Huawei će ipak dobivati chipset tehnologiju od ARM-a usprkos sankcijama SAD-a

Huawei će ipak dobivati chipset tehnologiju od ARM-a usprkos sankcijama SAD-a

Huawei proteklih tjedana donosi isključivo dobre vijesti, a jedna od njih jest da će se nastaviti suradnja te kineske kompanije s britanskim ARM-om, koji je prije pet mjeseci najavio završetak partnerstva zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država prema kineskom tehnološkom gigantu.

Naime, ARM je pronašao način kako nastaviti poslovati s ponajvećim klijentom bez obzira na sankcije koje su mu Amerikanci nametnuli. Pravni tim britanskog proizvođača čipova za mobilne uređaj zaslužan je za takvu situaciju. Zaključak je bio vrlo jednostavan, s obzirom da tehnologija iza koje stoji ARM dolazi iz Velike Britanije, sankcije za kompaniju ne mogu vrijediti. Samim time, prekida se odluka o prestanku suradnje, koja je stupila na snagu u svibnju.

Problemi su u početku stigli jer iako ARM jest britanski, preuzet je od strane japanskog SoftBanka i ima brojne urede u SAD-u pa se činilo da bi moglo doći do problema ukoliko se suradnja s Huaweijem nastavi. To je svakako bila ozbiljna stvar za Huawei, čiji SoC (system-on-a-chip) koristi licence u vlasništvu ARM-a, što znači da bez njih ne može proizvoditi svoje Kirin procesore, kako je činio dotad. Dakle, temelji Huaweijeve tehnologije, činilo se u prvi mah, američkog porijekla i bez njih sve pada u vodu.

Srećom po kineskog velikana i ARM, tako nešto ipak nije u konačnici istina pa će se suradnja nastaviti, a Huawei će proizvoditi mobilne uređaje na identičan način kao dosad.

Možda će ih i prodavati kao prije sankcija u Japanu jer, u svibnju je SoftBank kao vlasnik japanskog SoftBank Mobile operatera zaustavio prodaju Huawei mobilnih uređaja i možda na valu ove odluke za ARM bude ukinuta i ta o zabrani prodaje Huawei mobilnih uređaja u Japanu. To bi bio dodatni impuls u poslovanju drugog najvećeg proizvođača mobilnih uređaja na svijetu. I dodatni poticaj da možda dogodine već prestigne prvoplasirani Samsung, što je i bio postavljeni petogodišnji cilj još 2015.

Još iz kategorije

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.

Bez prijenosa poslovanja Hrvatska bi u idućih deset godina gubi 180.000 radnih mjesta

Bez prijenosa poslovanja Hrvatska bi u idućih deset godina gubi 180.000 radnih mjesta

12.11.2019. komentiraj

Poduzetnici stariji od 55 godina moraju početi planirati prijenos poslovanja. U Hrvatskoj ljudi u toj dobi vode više od 16.000 malih i srednjih poduzeća s gotovo 180.000 zaposlenih. Posebno je ugrožena trećina tih poduzeća te trećina zaposlenih. Riječ je o poduzećima čiji vlasnici podcjenjuju složenost i trajanje procesa prijenosa poslovanja. Istaknuto je to na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja uz napomenu kako je druga najveća ugroza poduzećima, sazrelih za prijenos poslovanja, neodgovarajuća potpora nadležnih institucija.

Rast izvoza i nadalje dinamičniji od prošlogodišnjeg

Rast izvoza i nadalje dinamičniji od prošlogodišnjeg

12.11.2019. komentiraj

Unatoč očekivanjima o usporavanju rasta robnog izvoza u ovoj godini, u prvih osam mjeseci ostvaren je dinamičniji rast nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, 6,1% u odnosu na prošlogodišnjih 4,6%. Na takva kretanja utjecao je povećani izvoz većeg broja djelatnosti, ali se ipak najviše isticao izvoz ostalih prijevoznih sredstava koje u najvećoj mjeri čine brodovi.