NOVA ULAGANJA

Intel će ulagati u automatizaciju proizvodnje čipova s japanskim partnerima

Japanske tvrtke čine oko 30 posto globalne opreme za proizvodnju čipova, objavila je novinska agencija pozivajući se na podatke japanskog Ministarstva gospodarstva, trgovine i industrije, a konačni cilj je automatizacija proizvodnje

Intel će ulagati u automatizaciju proizvodnje čipova s japanskim partnerima
Depositphotos

Intel je okupio grupu od 14 japanskih kompanija za automatizaciju pakiranja čipova, kako bi imali radni prototip do 2028. Američki proizvođač čipova uložit će desetke milijardi jena.

Napredak u front-end procesima, kao što je formiranje sklopova, pokreće potrebu za boljim back-end aplikacijama, a uključuje i slaganje čipova kako bi se povećala izvedba čipa. Partneri u inicijativi, koju vodi predsjednik Intel Japan Kunimasa Suzuki, uključuju Omron, Yamaha Motor, Resonac i Shin-Etsu Polymer, piše Nikkei Asia.

Japanske tvrtke čine oko 30 posto globalne opreme za proizvodnju čipova, objavila je novinska agencija pozivajući se na podatke japanskog Ministarstva gospodarstva, trgovine i industrije. Cilj je odmaknuti se od ručnog sastavljanja u regijama s niskim troškovima, implementirajući potpunu automatizaciju u proizvodnji, sastavljanju i inspekciji dok proizvođači čipova premještaju proizvodnju u SAD i Japan.

Novine su primijetile da je 2022. Kina bila dom za više od trećine globalnog back-end kapaciteta za proizvodnju čipova, na temelju brojki Boston Consulting Groupa. Pod pritiskom na proizvođače čipova da prebace proizvodnju iz Kine i diversificiraju svoje opskrbne lance, neki od njih otvaraju poslovanje u Japanu. TSMC planira započeti izgradnju drugog pogona za proizvodnju čipova u Japanu do kraja godine. Rapidus i Micron su od vlade dobili subvencije za izgradnju tvornica čipova.