Može li Red Hat spasiti IBM?

Može li Red Hat spasiti IBM?

Foto: DepositPhotos

Financijski rezultati koje je nedavno objavio IBM solidni su, ali u njima se ne vidi značajniji pomak i to je situacija u kojoj se nijedna kompanija ne voli nalaziti. Posebno kad se radi o nekoj toliko velikoj kao što je IBM. Konkretnije, godišnji prihodi iznosili su 79,59 milijardi američkih dolara, što je skoro pa identično kao 79,14 milijardi dolara iz 2017. ili 79,92 milijarde iz 2016.

Zapravo, čak je i 2015. završila s prihodima od 81,74 milijarde, što se ne razlikuje previše od aktualne situacije. Ako idemo još dalje, 1998. su prihodi bili na 81,76 milijardi dolara. Dakle, stagnacija je situacija u kojoj IBM "obitava" posljednjih previše godina i dok to ne donosi paniku, ne donosi ni zadovoljstvo. Jer, kad se u turbulentna vremena, a u njima se tehnološki sektor konstantno nalazi, ne pronalazi način kako napraviti iskorak, samo je pitanje trenutka kad će situacija krenuti na gore.

Možda već i traje ta "gora situacija" s obzirom da se od 1998. podosta toga promijenilo i pitanje je koja računalna kompanija ostvaruje slabije poslovne rezultate nego prije 20 godina. Primjerice, Google je u istom razdoblju stigao od nule do 110 milijardi dolara prihoda, Microsoft od 15 milijardi do 110 milijardi, Apple od šest do 229 milijardi, a čak je i Dell utrostručio prihode i s 18,24 milijarde ostvario 61,64 milijardi u 2017.

Također, jedan od razloga zašto bi IBM trebao poslovati bolje jest činjenica da se promovira kao cloud kompanija, a znamo da taj segment tržišta konstantno raste. Ali, cloud je u četvrtom kvartalu prošle godine za IBM donio 8,93 milijardi dolara, što je ponovno podosta slično situaciji iz prijašnjih godina.

Stoga, ono u što IBM ulaže nadu jest preuzimanje Red Hata, kompanije specijalizirane za open softver. Riječ je o akviziciji vrijednoj 34 milijarde dolara, ali riječ je i kompaniji koja je sama ostvarivala 19 milijardi dolara prihoda uz rast od dvadeset posto! Stoga, ne bi iznenadilo da uskoro na prvom mjestu više ne gledamo Amazon nego IBM. Što reći nego, odličan potez. Ali, treba sad vidjeti i kako će Red Hat koračati prema naprijed i koliko će sve skupa utjecati na zajednicu. Za IBM je ključno da utječe pozitivno...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.