Huawei će ipak dobivati chipset tehnologiju od ARM-a usprkos sankcijama SAD-a

Huawei će ipak dobivati chipset tehnologiju od ARM-a usprkos sankcijama SAD-a

Huawei proteklih tjedana donosi isključivo dobre vijesti, a jedna od njih jest da će se nastaviti suradnja te kineske kompanije s britanskim ARM-om, koji je prije pet mjeseci najavio završetak partnerstva zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država prema kineskom tehnološkom gigantu.

Naime, ARM je pronašao način kako nastaviti poslovati s ponajvećim klijentom bez obzira na sankcije koje su mu Amerikanci nametnuli. Pravni tim britanskog proizvođača čipova za mobilne uređaj zaslužan je za takvu situaciju. Zaključak je bio vrlo jednostavan, s obzirom da tehnologija iza koje stoji ARM dolazi iz Velike Britanije, sankcije za kompaniju ne mogu vrijediti. Samim time, prekida se odluka o prestanku suradnje, koja je stupila na snagu u svibnju.

Problemi su u početku stigli jer iako ARM jest britanski, preuzet je od strane japanskog SoftBanka i ima brojne urede u SAD-u pa se činilo da bi moglo doći do problema ukoliko se suradnja s Huaweijem nastavi. To je svakako bila ozbiljna stvar za Huawei, čiji SoC (system-on-a-chip) koristi licence u vlasništvu ARM-a, što znači da bez njih ne može proizvoditi svoje Kirin procesore, kako je činio dotad. Dakle, temelji Huaweijeve tehnologije, činilo se u prvi mah, američkog porijekla i bez njih sve pada u vodu.

Srećom po kineskog velikana i ARM, tako nešto ipak nije u konačnici istina pa će se suradnja nastaviti, a Huawei će proizvoditi mobilne uređaje na identičan način kao dosad.

Možda će ih i prodavati kao prije sankcija u Japanu jer, u svibnju je SoftBank kao vlasnik japanskog SoftBank Mobile operatera zaustavio prodaju Huawei mobilnih uređaja i možda na valu ove odluke za ARM bude ukinuta i ta o zabrani prodaje Huawei mobilnih uređaja u Japanu. To bi bio dodatni impuls u poslovanju drugog najvećeg proizvođača mobilnih uređaja na svijetu. I dodatni poticaj da možda dogodine već prestigne prvoplasirani Samsung, što je i bio postavljeni petogodišnji cilj još 2015.

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.