Influencerska ekonomija snažno uzdrmana američkim sankcijama

Influencerska ekonomija snažno uzdrmana američkim sankcijama

Foto: DepositPhotos

Američke sankcije prema kineskim kompanijama idu korak dalje te bi trebale uvrstiti u priču popularnu platformu TikTok, što je istog trenutka natjeralo mnoge tamošnje influencere da se prebace na YouTube, Instagram i Facebook, čime se konkurentnost dodatno povećava pa će neke stvari biti bitno drugačije.

Primjerice, Funbucket Bhargav ima 156.000 pratitelja na Instagramu i 8,3 milijuna na TikToku. Arman Rahod ih ima sedam milijuna, a na Instagramu svega 70.600. Dakle, iako su zvijezde na jednoj platformi, na drugoj se tek moraju dokazivati, što potvrđuje da je publika drugačija. Što ne čudi, Kinezi nisu prisutni na američkim platformama.

Nažalost, kako sugeriraju stručnjaci, influenceri s dvadesetak tisuća pratitelja na TikToku, vjerojatno će ostati bez svojih primanja, ako ih trenutno imaju. Jasno je po tome, ekonomija se mijenja uvelike! Također, postojeći influenceri na prestižnim društvenim mrežama dobivaju ozbiljnu konkurenciju i morat će se prilagoditi realnosti.

Popriličan domino efekt možebitne odluke američkih vlasti. Koja se nikad ne mora dogoditi, ali već sama najava izazvala je poprilične turbulencije. Influenceri moraju shvatiti načine na koje izazvati reakciju i aktivnosti pratitelja na drugim platformama, što nije lak zadatak, ali je nužan ukoliko žele zarađivati od svoje kreativnosti.

Ipak, dok se to odvija, odvija se i pad cijena za istu tu kreativnost. Oglašivači će početi plaćati manje jer TikTok zvijezde naplaćuju za pratitelja tek desetinu onoga što naplaćuju influenceri na Instagramu. Pa ako TikTok influenceri uspiju stići do većeg broja pratitelja, plaće zvijezda Instagrama svakako će pasti.

Možda donekle pomogne Reels, Facebookov odgovor na TikTok, koji kreće uskoro samo na području Indije. Mnogi influenceri iz te zemlje okrenut će se njemu kao alternativi za TikTok s kojeg možda moraju otići. Pa se time stvori potrebna ravnoteža.

Kako god, mnogo je nagađanja, ali već sad se osjećaju promjene u ekonomiji influencera...

Još iz kategorije

Hitachi ABB Power Grids službeno započeo s radom

Hitachi ABB Power Grids službeno započeo s radom

12.08.2020. komentiraj

U skladu sa sporazumom potpisanim dana 17. prosinca 2018. godine, društva Hitachi i ABB objavila su okončanje svih planiranih radnji u postupku zajedničkog ulaganja čime je formirana nova kompanija Hitachi ABB Power Grids. U novonastalom poslovnom subjektu Hitachi drži 80,1 % dionica (s poslovanjem od oko 10 milijardi američkih dolara), dok ABB sudjeluje u preostalom dijelu. Novim predsjednikom Uprave imenovan je Toshikazu Nishino, koji je ujedno i izvršni potpredsjednik Hitachija, dok je Claudio Facchin imenovan izvršnim direktorom. Primarni cilj novog upravljačkog tima Hitachi ABB Power Gridsa, čije je sjedište registrirano u švicarskom Zürichu, bit će osiguravanje kontinuiteta poslovanja.

Payten kupio Gastrobit

Payten kupio Gastrobit

10.08.2020. komentiraj

Tvrtka Payten kupila je 100 postotni udio u Gastrobit Grc Grupi koja se bavi proizvodnjom softverskih rješenja za ugostiteljstvo, trgovinu i financije. Akvizicija je potvrda Paytenove strategije razvoja da tvrtkama iz niza uslužnih grana ponudi najbolja cjelovita tehnološka rješenja u području plaćanja.

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

10.08.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama govore kako je u srpnju ove godine ugovorena vrijednost dosegla 285,04 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost tih ugovora 300,98 milijuna kuna, govore podaci Tenderi.hr. Prema njihovim podacima najveći ugovaratelj u srpnju bio je APIS IT sa 119,11 milijuna kuna, slijedi na drugom mjestu InfoDom s 22,72 milijuna kuna, a na trećem mjestu je Comping s 22,18 milijuna kuna. Među dobitnicima u srpnju su među prvih pet još i King ICT s 15,11 milijuna kuna, a na petom mjestu je In2 s tek nešto manje od 8 milijuna kuna.