvrtkama na Deloitteovoj listi

Async Labs rastom prihoda od gotovo 750 posto među najbrže rastućim IT tvrtkama na Deloitteovoj listi

26.11.2022.

Digitalna agencija Async Labs jedina je hrvatska IT agencija koja se već drugu godinu zaredom našla se na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe i to na 42. mjestu. Natječaj se provodi već više od 20 godina u 3 kategorije: Technology Fast 50, Companies to Watch, te Zvijezde pozitivnog utjecaja. Async Labs je prepoznat i od strane Clutcha kao jedna najboljih developerskih agencija u Hrvatskoj i regiji.

Xiaomi u problemima zbog pada tržišta, pad prihoda 10 posto

Xiaomi u problemima zbog pada tržišta, pad prihoda 10 posto

25.11.2022.

Xiaomi je pao u negativno područje u trećem kvartalu 2022. Kineski dobavljač izvijestio je o padu prihoda od 10 posto nakon što su globalne makroekonomske turbulencije utjecale na potražnju za pametnim telefonima.