Hrvatska digitalna ekonomija u zastoju

Hrvatska digitalna ekonomija u zastoju

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Digitalne ekonomije država središnje i istočne Europe (SIE) od siječnja do svibnja 2020. godine rasle su dvostruko više nego je to bio slučaj prethodnih godina. Hrvatska istovremeno zaostaje u razvoju svog digitalnog gospodarstva. Na to nam ukazuje novi dodatak istraživanju pod naslovom "Digitalni izazivači u "novom normalnom" središnja i istočna Europa na putu digitalno vođenog rasta" tvrtke McKinsey & Company.

McKinsey procjenjuje kako je između siječnja i svibnja ove godine digitalno gospodarstvo SIE regije zabilježilo rast veći od 14 posto, odnosno 5,3 milijarde eura što je 78 posto rasta ostvarenog u 2019. godini.

Podsjetimo, u 2018. godini McKinsey je objavio seriju izvješća na temu rasta "digitalnih izazivača" diljem SIE regije koja je obuhvaćala deset država: Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. U tadašnjem istraživanju navedeno je da snažnim fokusiranjem na digitalizaciju Hrvatska ima potencijal generirati 8,3 mili-jarde eura BDP-a do 2025. godine s obzirom na to da tradicionalni pokretači rasta postupno nestaju usporedno s rastom digitalne ekonomije. U istraživanju je ipak napomenuto da Hrvat-ska i dalje nedovoljno sudjeluje u iskorištavanju potencijala digitalne ekonomije, a glavni uzroci tome su razmjerno niža produktivnost i ograničena ulaganja.

"Uspoređujući situaciju prije dvije godine, bilo je vidljivo da Hrvatska ima podjednake potencijale za razvoj digitalnog gospodarstva kao i ostale država SIE regije pod uvjetom da u fokus stavi digitalizaciju. Hrvatska to nije napravila i to se sada jasno vidi. Ipak, potencijal za rast i dalje postoji pa se nadam kako će ovo istraživanje ponukati glavne dionike u javnom i privatnom sektoru da usmjere svoju pozornost na iskorištavanje potencijala digitalizacije za rast ka-ko bi se do 2025. godine ostvarilo predviđeno povećanje BDP-a", izjavio je Tomislav Brezinščak, direktor Adriatic regije i partner u McKinsey & Company.

Prema McKinseyjevom istraživanju objavljenom prije dvije godine, snažna digitalizacija u SIE regiji imala je potencijal proizvesti 200 milijardi eura dodatnog BDP-a do 2025. godine. Novo istraživanje te iste skupine država pokazuje kako je digitalno gospodarstvo SIE država između 2017. i 2019. godine na godišnjoj razini raslo za skoro osam posto. U 2019. godini rast je bio oko dva posto iznad prethodno prognoziranog "business-as-usual" scenarija, postižući vrijed-nost od oko 94 milijarde eura. Ipak, države "digitalni predvodnici" sjeverne Europe rasle su još brže, što je rezultiralo povećanjem razlike između njih i država SIE regije.

Kao što McKinseyjevo istraživanje pokazuje, u SIE regiji pojavilo se skoro 12 milijuna no-vih korisnika online usluga što je više od stanovništva Slovačke, Hrvatske i Slovenije zajedno. Potrebno je napomenuti kako je najsnažniji rast bio u skupini korisnika iznad 65. godine života te kako je oko 70 posto ispitanika izjavilo da će i nakon razdoblja pandemije nastaviti koristiti online usluge.

Dodatno, ovo istraživanje pokazalo je kako SIE regija ima dobre temelje za daljnji razvoj digitalizacije u okruženju tzv. "novog normalnog". Neki od njih su snažni makroekonomski pokazatelji (BDP po glavi stanovnika porastao je za 115 posto u razdoblju između 2004. i 2019. godine), visokokvalitetna digitalna infrastruktura i nastajući digitalni ekosustav s tvrtkama "jednorozima" SIE regije zajedničke vrijednosti oko 31 milijarde eura. Regija se također može pohvaliti dobro razvijenim sustavima osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja kao i velikim udjelom talentiranih pojedinaca što potvrđuje 216.000 studenata koji su stekli diplomu iz STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) u 2018. godini.

