Influencerska ekonomija snažno uzdrmana američkim sankcijama

Influencerska ekonomija snažno uzdrmana američkim sankcijama
DepositPhotos

Američke sankcije prema kineskim kompanijama idu korak dalje te bi trebale uvrstiti u priču popularnu platformu TikTok, što je istog trenutka natjeralo mnoge tamošnje influencere da se prebace na YouTube, Instagram i Facebook, čime se konkurentnost dodatno povećava pa će neke stvari biti bitno drugačije.

Primjerice, Funbucket Bhargav ima 156.000 pratitelja na Instagramu i 8,3 milijuna na TikToku. Arman Rahod ih ima sedam milijuna, a na Instagramu svega 70.600. Dakle, iako su zvijezde na jednoj platformi, na drugoj se tek moraju dokazivati, što potvrđuje da je publika drugačija. Što ne čudi, Kinezi nisu prisutni na američkim platformama.

Nažalost, kako sugeriraju stručnjaci, influenceri s dvadesetak tisuća pratitelja na TikToku, vjerojatno će ostati bez svojih primanja, ako ih trenutno imaju. Jasno je po tome, ekonomija se mijenja uvelike! Također, postojeći influenceri na prestižnim društvenim mrežama dobivaju ozbiljnu konkurenciju i morat će se prilagoditi realnosti.

Popriličan domino efekt možebitne odluke američkih vlasti. Koja se nikad ne mora dogoditi, ali već sama najava izazvala je poprilične turbulencije. Influenceri moraju shvatiti načine na koje izazvati reakciju i aktivnosti pratitelja na drugim platformama, što nije lak zadatak, ali je nužan ukoliko žele zarađivati od svoje kreativnosti.

Ipak, dok se to odvija, odvija se i pad cijena za istu tu kreativnost. Oglašivači će početi plaćati manje jer TikTok zvijezde naplaćuju za pratitelja tek desetinu onoga što naplaćuju influenceri na Instagramu. Pa ako TikTok influenceri uspiju stići do većeg broja pratitelja, plaće zvijezda Instagrama svakako će pasti.

Možda donekle pomogne Reels, Facebookov odgovor na TikTok, koji kreće uskoro samo na području Indije. Mnogi influenceri iz te zemlje okrenut će se njemu kao alternativi za TikTok s kojeg možda moraju otići. Pa se time stvori potrebna ravnoteža.

Kako god, mnogo je nagađanja, ali već sad se osjećaju promjene u ekonomiji influencera...