Kupci, hakeri, trgovci i dobavljači odgovorni su za 39 posto svih slučajeva prijevara i gospodarskog kriminala

Kupci, hakeri, trgovci i dobavljači odgovorni su za 39 posto svih slučajeva prijevara i gospodarskog kriminala
DepositPhotos / Ilustracija

Stope prijevara i gospodarskog kriminala i dalje su rekordno visoke, što više nego ikada do sada utječe na tvrtke. PwC-ovo dvogodišnje istraživanje o gospodarskom kriminalu pokazalo je da su prijevare koje su počinili kupci na vrhu popisa svih počinjenih zločina (35 posto), dok je 2018. godine njihov udio iznosio 29 posto. Tvrtke navode kako su prijevare koje su počinili kupci i kibernetički kriminal oblici kriminala s najtežim posljedicama.

Iako je broj prijevara koje su počinili kupci u porastu, to je ujedno jedan od oblika kriminala za koji su se namjenski resursi, jasno utvrđeni procesi i tehnologija pokazali najučinkovitijim sredstvima prevencije.

Na globalnoj razini, u posljednje su dvije godine u svim regijama zabilježene prijevare koje su počinili kupci, a najveći porast zabilježili su Bliski istok (47 posto u odnosu na 27 posto) i Sjeverna Amerika (41 posto u odnosu na 32 posto).

U sklopu Globalnog istraživanja o gospodarskom kriminalu i prijevarama analizirano je više od 5.000 odgovora iz 99 zemalja. Rezultati istraživanja iznose sveobuhvatne informacije do kojih su došle tvrtke koje su u posljednje dvije godine u prosjeku zabilježile šest slučajeva. Također se govori o prijetnjama, cijeni prijevara i navodi se što bi tvrtke trebale učiniti kako bi njihova proaktivna reakcija bila bolja.

Izvješće s rezultatima istraživanja ističe važnost prevencije i kako organizacije mogu ulaganjem u prave vještine i tehnologiju ostvariti prednost. Gotovo polovina organizacija odgovorila je na kriminal uvođenjem i jačanjem kontrola, od čega ih je 60 posto izjavilo kako su te mjere na njihovu dobrobit.

Međutim, gotovo polovina ispitanika uopće nije provela istragu. Tek ih je trećina prijavila slučajeve kriminala upravi, a od organizacija koje su to učinile, 53 posto je od toga imalo koristi.

„Borba s prijevarama i gospodarskim kriminalom bitka je koja nikad ne završava. Za sprečavanje i borbu s budućim prijevarama ključno je ući u srž problema. Primjena tehnologije, novih procesa, vještina i usavršavanja ili kombinacije navedenoga dovest će do jačanja cjelokupnog poslovanja prema kriminalu, što je u konačnici dobro i za potrošača“, komentirala je Kristin Rivera, PwC-ova globalna voditeljica forenzičkih usluga.

Prijevara udara na tvrtke sa svih strana - počinitelj može biti unutarnji, vanjski ili u mnogim slučajevima između njih postoji tajna sprega. Podaci govore da je 39 posto ispitanika navelo kako su najvećim dijelom vanjski počinitelji odgovorni za slučajeve gospodarskog kriminala kojima su njihove organizacije bile izložene u posljednje dvije godine. Nadalje, jedna petina ispitanika navela je trgovce/dobavljače kao izvor vanjskih prijevara s  najtežim posljedicama,  13 posto ispitanika koji su u posljednje dvije godine bili žrtvama prijevare navelo je kako su izgubili više od 50 milijuna dolara.

Uz to, zlouporaba monopolskog položaja, zlouporaba povlaštenih informacija u trgovanju vrijednosnicama, porezne prijevare, pranje novca, primanje i davanje mita te korupcija navode se kao pet najskupljih prijevara u smislu izravnih gubitaka - koji su ponekad uvećani za značajne troškove korektivnih mjera.

Iako tehnologija predstavlja samo djelić odgovora u borbi protiv prijevara, u izvješću se navodi kako je više od 60 posto organizacija započelo s primjenom napredne tehnologije poput umjetne inteligencije i strojnog učenja u borbi protiv prijevara, korupcije ili drugih oblika gospodarskog kriminala. Međutim, zabrinutost zbog primjene tehnologije povezana je s troškovima, nedovoljnom stručnošću i ograničenim resursima. 28 posto ispitanika je odgovorilo da je to zato što nisu sigurni u njezinu vrijednost.

Korist od primjene tehnologije u borbi protiv prijevara neosporna je, ali organizacije moraju shvatiti kako samo primjena alata ili tehnologije ne može činiti program za borbu protiv prijevara.

„Prikupljanje pravih podataka tek je prvi korak. Za uspješnu borbu protiv prijevara presudan je način na koji tvrtke analiziraju podatke. Tvrtke često ne vide vrijednost tehnologije ako ne ulažu u prave vještine i znanje kako bi njome mogle upravljati“, komentira Kristin Rivera, PwC-ova globalna voditeljica forenzičkih usluga.