INFOGRAFIKA: Samsung prodaje najviše mobitela, ali Apple daleko najviše zarađuje na njima

INFOGRAFIKA: Samsung prodaje najviše mobitela, ali Apple daleko najviše zarađuje na njima

Foto: Apple

Samsung na tržištu pametnih telefona i dalje drži primat te se nalazi na otprilike 25 posto udjela, ali kad se radi o prihodima, Apple je daleko ispred, bez obzira na manji broj prodanih uređaja i slabiju prisutnost na tržištu.

Možda se situacija promijeni nakon plasiranja Galaxy S10 modela na tržište, prvenstveno jer nisu toliko skupi kako se predstavljalo, no dok se to ne dogodi, vrijedit će aktualne brojke. A one kažu da je Apple i dalje prvak kad se radi o zaradi od svojih proizvoda.

Konkretnije, u prošlog godini od pametnih telefona Apple je uprihodio čak 176,8 milijardi američkih dolara, dok je Samsung završio 2018. s 86,9 milijardi. Dakle, riječ je o više no upola slabijim rezultatom. Iako je Apple konstantno moćniji po ovom pitanju, nikad razlika nije bila tolika. Dapače, 2013. je Samsung završio sa 128,2 milijarde dolara prihoda, a Apple sa 125,9 milijardi. Bilo je to vrijeme Galaxy S4. koji je bio pravi hit. Nakon njega stigao je lošiji Galaxy S5 i prihodi su pali na 98,4 milijarde, dok se Apple zahvaljujući iPhone 6 domogao 148,5 milijardi u 2014.

Naravno, Samsungu su poziciju otežali i kineski proizvođači, koji su prvi shvatili da uz flagship modele treba na tržište ponuditi i kvalitetne, ali jeftine slabije modele pametnih telefona.

Još iz kategorije

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

Dodijeljeni novci tvrtkama koje su dobile natječaj za inovacije

28.05.2020. komentiraj

Ministar Darko Horvat dodijelio je prvih 28 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pozitivno evaluirane projekte u sklopu poziva „Inovacije u S3 područjima“. Cilj je ovog natječaja potaknuti nova ulaganja u provedbu rješenja – inovativnih proizvoda ili usluga malih i srednjih poduzetništva (MSP) u S3 područjima kroz dvije vrste inovacijskih aktivnosti: ulaganja u inovacije procesa i/ili organizaciju poslovanja.