Može li Red Hat spasiti IBM?

Može li Red Hat spasiti IBM?

Foto: DepositPhotos

Financijski rezultati koje je nedavno objavio IBM solidni su, ali u njima se ne vidi značajniji pomak i to je situacija u kojoj se nijedna kompanija ne voli nalaziti. Posebno kad se radi o nekoj toliko velikoj kao što je IBM. Konkretnije, godišnji prihodi iznosili su 79,59 milijardi američkih dolara, što je skoro pa identično kao 79,14 milijardi dolara iz 2017. ili 79,92 milijarde iz 2016.

Zapravo, čak je i 2015. završila s prihodima od 81,74 milijarde, što se ne razlikuje previše od aktualne situacije. Ako idemo još dalje, 1998. su prihodi bili na 81,76 milijardi dolara. Dakle, stagnacija je situacija u kojoj IBM "obitava" posljednjih previše godina i dok to ne donosi paniku, ne donosi ni zadovoljstvo. Jer, kad se u turbulentna vremena, a u njima se tehnološki sektor konstantno nalazi, ne pronalazi način kako napraviti iskorak, samo je pitanje trenutka kad će situacija krenuti na gore.

Možda već i traje ta "gora situacija" s obzirom da se od 1998. podosta toga promijenilo i pitanje je koja računalna kompanija ostvaruje slabije poslovne rezultate nego prije 20 godina. Primjerice, Google je u istom razdoblju stigao od nule do 110 milijardi dolara prihoda, Microsoft od 15 milijardi do 110 milijardi, Apple od šest do 229 milijardi, a čak je i Dell utrostručio prihode i s 18,24 milijarde ostvario 61,64 milijardi u 2017.

Također, jedan od razloga zašto bi IBM trebao poslovati bolje jest činjenica da se promovira kao cloud kompanija, a znamo da taj segment tržišta konstantno raste. Ali, cloud je u četvrtom kvartalu prošle godine za IBM donio 8,93 milijardi dolara, što je ponovno podosta slično situaciji iz prijašnjih godina.

Stoga, ono u što IBM ulaže nadu jest preuzimanje Red Hata, kompanije specijalizirane za open softver. Riječ je o akviziciji vrijednoj 34 milijarde dolara, ali riječ je i kompaniji koja je sama ostvarivala 19 milijardi dolara prihoda uz rast od dvadeset posto! Stoga, ne bi iznenadilo da uskoro na prvom mjestu više ne gledamo Amazon nego IBM. Što reći nego, odličan potez. Ali, treba sad vidjeti i kako će Red Hat koračati prema naprijed i koliko će sve skupa utjecati na zajednicu. Za IBM je ključno da utječe pozitivno...

Još iz kategorije

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Rast prihoda Ericssona uz dobar porast profitnih marži

Rast prihoda Ericssona uz dobar porast profitnih marži

17.07.2019. komentiraj

Prema najnovijim poslovnim rezultatima švedski Ericsson ostvario je prodaju od 5,2 milijarde eura uz rast od 10,64 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i to prije svega zbog rasta n određenim tržištima. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 7 posto zbog snažnog rasta u segmentu Mreže u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji.