Može li Red Hat spasiti IBM?

Može li Red Hat spasiti IBM?

Foto: DepositPhotos

Financijski rezultati koje je nedavno objavio IBM solidni su, ali u njima se ne vidi značajniji pomak i to je situacija u kojoj se nijedna kompanija ne voli nalaziti. Posebno kad se radi o nekoj toliko velikoj kao što je IBM. Konkretnije, godišnji prihodi iznosili su 79,59 milijardi američkih dolara, što je skoro pa identično kao 79,14 milijardi dolara iz 2017. ili 79,92 milijarde iz 2016.

Zapravo, čak je i 2015. završila s prihodima od 81,74 milijarde, što se ne razlikuje previše od aktualne situacije. Ako idemo još dalje, 1998. su prihodi bili na 81,76 milijardi dolara. Dakle, stagnacija je situacija u kojoj IBM "obitava" posljednjih previše godina i dok to ne donosi paniku, ne donosi ni zadovoljstvo. Jer, kad se u turbulentna vremena, a u njima se tehnološki sektor konstantno nalazi, ne pronalazi način kako napraviti iskorak, samo je pitanje trenutka kad će situacija krenuti na gore.

Možda već i traje ta "gora situacija" s obzirom da se od 1998. podosta toga promijenilo i pitanje je koja računalna kompanija ostvaruje slabije poslovne rezultate nego prije 20 godina. Primjerice, Google je u istom razdoblju stigao od nule do 110 milijardi dolara prihoda, Microsoft od 15 milijardi do 110 milijardi, Apple od šest do 229 milijardi, a čak je i Dell utrostručio prihode i s 18,24 milijarde ostvario 61,64 milijardi u 2017.

Također, jedan od razloga zašto bi IBM trebao poslovati bolje jest činjenica da se promovira kao cloud kompanija, a znamo da taj segment tržišta konstantno raste. Ali, cloud je u četvrtom kvartalu prošle godine za IBM donio 8,93 milijardi dolara, što je ponovno podosta slično situaciji iz prijašnjih godina.

Stoga, ono u što IBM ulaže nadu jest preuzimanje Red Hata, kompanije specijalizirane za open softver. Riječ je o akviziciji vrijednoj 34 milijarde dolara, ali riječ je i kompaniji koja je sama ostvarivala 19 milijardi dolara prihoda uz rast od dvadeset posto! Stoga, ne bi iznenadilo da uskoro na prvom mjestu više ne gledamo Amazon nego IBM. Što reći nego, odličan potez. Ali, treba sad vidjeti i kako će Red Hat koračati prema naprijed i koliko će sve skupa utjecati na zajednicu. Za IBM je ključno da utječe pozitivno...

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.