Izazovi implementacije i primjene umjetne inteligencije

Izazovi implementacije i primjene umjetne inteligencije

Foto: DepositPhotos

Recentni Ericssonov IndustryLab izvještaj daje uvide u istraživanje organizacija koje primjenjuju umjetnu inteligenciju (UI) i naprednu analitiku u svojem poslovanju; karakterizira ih put prema stalnim promjenama.

Izvještaj „Usvajanje umjetne inteligencije u organizacijama“, utemeljen na uvidima 2.525 donositelja odluka vezanih za UI i naprednu analitiku, dijeli znanja koja su stekle kompanije koje primjenjuju UI i naprednu analitiku u svojem poslovanju. Premda su na različitim stupnjevima zrelosti u UI (podijeljene su na UI-vođe, UI-sljedbenike i UI-početnike), zajedničko im je suočavanje s kritičnim izazovima na njihovom putu. Pritom tehnologija nije glavni izazov.

Devedeset i devet posto svih ispitanika suočilo se s izazovima implementacije UI/napredne analitike u svojim odjelima, a 91 posto njih imalo je izazove u sve tri proučavane kategorije i to kada je riječ o tehnologiji, organizacija te ljudi/kultura. Udio inicijativa suočenih s izazovima raste što je veći stupanj zrelosti što više naučite, postaje teže.

Osamdeset i sedam posto ih je imalo više izazova koji se tiču kulture/ljudi nego tehničkih ili organizacijskih izazova. Također, 94 posto ih je primijenilo više strategija za rješavanje izazova koji se tiču ljudi/kulture nego strategija vezanih za druge kategorije.

Čak 69 posto UI-vođa predviđa kontinuirani priljev novih aplikacija u području UI/napredne analitike u svojim kompanijama – novih aplikacija koje za sobom povlače više promjena procesa i reorganizacije, stoji u izvješću i dodaje se kako 63 posto UI-vođa kaže da će se fokus premjestiti s kreiranja proizvoda i usluga na proizvodnju UI algoritama i modela. U post-transformacijskoj fazi, kompanije bi se mogle stabilizirati u situaciji u kojoj je jedina konstanta promjena koju pokreću podaci.

Kako bi ostali konkurentni, zaposlenici će postepeno trebati napustiti stručnost u kategorijama, jer će se glavni fokus premjestiti s kreiranja proizvoda i usluga, a modeliranje podataka će pokretati razvoj ponude i strategija.

Još iz kategorije

Raste pritisak institucija na Facebook zbog monopola

Raste pritisak institucija na Facebook zbog monopola

16.09.2021.

Federalna trgovinska komisija Sjedinjenih Američkih Država (FTC) krajem prošle godine udarila je, uz pomoć 40 američkih država, Facebook zbog navodne monopolne pozicije koja guši razvoj konkurencije. Zbog toga bi ponajveća kompanija svijeta mogla doći u situaciju da mora prodati Instagram i WhatsApp!

Pandemija koronavirusa utjecala na pregaranje velikog broja zaposlenih

Pandemija koronavirusa utjecala na pregaranje velikog broja zaposlenih

15.09.2021.

Pandemija koronavirusa traje već godinu i pol, a praktički isto toliko mnogi zaposleni rade na daljinu, što je dovelo do istrošenosti, nezadovoljstva i povećane želje za promjenom radnog mjesta. Čak i karijere.

Proizvodnja čipova se seli iz tradicionalnih utvrda

Proizvodnja čipova se seli iz tradicionalnih utvrda

15.09.2021.

Japanska vlada, predvođena Yoshihidom Sugom, najavila je poticaje usmjerene prema proizvodnji poluvodiča, koji su u problemima posljednjih mjeseci i zato na globalnoj razini vlada njihova nestašica.