Izazovi implementacije i primjene umjetne inteligencije

Izazovi implementacije i primjene umjetne inteligencije

Foto: DepositPhotos

Recentni Ericssonov IndustryLab izvještaj daje uvide u istraživanje organizacija koje primjenjuju umjetnu inteligenciju (UI) i naprednu analitiku u svojem poslovanju; karakterizira ih put prema stalnim promjenama.

Izvještaj „Usvajanje umjetne inteligencije u organizacijama“, utemeljen na uvidima 2.525 donositelja odluka vezanih za UI i naprednu analitiku, dijeli znanja koja su stekle kompanije koje primjenjuju UI i naprednu analitiku u svojem poslovanju. Premda su na različitim stupnjevima zrelosti u UI (podijeljene su na UI-vođe, UI-sljedbenike i UI-početnike), zajedničko im je suočavanje s kritičnim izazovima na njihovom putu. Pritom tehnologija nije glavni izazov.

Devedeset i devet posto svih ispitanika suočilo se s izazovima implementacije UI/napredne analitike u svojim odjelima, a 91 posto njih imalo je izazove u sve tri proučavane kategorije i to kada je riječ o tehnologiji, organizacija te ljudi/kultura. Udio inicijativa suočenih s izazovima raste što je veći stupanj zrelosti što više naučite, postaje teže.

Osamdeset i sedam posto ih je imalo više izazova koji se tiču kulture/ljudi nego tehničkih ili organizacijskih izazova. Također, 94 posto ih je primijenilo više strategija za rješavanje izazova koji se tiču ljudi/kulture nego strategija vezanih za druge kategorije.

Čak 69 posto UI-vođa predviđa kontinuirani priljev novih aplikacija u području UI/napredne analitike u svojim kompanijama – novih aplikacija koje za sobom povlače više promjena procesa i reorganizacije, stoji u izvješću i dodaje se kako 63 posto UI-vođa kaže da će se fokus premjestiti s kreiranja proizvoda i usluga na proizvodnju UI algoritama i modela. U post-transformacijskoj fazi, kompanije bi se mogle stabilizirati u situaciji u kojoj je jedina konstanta promjena koju pokreću podaci.

Kako bi ostali konkurentni, zaposlenici će postepeno trebati napustiti stručnost u kategorijama, jer će se glavni fokus premjestiti s kreiranja proizvoda i usluga, a modeliranje podataka će pokretati razvoj ponude i strategija.

Još iz kategorije

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

02.03.2021.

Nigdje Europska komisija nije propisala da veliki dio sredstava mora otići u javni sektor, dok se privatni mora zadovoljiti mrvicama. Odbor za EU fondove UGP-a, stoga, poziva Vladu RH da dogovori s Europskom komisijom značajno veći udio namijenjen za poduzetnike.

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

01.03.2021.

Dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju Dejan Donev, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci. Pod njegovim vodstvom, Erste banka će u jednom sektoru objediniti cjelokupno digitalno poslovanje banke i članica grupe. Osim iznimno uspješne aplikacije KEKS Pay, koja je u posljednjih godinu dana udvostručila broj korisnika na gotovo 180 tisuća, riječ je i o novoj digitalnoj platformi George koja je prošle godine predstavljena na hrvatskom tržištu, a otada se kontinuirano nadograđuje. U prva četiri mjeseca od predstavljanja, George je aktiviralo više od 125.000 korisnika, a očekuje se da će do kraja 2024. godine imati oko pola milijuna korisnika u Hrvatskoj.

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

01.03.2021.

Citrix je kroz istraživanje provedeno nad tisuću zaposlenih Britanaca otkrio da bi 75 posto njih pristalo i na 20 posto nižu plaću ako bi mogli konstantno raditi na daljinu.