ISTRAŽIVANJE HORVATHA

Visoka cijena rada i nedostatak radne snage postaju vodeći izazovi za poslovanje

Visoka cijena rada i nedostatak radne snage postaju vodeći izazovi za poslovanje
Depositphotos

Nedostatak radne snage i visoka cijena rada ključni su izazovi koje se nalaze pred kompanijama, a rast cijene rada utječe na preseljenje proizvodnje pojedinih industrija primjerice iz zapadne i južne Europe u druge regije u kojima su troškovi rada bitno niži. Dapače, ispitanici predviđaju rast cijene rada u prosjeku za 7,5 posto.

Pokazalo je to istraživanje konzultantske kuće Horváth provedeno među top menadžmentom kompanija iz 19 zemalja svijeta i 13 različitih industrija, od kojih većina ostvaruje godišnji prihod od milijardu eura ili više te zapošljava više od tisuću ljudi.

Pred kompanijama je transformacija potaknuta ubrzanom digitalizacijom, postizanjem  održivosti i, u konačnici, profitabilnosti poslovanja, no ispitani menadžeri se slažu da dugoročno uspješno poslovanje kompanija ovisi primarno o upravljanju ljudskim resursima.

"Sve će se više kompanije suočavati s nedostatkom kvalificirane radne snage, što je rezultat implementacije novih tehnoloških rješenja u poslovne procese s jedne strane i odlaska "baby boomer" generacije s tržišta rada s druge strane. S obzirom na visoku cijenu rada, istraživanje je pokazalo da trećina kompanija koja se bavi proizvodnjom, zbog visoke cijene rada planira smanjiti broj radnika u zapadnoj i južnoj Europi, a povećati ga u regijama gdje je cijena rada niža. Također, poslodavci su kao vodeće teme naveli i uvođenje novih modela suradnje unutar poslovnih procesa, fleksibilnost u radu i učenje novih vještina", objasnila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Očekuje se da će kompanije nastaviti jačati lokalizaciju proizvodnje zbog geopolitičkih napetosti, a posebno se ona očekuje u automobilskoj industriji, koja još uvijek osjeća posljedice pandemije. 

Svi ispitanici su izdvojili digitalizaciju i kibernetičku sigurnost kao važne teme, no vidljivo je da njihov značaj opada, s obzirom da su većim dijelom kompanije posljednjih godina značajno ulagale u kibernetičku sigurnost, pa je i broj uspješno prevedenih napada, tvrde ispitani, u padu.