Nužno je napomenuti kako Hrvatska ima izvrsne primjere digitalizacijskih projekata. Jedan od njih je START, državni projekt koji poduzetnicima pomaže u procesu brze online registracije poduzeća, a uz njega se ističe i Škola za Život, nacionalna platforma za e-učenje koju koriste profesori i učenici. Osim toga, jako dobar primjer tvrtke koja je usvojila "novo normalno" je Moj-eRačun, IT tvrtka koja pruža usluge izdavanja e-računa i koja je predstavila virtualnog asistenta s ciljem lakšeg rješavanja upita korisnika oko tehničkih pitanja, a kojim tvrtka uspješno rješava čak 92 posto upita. Naposljetku, Hrvatska ima Infobip, svoju prvu tvrtku "jednoroga", kao i nekoliko tvrtki koje su "zvijezde u usponu" i u potpunosti su dio digitalne ekonomije poput Bellabeata, Qualije, Rimca i Nanobita.

"Svi ovi primjeri trebali bi biti motivacija državnom i privatnom sektoru da u bliskoj budućnosti naprave značajne iskorake. Još uvijek nije kasno, ali da bi se digitalni potencijal Hrvatske realizirao potrebna je dodatna inicijativa svih dionika, jasna vizija i još jasniji plan”, istaknuo je Brezinščak.

Za uspješnu digitalnu transformaciju u "novom normalnom", ovo McKinseyjevo istraživanje tvrtkama savjetuje preuzimanje potpunog pristupa digitalizirajući odnose sa svojim kupcima, optimizirajući poslovne aktivnosti i modernizirajući svoje IT sustave. U jeku brze migracije pot-rošača prema digitalnim tehnologijama uzrokovane pandemijom koronavirusa, kreatori politi-ka mogli bi razmotriti digitalizaciju dodatnih javnih usluga te stvaranje digitalnog ekosustava u kojem i pojedinci i tvrtke imaju priliku napredovati. Ovo mogu postići poticanjem poduzetništva, stvaranjem poticaja malim i srednjim poduzećima da digitaliziraju svoje poslovanje te su-radnjom s "tehnološkim klasterima" – sektorima koji osnažuju kompetitivnost cijele regije.

"Važno je napomenuti kako države "digitalni izazivači" predstavljaju 100 milijuna građana i 1,5 bilijuna eura BDP-a, što ovu regiju čini ekvivalentom 12. najveće ekonomije svijeta. SIE regija u ovom trenutku ima priliku uhvatiti zalet za budući rast, ali javni sektori i poduzeća pojedinih država moraju se pobrinuti da se digitaliziraju jednakom brzinom kao i stanovništva tih država", zaključili su stručnjaci tvrtke McKinsey & Company.

Još iz kategorije

Ericsson nastavio stabilno poslovanje

Ericsson nastavio stabilno poslovanje

21.10.2020. komentiraj

Ericsson je ostvario prodaju prilagođenu za usporedne stavke i tečaj porasla je 7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uglavnom zahvaljujući prodaji 5G-a u kontinentalnoj Kini. Ostvarena prodaja iznosila je 5,46 milijardi eura u trećem tromjesječju 2020. godine u odnosu na treće tromjesečje 2019. kada je prihod od prodaje iznosio 5,42 milijarde eura.

Američki Devolver Digital kupio Croteam

Američki Devolver Digital kupio Croteam

21.10.2020. komentiraj

Američki izdavač videoigara Devolver Digital kupio je zagrebački studio Croteam - proizvođača videoigara koji stoji iza Serious Sam serijala i naslova The Talos Principle.

TOP 100 najuspješniji tvrtki u segmentu računala prema EBIT

TOP 100 najuspješniji tvrtki u segmentu računala prema EBIT

21.10.2020. komentiraj

Na vodećem mjestu prema dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije (EBIT) gdje pripadaju tvrtke kojima je pretežiti prijavljeni NKD 26.20, 58.21, 58.29, 95.11, za 2019. godinu nalazi se ponovno IBM Hrvatska s 49,12 milijuna kuna i rastom na godišnjoj razini od 85,86 posto. Istovremeno IBM Hrvatska bilježi na petogodišnjoj razini stabilan, ali fluktuirajući EBIT, pokazu podaci tvrtke Bisnode i portala Poslovna.hr i ICTbusiness.info.