STROGO UPOZORENJE

Europska unija prijeti Appleu zabranom poslovanja ako neće poštovati pravila

Europska unija prijeti Appleu zabranom poslovanja ako neće poštovati pravila

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izdao je strogo upozorenje Appleu u vezi s potencijalnim uvođenjem USB-C-a na iPhone, odnosno, da pritom ne smije biti nikakvih ograničenja ili blokada bilo koje vrste.

Nepoštivanje ovog upozorenja moglo bi rezultirati zabranom poslovanja na tržištu Europske unije, što bi za američkog giganta bilo devastirajuće.

Apple će možda već s iPhone 15 predstaviti USB-C, zbog čega unutar EU već pripremaju teren kako ne bi bilo nikakvih neugodnih iznenađenja. Posebno jer pristižu glasine koje sugeriraju da u Appleu istražuju načine unovčavanja tih punjača.

Primjerice, jedan od načina koji se razmatra je certifikacija Made for iPhone ili Mfi, kojom bi se osiguralo da su brzina punjenja i potpuni prijenos podataka mogući samo uz certificiranu dodatnu opremu. To bi ublažili minus koji će nastati s prelaskom na USB-C, odnosno, udaljavanja od Lightning priključka.

Naravno, u EU ne žele ništa ni približno slično. Stoga je povjerenik Breton navodno napisao i predao pismo adresirano na Apple Park, u kojem je jasno dao do znanja što da, a što ne. Tako u Appleu ne mogu reći da nešto nisu znali, a da se tiče propisa u EU.

Krajem prošle godine Europska unija donijela je zakon kojim se propisuje da od 2024. svi elektronički uređaji moraju imati USB-C priključke. Cilj je poboljšati iskustvo za potrošače i smanjiti elektronički otpad. Ako u Appleu za to još nisu spremni, imaju vremena, konačni rok za ispunjenje novih odredbi im je 28. prosinca iduće godine, što znači da ne moraju ponuditi USB-C dok ne stigne iPhone 16...

I dok većina proizvođača, a posebno potrošača, pozdravlja ove odredbe, u Appleu i nekim drugim kompanijama nisu baš najsretniji takvom situacijom. Teško je suosjećati s njima jer posljednjih godina više ni nema punjača kod kupovine novih uređaja, a cijene su identične kao i prije. Neka onda barem punjenje bude univerzalno i na ruku korisnika...